Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στοχεύουν υπόγεια στην καταστολή του λαϊκού κινήματος

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία της Αλ. Παπαρήγα

Στην εισηγητική της ομιλία η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

«Με τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνέντευξη Τύπου ξαναφέρνουμε στη δημοσιότητα θέσεις και προτάσεις που επανειλημμένα το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή, είτε με τη μορφή σχεδίου νόμου είτε με τοποθετήσεις, είτε ακόμα και με ανακοινώσεις, ακόμα έχουν κυκλοφορήσει και φυλλάδια γι' αυτό το θέμα που έρχεται και επανέρχεται, για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, το "πόθεν έσχες" των βουλευτών, για την ευθύνη των υπουργών κλπ.

Ξεκαθαρίζουμε το εξής: Πρόκειται για ένα θέμα που η κυβέρνηση το χειρίζεται αβανταδόρικα. Σε συνθήκες κρίσης, που ο λαός πραγματικά υποφέρει από τα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, προσπαθεί να αναστηλώσει το δικαιολογημένα χαμένο κύρος του πολιτικού συστήματος και, κυρίως, θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση στο λαό ότι εν πάση περιπτώσει μπορεί αυτό το πολιτικό σύστημα να γίνει ηθικό και τίμιο. Ενα πολιτικό σύστημα που από τη φύση του είναι ανήθικο και όχι έντιμο. Αυτή είναι η αβανταδόρικη πλευρά και θα μπορούσε κανείς να πει ότι η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει, κοροϊδεύει, κάνει προπαγάνδα και να απαντήσουμε ανάλογα.

Ωστόσο, πίσω από αυτήν την παραπλάνηση και τον αποπροσανατολισμό του λαού, που κάνει η κυβέρνηση, υπάρχουν συγκεκριμένοι υπόγειοι στόχοι. Μέσα από τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και το "πόθεν έσχες", γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα θεσμικό και ένα κατασταλτικό πλαίσιο, το οποίο, ανάλογα με την περίοδο που διανύουμε, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του μαζικού κινήματος, εναντίον κομμάτων, πολιτικών δυνάμεων που σαφώς βρίσκονται σε διαδικασία ρήξης με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, στέκονται στο πλευρό του λαού και παλεύουν και για άμεσες λύσεις, όσο είναι δυνατόν, αλλά και για την ανατροπή του. Και αυτήν την πλευρά εμείς θέλουμε να αποκαλύψουμε.

Αυτές τις μέρες γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση αν είναι δυνατόν στην Ελλάδα ένας βουλευτής, ένας πρώην υπουργός να πάει φυλακή. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Εμείς θέλουμε και να πάει φυλακή και να κάτσει πολλά χρόνια και να του κατασχεθεί η περιουσία αν "τα έχει πάρει". Και να σας πω, δεν αποκλείουμε να γίνει και αυτό. Μπορεί να γίνει. Και παρ' όλα αυτά το πολιτικό σύστημα να παραμένει το ίδιο, η κυβερνητική κυρίαρχη πολιτική να παραμένει η ίδια.

Ξέρουμε από την Ιστορία και της χώρας μας και πολλών άλλων χωρών, όπου δε δίστασαν να παραδώσουν στη Δικαιοσύνη τα πιο "ακριβά" δικά τους παιδιά προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις ότι κάτι καινούριο μπορεί να έρθει. Επομένως, εμείς λέμε να πάνε φυλακή, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε σε αυτό. Αν θέλετε να κάνουμε και μία πρόβλεψη. Μπορεί σε ένα, δύο, τρία χρόνια κάποιοι να πάνε και φυλακή. Τι θα αλλάξει αυτό στο μεροκάματο του λαού, στην ανεργία, στο βιοτικό επίπεδο που κυριολεκτικά έχει καταρρεύσει;

Διαφάνεια δε σημαίνει φιλολαϊκή πολιτική

Και να ξεκαθαρίσουμε και ένα άλλο: Η σπέκουλα που γίνεται με τον όρο "διαφάνεια". Ο,τι είναι διαφανές δε σημαίνει ότι είναι και ηθικό και έντιμο και, προπάντων, φιλεργατικό, φιλολαϊκό. Παραδείγματος χάριν, οι αποφάσεις της Βουλής, οι νόμοι που ψηφίζονται δεν είναι διαφανέστατοι; Αυτά που αποφασίζει η Κομισιόν, τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και τα αντεργατικά, αντικομμουνιστικά, τρομοκρατικά για τους λαούς ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν είναι διαφανή; Η διαφάνεια εξασφαλίζει και το φιλολαϊκό χαρακτήρα μιας πολιτικής, κοινωνική δικαιοσύνη;

Εμείς, λοιπόν, καταθέτουμε για άλλη μια φορά συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Δε θεωρούμε ότι είναι η πανάκεια και το φάρμακο στην κρίση, στις συνέπειες, στη ζωή των εργαζομένων. Ξεκινάμε όμως από την εξής αφετηρία: Και ένα παραθυράκι να ανοίξει σε αυτά τα θέματα, καλό είναι. Και όταν μάλιστα αυτό γίνει κάτω από την πίεση του λαού. Δε λέμε ή όλα ή τίποτα. Καταθέτουμε αυτές τις προτάσεις ξέροντας ότι παρ' όλα αυτά και η μίζα θα υπάρχει, και η διαφθορά θα βρει άλλες παράπλευρες διόδους να περάσει.

Εμείς έχουμε μιλήσει καθαρά στο λαό, για να καταργηθούν τα φαινόμενα της σήψης, της διαφθοράς, της μίζας και να περιοριστούν, πρέπει να υπάρχει πραγματικά μια γνήσια λαϊκή - εργατική εξουσία. Ο πλούτος που παράγεται από το λαό να είναι στα χέρια του και να υπάρχει εργατικός - λαϊκός έλεγχος. Φαινόμενα ανθρώπων που παρεκτρέπονται θα υπάρχουν, αλλά τότε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος και θα περιορίζεται πια στην ατομική διαφθορά. Σήμερα το ίδιο το σύστημα καλλιεργεί εκτεταμένη διαφθορά.

Η ηθική εξαρτάται από το περιεχόμενο της πολιτικής

Και με την ευκαιρία, είπε ο κύριος Ραγκούσης, μέσα στις σκέψεις που υπάρχουν είναι και στο όνομα της διαφάνειας να μπορούν οι εταιρείες, οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν κόμματα αρκεί τα ποσά να δίνονται στη δημοσιότητα. Δηλαδή, θα πάμε στο αμερικανικό σύστημα, όπου κάθε πολιτικός ανοίγει μια λίστα επιχειρηματιών και αυτό είναι έντιμο στο όνομα της διαφάνειας.

Οταν το ΚΚΕ λέει ότι εγώ δεν πρόκειται να σας δώσω τα ονόματα των μελών μου, που δίνουν τη συνδρομή, των φίλων που δίνουν μια ενίσχυση ή και αυτών που δε μας ψηφίζουν, αλλά θέλουν να υπάρχει ένα ισχυρό ΚΚΕ, αυτό είναι αδιαφάνεια; Οχι. Για εμάς είναι θέμα δημοκρατικής προστασίας και επαγρύπνησης, απέναντι σε ένα κοινωνικό και ιδιαίτερα πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις - ανεξάρτητα αν δεν τις ενεργοποιεί - και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να τσακίσει ό,τι κινείται εναντίον του.

Πρέπει να σας πω ότι δεν ανεχόμαστε την υποκρισία σε θέματα πολιτικής ηθικής. Η ηθική έχει σχέση και με το περιεχόμενο της πολιτικής και ποιο κόμμα είναι εξαρτημένο από επιχειρήσεις και ποιες αποφάσεις παίρνει για τις επιχειρήσεις, αυτά φαίνονται μέσα από τις θέσεις και τη δράση του.

Για τα πρόσωπα, βεβαίως, πρέπει να παίρνονται μέτρα. Πρέπει να σας πω ότι εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε καμία προπαγάνδα. Βλέπουμε μακριά και ξαναλέμε, κάποιοι μπορεί μόνο από υποκρισία να κινούνται για τα νέα μέτρα, αλλά υπάρχει και υπόγεια στόχευση. Αυτή η υπόγεια στόχευση πρέπει να χτυπηθεί, η καταστολή και η παρεμπόδιση της λειτουργίας των κομμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ