Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Πανηγυρίζει για τις αντιλαϊκές περικοπές

Τις αναλογιστικές μελέτες για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας παρουσίασε χτες ο Γ. Κουτρουμάνης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί δραστικά και θα μειώνονται με σταθερό ρυθμό για τα επόμενα 40 χρόνια, όμως για την κυβέρνηση το θέμα του Ασφαλιστικού «παραμένει ανοιχτό» και μάλιστα συνδεδεμένο με την κερδοφορία του κεφαλαίου! Σαφέστατη ήταν η παραδοχή που έκανε χτες στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, παρουσιάζοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τις αναλογιστικές μελέτες που αφορούν τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Μαυρίκου, που τόνισε ότι επιβεβαιώνεται ο αντεργατικός χαρακτήρας της λεγόμενης «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία, ο Γ. Κουτρουμάνης σημείωσε ότι σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μελέτες για το ΙΚΑ «το ετήσιο έλλειμμα μειώνεται για το 2011 από 1,25% του ΑΕΠ στο 0,65% του ΑΕΠ» και «για το 2060 από 4,5% του ΑΕΠ στο 1,65% του ΑΕΠ», ενώ οι δαπάνες για συντάξεις μειώνονται «το 2020 από 4,02% του ΑΕΠ στο 3,12% του ΑΕΠ» και «το 2060 από 7,16% του ΑΕΠ στο 4,72% του ΑΕΠ». Αντίστοιχα στον ΟΑΕΕ «το ετήσιο έλλειμμα μειώνεται για το 2011 από 0,47% του ΑΕΠ στο 0,34% του ΑΕΠ» και «για το 2060 από το 1,84% του ΑΕΠ στο 1,14% του ΑΕΠ», ενώ οι συνταξιοδοτικές δαπάνες μειώνονται «το 2020 από 1,63% του ΑΕΠ στο 1,33% του ΑΕΠ» και «το 2060 από 2,68% του ΑΕΠ στο 1,95% του ΑΕΠ». Συνολικά επισήμανε ότι «χωρίς την παρέμβασή μας οι δαπάνες των Ταμείων θα έφθαναν το 2060 το 24% του ΑΕΠ», ενώ «με την τελευταία μελέτη είχαμε ένα διαχειρίσιμο μέγεθος αύξησης στο 2,8%». Ανάλογες μειώσεις επισήμανε ότι διαφαίνονται τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον ΟΓΑ.

Παρ' όλα αυτά ο Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι «η δαπάνη για συντάξεις θα είναι σταθερή ως ποσοστό του ΑΕΠ από τώρα και για τις επόμενες 4 δεκαετίες» και «από μία ανεξέλεγκτη κατάσταση μπαίνουμε σε μια πορεία βιωσιμότητας και επάρκειας του συστήματος», όμως «αυτό δε δημιουργεί για την κυβέρνηση την πεποίθηση ότι το Ασφαλιστικό έκλεισε». Αντίθετα αποσαφήνισε πως «η πορεία των παροχών είναι συνδεδεμένη με την αύξηση του ΑΕΠ» και κατά δεύτερο με την «αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία των Ταμείων». Υποκριτικά δήλωσε ότι «για τις κύριες συντάξεις δεν υπάρχει με βάση αυτά τα στοιχεία κανένας λόγος ανησυχίας, δεν θα έχουμε αλλαγές στα όρια ηλικίας ή στο ύψος των συντάξεων», πρόσθεσε όμως ότι ««για τις επικουρικές, που είναι ένα άλλο κεφάλαιο, οι αλλαγές θα γίνουν εφόσον αυτές προκύψουν από τις μελέτες και όπου χρειασθεί τα επόμενα χρόνια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Κουτρουμάνης κατέγραψε στις ...επιτυχίες της κυβέρνησης το ότι «οι αγρότες το 2060 θα είναι πολλοί λιγότεροι» και ότι συνολικά μειώνονται οι συνταξιοδοτικές δαπάνες, προσθέτοντας ότι οι αναλογιστικές μελέτες αναμένεται να πιστοποιηθούν από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Οι αντεργατικές ανατροπές εντείνουν τα αδιέξοδα

Την «ουσιαστική και κάθετη και συνολική αντίθεση που έχουμε εκφράσει με τον αντιασφαλιστικό νόμο» υπενθύμισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, τονίζοντας ότι «επιβεβαιώνονται αυτοί οι χαρακτηρισμοί». Πρόσθεσε ότι «οι μελέτες, οι στατιστικές, οι προσεγγίσεις εξαρτώνται από τα κριτήρια που καθένας διαμορφώνει», σημειώνοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός «αποκάλεσε θετικό το στοιχείο της μείωσης των δαπανών για τις συντάξεις ή εμφάνισε σαν θετική εξέλιξη ότι οι συνταξιούχοι αγρότες θα είναι λιγότεροι», πράγμα που σημαίνει ότι «η αγροτιά θα ξεκληρίζεται» και «οι συντάξεις θα μειώνονται», ενώ θα μεγαλώνουν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε παράλληλα ότι στις μελέτες «οι εκτιμήσεις και οι παραδοχές αγνοούν πραγματικά περιστατικά», όπως η λιτότητα, η μαύρη εργασία, η ανεργία και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων ή οι επιχειρησιακές συμβάσεις, σημειώνοντας ότι «αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης». Επισήμανε επίσης ότι δε σημαίνει τίποτε η πιστοποίηση των στοιχείων από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αφού αυτό από το 1990 και μετά «καθορίζεται, ελέγχεται και κηδευμονεύεται από τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες».

Οσον αφορά τις διαβεβαιώσεις του Γ. Κουτρουμάνη για σταθερότητα στα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων, ο Γ. Μαυρίκος θύμισε ότι «πριν από λίγους μήνες είχαμε τα τρία "ΔΕΝ" και μετά τα πήρε ο άνεμος», τονίζοντας πως «δεν πιστεύουμε ότι η οργάνωση και η λειτουργία των οργανισμών μπορούν να λύσουν τα προβλήματα», αφού «τα προβλήματα είναι πρώτα και κύρια πολιτικά και η κυβέρνηση έχει δώσει δείγμα γραφής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ