Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
«ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ»
Ψάχνει τρόπους άντλησης εσόδων απ' τα νοσοκομεία

Με την εισαγωγή του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και την ταυτόχρονη συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών Υγείας, που προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο του μνημονίου, ερρίφθη ο κύβος των μεγάλων ανατροπών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα έχει επώδυνες επιπτώσεις στους ασφαλισμένους και στους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.

Η ενδεκαμελής επιτροπή ειδικών της Υγείας, με πρόεδρο το βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μόσιαλο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συντάξει μέχρι το Μάρτη του 2011 ένα πόρισμα με την αρχική αξιολόγηση των δράσεων σε πολιτικές που έχουν μέχρι τότε εφαρμοστεί και θα «προτείνει βελτιωτικές κινήσεις εφόσον κριθεί απαραίτητο στο τέλος του Μαΐου του 2011».

Ανάμεσα στα θέματα που θα παρουσιάσει προσεγγίσεις η Επιτροπή είναι η άντληση εσόδων απ' τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, όπως τα νοσήλια και η ολοήμερη λειτουργία με βάση νέες κοστολογήσεις που θα γίνουν είτε κατά κεφαλήν είτε για κάθε υπηρεσία που προσφέρεται ξεχωριστά».

Επίσης, θα επεξεργαστεί τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την «εναρμόνιση των πακέτων Υγείας για όλους τους δικαιούχους όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών» καθώς και κίνητρα στους παρόχους υπηρεσιών Υγείας. Δηλαδή, θα δίνονται κίνητρα στους εργαζόμενους και στους γιατρούς που θα είναι συνδεδεμένα με την παραγωγικότητα, στοιχείο που θα αποτελέσει ένα ακόμα μέσο διεμβολής των βασικών μισθών των εργαζομένων.

Μιλώντας ο υπουργός Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση, ανεξάρτητα απ' τα συμπεράσματα της Επιτροπής θα προχωρήσει στις επώδυνες ανατροπές με οδηγό τον προϋπολογισμό του 2011 και με στόχο οι δημόσιες δαπάνες της Υγείας να μην υπερβούν το 6% του ΑΕΠ, όπως είναι η δέσμευση στην τρόικα. Συνολικά, οι δαπάνες Υγείας είναι 10% επί του ΑΕΠ με το 4% να πληρώνονται κυρίως απ' τα λαϊκά στρώματα με ζεστό χρήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την τελευταία μελέτη ICAP το 60-70% των εσόδων των διαγνωστικών κέντρων το 2009 ήταν από χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, στα οποία προστίθενται τα επιπλέον χαράτσια της αγοράς απ' τους ασφαλισμένους.

Οταν τέθηκε απ' το «Ρ» το ερώτημα ποιος - με δεδομένο ότι οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας είναι πολύ υψηλές (40-45%) και ότι οι υπάρχουν οι περιορισμοί της τρόϊκας για μη υπέρβαση του 6% - «θα πληρώσει το μάρμαρο», η απάντηση που έδωσε ο Ηλίας Μόσιαλος ήταν «ευφυείς λύσεις», με πρωταρχικές εκείνες των συγχωνεύσεων και της συλλειτουργίας υγειονομικών μονάδων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.

Ενα, όπως φάνηκε, απ' τα έργα της Επιτροπής θα είναι και η κατάργηση της επετηρίδας για την απόκτηση ειδικότητας απ' τους νέους γιατρούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο στις πλάτες των ασφαλισμένων(2013-11-15 00:00:00.0)
Ραγδαία επιδείνωση με αποκλεισμό απ' τις παροχές(2012-12-30 00:00:00.0)
Εργαλείο βίαιης εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων(2012-10-02 00:00:00.0)
Προϋπολογισμός φτώχειας για το λαό(2010-12-08 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα(2010-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ