Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δυο ναυτεργάτες νεκροί

Νεκροί είναι ο 47χρονος καπετάνιος του ελληνικού δεξαμενόπλοιου «ΑEGEAN ANGEL», ο 33χρονος Α' μηχανικός - και οι δύο Ελληνες - ενώ σοβαρά τραυματισμένος είναι ο 34χρονος Κύπριος υποπλοίαρχος

Δύο ναυτεργάτες έχασαν τη ζωή τους και ένας νοσηλεύεται σε άσχημη κατάσταση, για να έχουν τα πλοία των εφοπλιστών εν κινήσει και να τους γεμίζουν με αμύθητα κέρδη ακόμα και εν μέσω κρίσης. Η νέα τραγωδία σε βάρος της ναυτεργατικής οικογένειας διαδραματίστηκε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο «ΑEGEAN ANGEL» της «ARCADIA SHIP MANEGEMENT CO. LTD», του εφοπλιστή Αγγελόπουλου, όταν το πλοίο έπλεε στον Ατλαντικό Ωκεανό 800 ναυτικά μίλια από τις Βερμούδες. Νεκροί είναι ο 47χρονος καπετάνιος, ο 33χρονος Α' μηχανικός, και οι δύο Ελληνες, ενώ σοβαρά τραυματισμένος είναι ο Κύπριος 34χρονος υποπλοίαρχος.

Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία και το υπουργείο Ναυτιλίας, το πλοίο ταξίδευε με σφοδρή θαλασσοταραχή. Οταν «έσπασε» λίγο ο καιρός ο πλοίαρχος, ο μηχανικός και ο υποπλοίαρχος του πλοίου είχαν βγει στην πλώρη προκειμένου να διενεργήσουν επιθεώρηση. Τότε δέχτηκαν χτύπημα από κύμα το οποίο τους τσάκισε πάνω στις λαμαρίνες. Οι δύο πρώτοι έμειναν επί τόπου. Ο υποπλοίαρχος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και το στήθος. Το πλοίο συνέχισε την πορεία του με τις προσπάθειες των δύο ανθυπλοιάρχων, ενώ το υπόλοιπο πλήρωμα βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον υποπλοίαρχο. Την Κυριακή όταν το καράβι έφτασε σε απόσταση περίπου 150 ναυτικών μιλίων ανατολικά από τις Βερμούδες, ελικόπτερο παρέλαβε τον υποπλοίαρχο και τον μετέφερε σε νοσοκομείο της πόλης Χάμιλτον των Βερμούδων.

Το πλοίο συνεχίζει την πορεία του για το λιμάνι Φρίπορτ στις Μπαχάμες όπου θα παραληφθούν οι σοροί των δύο ναυτεργατών.

Το «AEGEAN ANGEL» είχε πλήρωμα 10 Ελληνες και 14 αλλοδαπούς. Ναυπηγήθηκε το 2004. Είχε αποπλεύσει φορτωμένο από το λιμάνι Ταλίν της Εσθονίας με προορισμό το λιμάνι Χιούστον της Αμερικής.

Την ...«οδύνη» του, εκ μέρους της κυβέρνησης, για τη ναυτική τραγωδία εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Διαμαντίδης. Βεβαίως, την ίδια ώρα που στην κυβέρνηση ...θρηνούν, έχουν τους ναυτεργάτες, για λογαριασμό των εφοπλιστών, επιστρατευμένους, επειδή απαίτησαν το αυτονόητο, το δικαίωμά τους στο μπάρκο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ουσιαστικές αυξήσεις, ενώ ήδη έχουν πετσοκόψει από τους ναυτεργάτες τις συντάξεις τους, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και οδηγούν σε χρεοκοπία το ΝΑΤ και τα άλλα ναυτεργατικά ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ