Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Υποθηκεύει την υγεία των λαϊκών στρωμάτων

Προτείνει την καθολική απόρριψή του και την πάλη για Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν, ενιαίο και καθολικό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

MotionTeam

Την απόρριψή της στο σχέδιο νόμου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», αφού «αποτελεί συνέχεια της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, υποθηκεύει το επίπεδο υγείας των λαϊκών στρωμάτων και επιδεινώνει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας της μεγάλης πλειοψηφίας γιατρών και υγειονομικών», υπογραμμίζει στο πλαίσιο πάλης της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών.

Η ΔΗΠΑΚ κατέθεσε το πλαίσιο πάλης της στη συνεδρίαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που έγινε στις 29 Δεκέμβρη 2010 και ξεκαθάρισε ότι απορρίπτει κάθε συζήτηση που δίνει το άλλοθι κοινωνικού διαλόγου με την κυβέρνηση, που επιδιώκει να καταστήσει τους γιατρούς συνενόχους. Η συνεδρίαση διακόπηκε και θα επαναληφθεί το επόμενο διάστημα.

Βασικά σημεία του πλαισίου της ΔΗΠΑΚ Γιατρών είναι τα εξής:

«Κράτος και επιχειρηματίες επιδιώκουν να ενισχυθεί συνολικά η επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια. Αυτό επιχειρεί και το νέο πολυνομοσχέδιο "σκούπα" για την Υγεία. Δημόσια νοσοκομεία - επιχειρήσεις που θα πουλάνε υπηρεσίες στους ασθενείς - πελάτες. Μειώνουν δραστικά τις κρατικές και εργοδοτικές δαπάνες στην Υγεία και στην Ασφάλιση, για να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση και παντός είδους κίνητρα στους επιχειρηματίες, υποθηκεύοντας τις λαϊκές ανάγκες, μετατρέποντας τις υπηρεσίες υγείας σε είδος πολυτελείας. Σ' αυτόν το στόχο υποτάσσεται και η μετατροπή των γιατρών και συνολικά των υγειονομικών σε "φτηνούς" εργαζόμενους, με χαμηλούς μισθούς, με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι ψέμα ότι η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται "στη διαφθορά και στη σπατάλη". Αυτά είναι τα αποτελέσματα και όχι η αιτία του προβλήματος. Η αιτία βρίσκεται στο χρεοκοπημένο και διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα, που μια χούφτα χρυσοκάνθαρων ιδιοποιείται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι...

Η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) είναι το εργαλείο για την εξίσωση των ήδη υποβαθμισμένων παροχών υγείας προς τα κάτω - στο επίπεδο του βασικού πακέτου - για όλα τα Ταμεία, στο όνομα πάντα του νοικοκυρέματος, της βιωσιμότητα των Ταμείων, της αποτελεσματικότητας κ.λπ. Αυξάνονται οι εισφορές στον κλάδο Υγείας σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, επιβάλλονται νέα χαράτσια μέσω νοσηλίων στα ασφαλιστικά ταμεία για τα άτομα με νοητική υστέρηση, δε διασφαλίζονται τα δικαιώματα των γιατρών και υγειονομικών του ΙΚΑ που εντάσσονται. Παράλληλα, χτυπιούνται και μία σειρά αυτοαπασχολούμενοι γιατροί που παρείχαν μέσω απαράδεκτων συμβάσεων ιατρικές υπηρεσίες σε ασφαλισμένους των Ταμείων. Με κάθε τρόπο ενισχύεται και διευκολύνεται το κεφάλαιο: Διείσδυση των τραπεζών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και υποθήκευση της υγείας των λαϊκών στρωμάτων σε αυτές (π.χ. πληρωμές των ασθενών με πιστωτικές κάρτες, καθιέρωση των δημοσίων υπηρεσιών σε πελάτες των τραπεζών, καθώς θα μπορούν να δανείζονται για να πληρώσουν τους προμηθευτές, δυνατότητα εκχώρησης της διαχείρισης των προμηθειών και υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτική εταιρεία, άρση όποιων νομοθετικών εμποδίων υπήρχαν για την επέκταση, αλλαγή χρήσης και μονοπώληση των ιδιωτικών κλινικών, ενίσχυση των ασφαλιστικών εταιρειών κ.ά.».

Στήριγμα οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Αφού περιγράφει πως θα γίνουν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία και τις βάρβαρες - για τα λαϊκά στρώματα - επιλογές στα φάρμακα, η ΔΗΠΑΚ τονίζει: «Απορρίπτουμε το σχέδιο νόμου, αφού αποτελεί συνέχεια της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Υποθηκεύει το επίπεδο υγείας των λαϊκών στρωμάτων, επιδεινώνει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας της μεγάλης πλειοψηφίας γιατρών και υγειονομικών. Απορρίπτουμε κάθε συζήτηση που δίνει το άλλοθι κοινωνικού διαλόγου με την κυβέρνηση, που επιδιώκει να καταστήσει τους γιατρούς συνενόχους».

«Οι διεκδικήσεις μας, αναφέρει σε άλλο σημείο, βρίσκουν απέναντί τους τόσο την πολιτική της κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, πολιτική που στηρίζουν και η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., όσο και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στον ΠΙΣ, ΙΣΑ, αλλά και ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ... Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις και οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο λαό και τα μονοπώλια, παίρνουν θέση υπέρ των μονοπωλίων, αφού δεν τα αμφισβητούν και διαμορφώνουν θέσεις και στόχους προσαρμοσμένους στις ανάγκες του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικής δράσης».

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς και άλλους υγειονομικούς, με το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας να παλέψουν και, μεταξύ των άλλων, να διεκδικήσουν:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν, ενιαίο και καθολικό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.
  • Αμεσες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ. για πλήρη κάλυψη των αναγκών. Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - επικουρικών στο ΙΚΑ, τα δημόσια νοσοκομεία κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ