Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
24ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ
Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Την απόλυτη πλειοψηφία πήρε η «Ταξική Ενότητα» στο 24ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας (ΕΚΝ), το περασμένο Σάββατο. Από τους 34 αντιπροσώπους του συνεδρίου, στις εκλογές συμμετείχαν οι 30. Η «Ταξική Ενότητα» ήταν η μόνη που κατέβασε ψηφοδέλτιο, παίρνοντας για τη διοίκηση 30 ψήφους, ενώ είχε 25 αντιπροσώπους. Οι τοποθετήσεις των συνέδρων ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει το ΠΑΜΕ, ως προϋπόθεση για τον ταξικό προσανατολισμό και την αποτελεσματικότητα των αγώνων. Οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δε συμμετείχαν στο συνέδριο και δεν κατέβασαν ψηφοδέλτια, ενώ διεκδίκησαν και ψηφίστηκαν γι' αυτό το λόγο από εργαζόμενους στα σωματεία.

Το Συνέδριο έγινε σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η βάρβαρη αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση, οι επιπτώσεις της οποίας είναι δραματικές στη Νάουσα. Η ανεργία ξεπέρασε το 50%, οργιάζουν η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία σε πολλούς κλάδους. Εκατοντάδες εργαζόμενοι και άνεργοι δεν έχουν δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η αγροτιά ξεκληρίζεται, μαγαζιά και μικρές επιχειρήσεις κλείνουν, οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Οι νέοι εγκαταλείπουν την περιοχή, πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα απόλυτης φτώχειας, καθώς εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες δε μπορούν να πληρώσουν ρεύμα - νερό - τηλέφωνο και πετρέλαιο.

Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός όπου εκφράζεται συνεχίζει την προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων. Οι μέχρι χτες εκλεγμένοι της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚΝ απουσίαζαν από τους αγώνες, δε συμμετείχαν ούτε στις συνεδριάσεις του ΔΣ. Συμφώνησαν στην εφαρμογή της εξάωρης εργασίας στους εργαζόμενους του «Βαρβαρέσσου». Ολοι μαζί, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση», μαζί με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και τη ΓΣΕΕ, πρόδωσαν τους εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ, ζητώντας διαρκώς να χρηματοδοτηθεί ο όμιλος για να συνεχίσει τα λουκέτα των εργοστασίων και τις απολύσεις.

Στον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης, ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του ΕΚΝ, σημείωσε ότι το ΕΚΝ, μαζί με το ΠΑΜΕ, οργάνωσε την αντίσταση των εργαζομένων, την κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους. Επικέντρωσε την προσοχή στη νέα γενιά, πρωτοστάτησε να μην εφαρμοστεί η εξάωρη απασχόληση στον «Βαρβαρέσσο», συνέβαλε στη μη εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας στον «Μπουτάρη». Οργάνωσε τη δράση των εποχικών εργαζομένων στη «Διαλογή - Ψύξη», πήρε πρωτοβουλίες ενάντια στις αυξήσεις στο νερό, στη ΔΕΗ κ.λπ. Ξεκαθάρισε ότι «σ' αυτό το δρόμο αντίστασης και αντεπίθεσης, για την προοπτική της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε». Τις εργασίες χαιρέτισε ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Το Συνέδριο ενέκρινε ψήφισμα αλληλεγγύης στο λαό της Αιγύπτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ