Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
«Μαχαίρι» για τους μεταταγμένους

Αμοιβές με βάση τα προβλεπόμενα στη νέα θέση. Προετοιμασίες για λουκέτα - συγχωνεύσεις και «ενιαίο μισθολόγιο»

Βαθιά το νυστέρι στις αποδοχές μεταταγμένων και υπό μετάταξη εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ κ.ά.) μπαίνει με νέα «διευκρινιστική» εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η πολιτική αυτή έχει να κάνει με τα μαζικά λουκέτα και τις συγχωνεύσεις που δρομολογούν στο αμέσως επόμενο διάστημα για δημόσιες υπηρεσίες και φορείς. Ταυτόχρονα αποτελεί το πρώτο βήμα για την επόμενη κλιμάκωση απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο στο πλαίσιο και του λεγόμενου ενιαίου μισθολογίου που θα μπει σε εφαρμογή από το β` εξάμηνο του 2011.

Η κυβερνητική εγκύκλιος εφαρμογής διάταξης του νόμου 3845/2010 προβλέπει ότι όσοι μετατατάσσονται από κάποια υπηρεσία σε άλλη θα αμείβονται με βάση τα προβλεπόμενα για τη νέα θέση, «χωρίς να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον αποδοχές που ελάμβαναν στο φορέα από τον οποίο μετατάσσονται ή μεταφέρονται». Η κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» μπαίνει σε ισχύ από την 1η Γενάρη του 2011 και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για υπαλλήλους που άλλαξαν υπηρεσία στο διάστημα από 1η Γενάρη μέχρι 31 Δεκέμβρη του 2010. Για τις παλαιότερες «φουρνιές», ισχύει η καρατόμηση της «προσωπικής διαφοράς» σε ποσοστό που φτάνει το 20% στη βάση διαδοχικών νόμων που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Οι προθεσμίες για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο ξεκίνησαν να τρέχουν με τη σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας. Το αντικείμενο της ειδικής ομάδας, που συγκροτήθηκε με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μελέτη και σύνταξη έκθεσης επί του ισχύοντος μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, για τον όγκο και τη δυναμική απασχόλησης σε αυτόν και το σχεδιασμό ανακατανομής του ανθρώπινου δυναμικού, για την εξυπηρέτηση των τομέων προτεραιότητας (σε εφαρμογή και εκτέλεση του μνημονίου)»....

Με τη λεγόμενη, από τους ίδιους, «αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση» περιμένουν να καρατομήσουν κονδύλια για ποσά 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011. Πέρα από τις μαζικές απολύσεις βάζουν το πλαφόν μία μόλις πρόσληψη για κάθε 5 «αποχωρήσεις» (στενός δημόσιος τομέας, δημόσιες επιχειρήσεις, ΟΤΑ, άλλοι δημόσιοι οργανισμοί). Στο συγκεκριμένο κανόνα εντάσσουν και τους μεταταγμένους υπαλλήλους που για το σκοπό αυτό βαφτίζονται ως «νέες προσλήψεις». Καθεστώς μαζικής ομηρίας ετοιμάζουν και για υπό μετάταξη δημοσίους υπαλλήλους που θα τους έχουν στο «περίμενε», προκειμένου να καλυφθούν οι αντιλαϊκές νόρμες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ