Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ
Ελιγμοί χωρίς αντίκρυσμα

Ξεκινά σήμερα η νέα τριήμερη απεργία στα φαρμακεία

Με μια, αναμενόμενη, τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προσπάθησε χτες να εκτονώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών ενάντια στην παράδοση της διάθεσης των φαρμάκων στα μεγάλα συμφέροντα.

Ετσι στο άρθρο 36 του πολυνομοσχεδίου που αναφέρεται στη λειτουργία των φαρμακείων πρόσθεσε ότι η λήψη άδειας, ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου γίνεται από αδειούχο φαρμακοποιό. Ηταν μια τροπολογία που κρατούσε ο υπουργός ως τελευταίο χαρτί για να κάμψει τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών, όταν όλα τα υπόλοιπα άρθρα του στοχεύουν στο άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Οταν, όμως, ρωτήθηκε από το βουλευτή της ΝΔ Μάριο Σαλμά αν μετά και από αυτή την τροπολογία μπορεί ένα σούπερ-μάρκετ να προσλάβει έναν φαρμακοποιό και να λειτουργήσει εντός δικό του φαρμακείο, η απάντηση του υπουργού Υγείας ήταν: «Δεν απαντώ»... Λίγο αργότερα ο υπουργός Υγείας στην αγόρευσή του υποστήριξε ότι είναι «κόκκινη γραμμή» γι' αυτόν, όταν ανοίγει φαρμακείο, το «όχι σε άλλον πέρα από διπλωματούχο φαρμακοποιό» και να έχει φορολογικό μητρώο.

Ομως λίγο πριν την κατάθεση της τροπολογίας ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε συζήτησή του με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο Υγείας, δεν ξέχασε τον αυταρχισμό που μετέρχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα λαϊκά στρώματα που κινητοποιούνται. «Αν - είπε - δεν ικανοποιεί και αυτό, τους φαρμακοποιούς, τότε κοροϊδευόμαστε», για να προσθέσει: «Θα μπορούσα να είχα καταφύγει στη Δικαιοσύνη για να ανοίξουν τα φαρμακεία και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Δεν το κάνω όμως. Στέλνω μήνυμα καταλαγής. Θέλω να κάνουμε συζήτηση. Πρέπει να σεβαστούν το γεγονός ότι το "μενού" (οι διατάξεις του νομοσχεδίου) θα μπορούσε να είναι χειρότερο, αλλά δεν είναι».

Από σήμερα ξεκινά η νέα τριήμερη απεργία των φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα, ενώ οι φαρμακοποιοί του Πειραιά απεργούν -και συνεχίζουν- από τη Δευτέρα. Στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αποφασίστηκε η αναστολή από την 1/2/2011 της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), του Ταμείου των Υγειονομικών, του Ταμείου των Συμβολαιογράφων, του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου των ΗΣΑΠ. Με την απόφαση διαφώνησε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» τονίζοντας ότι έτσι οι φαρμακοποιοί έρχονται σε αντίθεση με τους φυσικούς συμμάχους τους, που είναι οι ασφαλισμένοι.

Κι ενώ ο «κόσμος καίγεται», ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με ανακοίνωσή του αναλώνεται στις εμπλοκές του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου έβγαλε εγκύκλιο για τη διαφήμιση των φαρμάκων.

Κινητοποιήσεις γιατρών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ανακοίνωσε κινητοποιήσεις για το πολυνομοσχέδιο στις 29/1/2011 με συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Πρέζιντεντ», ώρα 10 π.μ., και την Τρίτη 1/2/2011 στο υπουργείο Υγείας, ώρα 10 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ