Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Εγγυήσεις» για τη διαιώνιση της ευελιξίας

Η ενοικίαση εργαζομένων, η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση, η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» θα παραμείνουν σε ισχύ και θα επεκταθούν και μετά τις νομοθετικές «παρεμβάσεις» της κυβέρνησης

Αυτό είναι το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζομένων

MotionTeam

Αυτό είναι το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζομένων
Με τη χρυσόσκονη των «εγγυήσεων στις εργασιακές σχέσεις» επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει το άθλιο καθεστώς της ευελιξίας και της σκληρής εκμετάλλευσης που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ για το μόνο που κόπτεται είναι η διαιώνιση και διατήρησή του. Ετσι, χτες, μετά την καθιερωμένη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου για τη διαμόρφωση του Σχεδίου Νόμου Περί Εργασιακών Σχέσεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α. Λοβέρδος, με περισσή προκλητικότητα μίλησε για «περαιτέρω εγγυήσεις στις εργασιακές σχέσεις» που δήθεν πρόκειται να προβλέπει το εν λόγω νομοθέτημα, το οποίο θα αποσταλεί στη Βουλή στις αρχές Γενάρη.

Στην πραγματικότητα αυτό που εξετάζεται στην Επιτροπή δεν είναι η κατάργηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, οι οποίες έχουν νομοθετηθεί και επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ με την «υψηλή» εποπτεία της ΕΕ, αλλά πώς αυτές θα γίνουν πιο λειτουργικές μέσα στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας. Μέλημα της κυβέρνησης δεν είναι η απαλλαγή των εργαζομένων από τις πιο σκληρές μορφές εκμετάλλευσης αλλά πώς θα απαλλαγεί η ίδια από το πολιτικό κόστος και την κοινωνική διαμαρτυρία. Η αναφορά του υπουργού ότι θα δοθούν «εγγυήσεις... για να μην επαναληφθεί το "φαινόμενο Κούνεβα"» είναι ύβρις προς την εργατική τάξη και τα θύματα της εργοδοτικής βαναυσότητας, αφού η περίφημη «ενοικίαση εργαζομένων» παραμένει και θα παραμείνει σε ισχύ και με το νέο νόμο. Γιατί η ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας 104/2008 στην ελληνική νομοθεσία διαιωνίζει την αθλιότητα της ενοικίασης ανθρώπων σαν να ήταν σκλάβοι. Πολύ περισσότερο, που η ενσωμάτωση αυτή, πέρα από ορισμένες διευθετήσεις και αποσαφηνίσεις για το σε ποιους τομείς μπορεί να εφαρμοστεί, την ίδια στιγμή θα διευκολύνει την επέκταση της ενοικίασης.

Ο εμπαιγμός

Το ίδιο εμπαιγμός για τους εργαζόμενους είναι και η συζήτηση για τα άλλα ζητήματα στην επιτροπή. Για παράδειγμα, τι σημασία έχει αν από τη διάταξη για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», δηλαδή τη διάταξη που καταργεί το οχτάωρο και αυξάνει τον απλήρωτο χρόνο εργασίας (υπερεργασία) φύγει η πρόβλεψη για τη λειτουργία των επιτροπών που κρίνουν την εφαρμογή της διευθέτησης; Πόση αξία άραγε έχει αν η εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή το δικαίωμα του εργοδότη να επιβάλλει τα τριήμερα και τα τετραήμερα με πρόσχημα την κρίση, εφαρμόζεται για έξι μήνες ή περισσότερο διάστημα μέσα στο χρόνο; Και πόση σημασία έχει αν μέσα σε ένα νόμο γραφτεί ότι ο εργοδότης μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο με «μερική απασχόληση» μόνο συγκεκριμένο αριθμό ωρών; Οταν όλοι γνωρίζουν πως στα κάτεργα της εργοδοσίας «νόμος» είναι η θέληση του αφεντικού...

Η προπαγανδιστική «φιλεργατική» χρυσόσκονη που σκορπάει στα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εργασίας δεν έχει την παραμικρή αξία αφού και με το νέο νόμο παραμένουν σε ισχύ και το δουλεμπόριο, και η μερική απασχόληση και τα «μπλοκάκια» και η εκ περιτροπής εργασία.

Τσουνάμι και στα εργασιακά

Σε ανακοίνωσή της για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και τον πραγματικό χαρακτήρα του νέου νομοθετήματος η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Λοβέρδου για τις εργασιακές σχέσεις αποδεικνύουν ότι η αντεργατική πολιτική και στις εργασιακές σχέσεις θα συνεχιστεί και μάλιστα θα είναι τσουνάμι.

Οι δήθεν χρονικοί περιορισμοί στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός και ο εφησυχασμός της εργατικής τάξης.

Είναι πρόκληση η επίκληση της Κούνεβα για τις δήθεν αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων.

Οι "ρυθμίσεις" που θα γίνουν ουσιαστικά θα είναι προς όφελος της εργοδοσίας. Θα συνεχίσουν το άθλιο και απαράδεκτο καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας, της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου - έργου, κλπ. Η κυβέρνηση επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι.

Δεν καταργεί κανέναν αντεργατικό νόμο που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν».

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Δεν προσθέτει λύσεις, όπως λέει ο Λοβέρδος, για τους εργαζόμενους, αλλά λύσεις σε όφελος του κεφαλαίου και της αύξησης των κερδών του μέσα από το δυνάμωμα της εκμετάλλευσης των εργατών και εργατριών».

Εκβιάζουν και τρομοκρατούν

Στο μεταξύ, ο Α. Λοβέρδος επανήλθε χτες και στο Ασφαλιστικό με τη γνωστή συνταγή της τρομοκρατίας. Ετσι, με δηλώσεις του, απειλεί εργαζόμενους και συνταξιούχους πως «αν δε γίνουν οι αλλαγές στα Ταμεία ως προς το Ασφαλιστικό τώρα, το 2015 δε θα μπορέσουν να καταβάλλουν 14 συντάξεις. Είναι απολύτως βέβαιο και πρέπει και τώρα να φροντίσουμε ώστε να μη δεινοπαθήσουν οι συνταξιούχοι του 2015. Δεν υπάρχει περιθώριο για την παραμικρή καθυστέρηση».

Ο εκβιασμός είναι προφανής. Η δέχεστε την κατάργηση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης ή δε θα πληρώσουμε συντάξεις. Ματαίως όμως πασχίζει ο Α. Λοβέρδος να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει. Οι εργαζόμενοι, όλοι οι ασφαλισμένοι δεν πρόκειται να βάλουν το κεφάλι τους στον «ντορβά» των ανατροπών που ετοιμάζει η κυβέρνησή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ