Πέμπτη 28 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Στην κλίνη του Προκρούστη παροχές και εργασιακά δικαιώματα

Περικοπές των παροχών για τους ασφαλισμένους, καταπάτηση των δικαιωμάτων εργαζομένων και των γιατρών - που φτάνει μέχρι και τον εξοβελισμό τους απ' τις δημόσιες δομές Υγείας - μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη με τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τις συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις δραματικές εξελίξεις στην Υγεία παρουσιάστηκαν χτες στη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ). Στη συνέντευξη Τύπου του ΙΣΑ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) παρουσίασε έγγραφο του υπουργείου Υγείας με τους «κεντρικούς στρατηγικούς στόχους» για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα εξής:

Οι γιατροί του ΙΚΑ μένουν με τους υπάρχοντες μισθολογικούς όρους, ενώ για τους «υπόλοιπους γιατρούς που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ η μισθολογική κλιμάκωση ξεκινά από 300 έως 500 ευρώ και φτάνει κατ' ανώτερο όριο τα 2.800 ευρώ. Η κατώτατη αμοιβή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των γιατρών που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό. Ο αριθμός ποικίλλει από 30.000 μέχρι 12.000 γιατρούς πλέον των 6.000 ήδη υπαρχόντων στο ΙΚΑ. Είναι προφανές ότι ο αριθμός αυτός επηρεάζει και το μέσο μηνιαίο ποσό αποζημίωσης».

Βέβαια, συνυπεύθυνες γι' αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης είναι και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ιατρικών συλλόγων και οργανώσεων, που πήραν μέρος στο διαβόητο διάλογο, και εκ των υστέρων διαπιστώνουν ως ανώφελο. Μάλιστα πήραν μέρος και στις διαδικασίες για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, όπου διαπραγματεύονται τη σύναψη συλλογικής σύμβασης και αμοιβές κατά πράξη και περίπτωση του αρρώστου - που μπορεί να οδηγήσει και στα 2.800 ευρώ που υπόσχεται η κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας προσφέρονται από τους 6.000 μόνιμους γιατρούς του ΙΚΑ και τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ (11.300), του ΟΑΕΕ (4.100) και των 10.000 αμειβομένων κατά πράξη γιατρών των συμβεβλημένων με τον ΟΓΑ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΣΑ με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί κατά 50% το διοικητικό προσωπικό και 25% οι συμβεβλημένοι γιατροί. Δηλαδή, θα αποκλειστούν τελικά 16.000 συμβεβλημένοι γιατροί απ' τους παραπάνω, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση των υπηρεσιών και ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 87/86 (ΦΕΚ Α' 32) για το «ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης του νοσοκομείου» ο ΙΣΑ υπολόγισε ότι μετά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων - καταργούνται 11.000 οργανικές κλίνες και 300 κλινικές - θα βρεθούν εκτός συστήματος περισσότεροι από 3.900 - 5.850 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ θα χαθούν 3.250 θέσεις ειδικευομένων. Επίσης, εκτιμάται ότι θα εξοβελιστούν εκτός δημόσιου συστήματος περισσότεροι από 26.000 υγειονομικό, διοικητικό, και βοηθητικό προσωπικό.

Το «άνοιγμα του επαγγέλματος»

Τόσο ο ΙΣΑ όσο και η ΕΟΟ επικεντρώθηκαν στο λεγόμενο άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος: Δηλαδή την κατάργηση του περιορισμού ότι το 51% των μετοχών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας να το έχουν γιατροί. Μ' άλλα λόγια, αντιτίθενται μόνο στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από μη γιατρούς.

Την πλευρά αυτή αποκαλύπτει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οδοντογιατρών σε ανακοίνωσή της στην οποία, μεταξύ των άλλων επισημαίνει ότι το λεγόμενο άνοιγμα του επαγγέλματος στρώνει το έδαφος για την επέλαση μονοπωλίων Υγείας και στο χώρο της οδοντιατρικής περίθαλψης, για τη διαμόρφωση πολυοδοντιατρείων, όπου κύρια οι νέοι γιατροί θα εργάζονται με απαράδεκτους μισθούς, με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, ανασφάλιστοι και με δελτίο παροχής υπηρεσιών. «Με τον ΕΟΠΥΥ, θα συνεχιστεί το απαράδεκτο καθεστώς μηδενικής ουσιαστικά κάλυψης της οδοντιατρικής περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία», υπογραμμίζει η Πανεπιστημονική και τονίζει ότι το πλαίσιο των συμβιβασμένων ηγεσιών για την «υπεράσπιση του 51% των πολυοδοντιατρείων να ανήκει σε οδοντιάτρους, στηρίζει ουσιαστικά την επέλαση των μονοπωλίων πολυοδοντιατρείων», γιατί είναι «μακριά από τις ανάγκες των νέων οδοντιάτρων, των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων με μικρά και μεσαία εισοδήματα και είναι μακριά από τις ανάγκες των ασθενών για υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράπλευρες συνέπειες από τα λουκέτα στον ΕΟΠΥΥ(2014-02-20 00:00:00.0)
«Εποικοδομητική» υποδοχή από το υπουργείο Υγείας(2012-09-20 00:00:00.0)
Στάση εργασίας σήμερα(2012-07-17 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι άμεσες πληρωμές(2012-02-21 00:00:00.0)
Με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων(2011-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ