Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική της

Με ωμούς εκβιασμούς, κινδυνολογία και αλλεπάλληλα κηρύγματα για «κοινωνική συναίνεση», επιδιώκει να αποτρέψει μαζικές λαϊκές αντιδράσεις

Συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να κάνουν φύλλο και φτερό τα κηρύγματα της κυβέρνησης για «συναίνεση»
Συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να κάνουν φύλλο και φτερό τα κηρύγματα της κυβέρνησης για «συναίνεση»
Σαν αφορμή για να επιτεθεί στις λαϊκές συνειδήσεις, με ένα ακόμα κήρυγμα περί «κοινωνικής συναίνεσης», αξιοποίησε ο πρωθυπουργός τη χτεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο πνεύμα της κινδυνολογίας που εντείνεται τις τελευταίες ημέρες και του «κοινωνικού διαλόγου» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις πλάτες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, της μεγαλοεργοδοσίας και των κομμάτων της, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «κρίσιμη φάση» και χρονίζοντα προβλήματα, η αντιμετώπιση των οποίων χρειάζεται «εθνική συστράτευση», ώστε «να πάμε την Ελλάδα μπροστά, γιατί έχει τεράστιες δυνατότητες».

Μόλις προχτές, στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου έκανε προκλητικά λόγο για την ανάγκη «κοινωνικής συναίνεσης», προκειμένου να διασφαλιστεί η «εθνική ανεξαρτησία της χώρας». Προσπαθώντας να ταυτίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου με αυτά της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» την εκδήλωση μαζικών λαϊκών εργατικών αγώνων. Με την ίδια στόχευση, ανατέθηκε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ) να διοργανώσει την ερχόμενη Τετάρτη στο Ζάππειο τη φιέστα για την έναρξη του «εθνικού κοινωνικού διαλόγου», που θα λειτουργήσει σαν «όχημα» για την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Κ. Παπούλια «για την κρίσιμη, τη δύσκολη στενωπό από την οποία περνάει η Ελλάδα». Σ' αυτήν τη κατεύθυνση και με στόχο να οξύνει την ιδεολογική τρομοκρατία για την ανάγκη να κάτσουν οι εργαζόμενοι στη γωνία και να επικροτήσουν τα αντιδραστικά σε βάρος τους μέτρα, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μια σειρά πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, «για την προώθηση αλλαγών και σημαντικών τομών στην κοινωνία μας» μέσα από «διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τους κοινωνικούς φορείς, ώστε συντεταγμένα, ενωμένα, με μια μεγάλη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων, να προχωρήσουμε από κοινού στις μεγάλες τομές που θέλει η χώρα μας».

Εκβιάζουν και δημαγωγούν

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών, που υπερθεμάτιζαν στην ανάγκη να βγάλουν οι εργαζόμενοι μόνοι τους τα μάτια τους και να συναινέσουν αντί να πολεμήσουν τα προωθούμενα αντεργατικά αντιασφαλιστικά και άλλα μέτρα. Μιλώντας χτες στο «Κανάλι 1», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είπε ότι «η οικονομία είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα και η συναίνεση στην προκειμένη περίπτωση είναι όχι απλώς επιθυμητή, αλλά επιβεβλημένη (...) έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε ως χώρα και όχι ως κυβέρνηση, πλέον, από αυτή τη μεγάλη κρίση από την οποία μαστιζόμαστε και την οποία μας κληροδότησε η ΝΔ».

Σε ερώτηση, εξάλλου, για το αν απειλείται η «εθνική μας κυριαρχία», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου απάντησε ότι «αν μία χώρα τεθεί υπό οικονομικό έλεγχο από τρίτους χάνει ένα από τα πιο θεμελιώδη όπλα της, που είναι η αυτοτέλεια, η αυτοδυναμία στην άσκηση των οικονομικών της πολιτικών» και γι' αυτό πρέπει να παρθούν μέτρα σε πνεύμα συναίνεσης.

Επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι τα περί «εθνικής ανεξαρτησίας» είναι φούμαρα και ωμή δημαγωγία σε βάρος του λαού, στην ίδια συνέντευξη, ο Π. Ευθυμίου εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι «ο κ. Αλμούνια επιτέλους χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ένα αξιόπιστο βήμα»! Επαλήθευσε, δηλαδή, ότι στο πλαίσιο της ΕΕ αυτό που κρίνει τη χάραξη της «εθνικής στρατηγικής» είναι τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού και ντόπιου κεφαλαίου, για τα οποία έχουν λόγο πρώτα και κύρια τα ευρωενωσιακά όργανα, βάσει συνθηκών και αποφάσεων που διαμορφώνονται με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πόλεμος στις εργατικές και λαϊκές συνειδήσεις(2009-12-13 00:00:00.0)
Σαρωτικές ανατροπές με Δούρειο Ιππο το «διάλογο»(2009-12-09 00:00:00.0)
Εγγυητής της συνέχισης των αντιλαϊκών πολιτικών(2009-02-06 00:00:00.0)
Ζητά... επίσπευση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων(2007-12-05 00:00:00.0)
Ζητούν συναίνεση του λαού για τα χειρότερα(2007-05-22 00:00:00.0)
Μένει να χειραγωγήσουμε τους εργαζόμενους(1997-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ