Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικοινωνιακές εξαγγελίες περί διαφάνειας

Μέτρα βιτρίνας για τις «offshore» και το «πόθεν έσχες» ανακοίνωσε χτες ο αρμόδιος υπουργός

Την έκπτωση των βουλευτών από το αξίωμά τους, αν αποκαλυφθεί ότι μετέχουν σε «εξωχώριες (offshore) εταιρείες», καθώς και επιπλέον μέτρα για το «πόθεν έσχες» εξήγγειλε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδης, στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής που ξεδιπλώνει από την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να κρύψει πίσω από μέτρα βιτρίνας τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της και να εξωραΐσει το αστικό πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον Χ. Καστανίδη, για το «πόθεν έσχες» θα συμπληρωθεί η υπάρχουσα νομοθεσία (Ν.3213/2003) και θα προβλέπεται η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων, αν ο ελεγχόμενος υποβάλει εν γνώσει του ανακριβή στοιχεία. Βέβαια, αν και έχουν περάσει έξι χρόνια από την ψήφιση του εν λόγω νόμου για το «πόθεν έσχες», αμφότερες οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν τίποτα για να επανδρώσουν τους προβλεπόμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να μπορούν να γίνουν έλεγχοι. Αποτέλεσμα ήταν το «πόθεν έσχες» ουσιαστικά να μείνει απλώς μια εξαγγελία και να μην υλοποιηθεί.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι θα εισηγηθεί στον πρόεδρο της Βουλής την ποινή της έκπτωσης από το αξίωμά τους για τα πολιτικά πρόσωπα (υπουργοί, βουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς των υπουργείων) αν αποκαλυφθεί ότι συμμετέχουν σε offshore εταιρείες. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει και για τους επικεφαλής των αυτοδιοικήσεων πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι με την υπάρχουσα νομοθεσία η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, αλλά όταν προέκυψε θέμα με συμμετοχή υπουργού σε εξωχώριες εταιρείες, ακούγαμε μοναχά τα «περί νομίμου και ηθικού», ενώ ο εν λόγω υπουργός έμεινε στο απυρόβλητο.

Στην ίδια σειρά μέτρων, ο Χ. Καστανίδης συμπεριέλαβε την ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους συνεργάζονται με τις αρχές στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς, υπό την προϋπόθεση να επιστρέψουν το παράνομο περιουσιακό όφελος που απέκτησαν, ενώ προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου για τις κουκούλες.

Δικογραφίες στη Βουλή

Μέσα σ' αυτό το κλίμα περί «διαφάνειας», κατατέθηκαν χτες στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι τρεις δικογραφίες κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών των κυβερνήσεων της ΝΔ, Μ. Λιάπη και Ε. Στυλιανίδη και του πρώην υφυπουργού Μ. Μπεκίρη, με βάση το νόμο «περί ευθύνης υπουργών». Η υπόθεση αφορά τη χορήγηση παράνομων αδειών σε φορτηγά δημόσιας χρήσης σε διάφορες νομαρχίες της χώρας κατά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι παραπάνω ήταν υπουργοί. Για τον Μ. Λιάπη, το αδίκημα έχει παραγραφεί αφού τελέστηκε πριν το 2007 και μεσολάβησαν οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, για να γίνει Εξεταστική Επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα, πρέπει να το ζητήσουν 60 βουλευτές και η Ολομέλεια αποφασίζει με απλή πλειοψηφία που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 βουλευτών. Για δε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής χρειάζεται αίτηση από 30 βουλευτές και απόφαση από την Ολομέλεια με απόλυτη πλειοψηφία (151) μετά από μυστική ψηφοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ