Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει νέο πανηγύρι για το μεγάλο κεφάλαιο

Στο σφυρί ό,τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία και ανατροπές που στόχο έχουν να τονώσουν την καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα

Η αυτονόητη υποχρέωση του κράτους να παρέχει στην ώρα τους τις συντάξεις λανσάρεται από την κυβέρνηση για να θολώσει την αντιασφαλιστική πολιτική της
Η αυτονόητη υποχρέωση του κράτους να παρέχει στην ώρα τους τις συντάξεις λανσάρεται από την κυβέρνηση για να θολώσει την αντιασφαλιστική πολιτική της
«Οσα έχουμε πλέον μπροστά μας δεν είναι ως επί το πλείστον επιταγές καμίας σύμβασης, ή κανενός μνημονίου (...) Χρειαζόμαστε βαθύτερες και μεγάλες αλλαγές, αυτές που είχαμε αυτούσιες βάλει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα». Με αυτή τη φράση έδωσε χτες ο πρωθυπουργός το έναυσμα στους υπουργούς της κυβέρνησης για να εξαπολύσουν τον επόμενο γύρο των διαρθρωτικών αντιλαϊκών ανατροπών, επιβεβαιώνοντας ότι τα φιλομονοπωλιακά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα αποτελούν στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και συστατικό του προγράμματός του.

Στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου, και ενώ από διάφορα κέντρα πυκνώνουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ζήτησε από τους υπουργούς του να δώσουν έμφαση «στα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη». Σε μια συντονισμένη επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού, που στενάζει κάτω από τα βάρβαρα μέτρα, επιχείρησε να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι προωθούνται πολιτικές «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τη «διαδικασία έκδοσης προσυνταξιοδοτικής απόφασης», βάσει της οποίας - όπως ισχυρίστηκε - οι συνταξιούχοι που καταθέτουν δικαιολογητικά για σύνταξη θα μπορούν να εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 2,5 μηνών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, το ποσό της προσωρινής σύνταξης θα πλησιάζει το 90% της κανονικής.

Με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, χιλιάδες συνταξιούχοι αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι και ένα χρόνο για να πάρουν τη σύνταξή τους, η οποία, με τις αλλεπάλληλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό, έχει μετατραπεί σε προνοιακό επίδομα. Τη δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση για το πετσόκομμα των συντάξεων έρχεται να διασκεδάσει η απόφαση της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε παράλληλα τους υπουργούς να «εφαρμόσουν τους νόμους που έχουν ψηφιστεί» και τόνισε ότι «το 2011 είναι η χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών» που θα «βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας». Δηλαδή, των μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εν μέσω κρίσης να αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης για τα «ευρωομόλογα», υποστηρίζοντας ότι «γίνεται μια σοβαρή συζήτηση» που μπορεί να οδηγήσει σε «ευρύτερη συναίνεση» και «ένα θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με το δανεισμό των κρατών - μελών της ΕΕ». Πίσω από τα ευχολόγια του πρωθυπουργού κρύβεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει καλύτερους όρους δανεισμού για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των κεφαλαιοκρατών με κρατικό χρήμα.

Στο σφυρί η δημόσια περιουσία

Στο μεταξύ, η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει σε ξένους και εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμα φορά, σε χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας και Επενδύσεων, Χ. Παμπούκης, και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τέθηκε επί τάπητος «η διαμόρφωση του πλαισίου αξιοποίησης της έκτασης», δηλαδή η αλλαγή των όρων δόμησης και χρήσης γης, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να κατασκευαστούν κτίρια και εγκαταστάσεις που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις των επενδυτών.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα τα σχέδια για την παράδοση του χώρου στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ετοιμάζεται να ιδρύσει Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία θα εκχωρηθούν (!) οι εκτάσεις του Ελληνικού, που σήμερα ανήκουν σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, ώστε να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες το ξεπούλημά τους.

Η σύσκεψη έγινε ενόψει και της μετάβασης του Χ. Παμπούκη το Φλεβάρη στο Κατάρ, αφού, όπως είναι γνωστό, κρατική εταιρεία της αραβικής χώρας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της έκτασης, για να κατασκευάσει καζίνο, μαρίνες, ξενοδοχεία και αεροδρόμιο, με επενδύσεις συνολικού ύψους 5 δισ. δολαρίων.

Χτες επέστρεψε από το Κατάρ ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και αξιωματούχους της χώρας και, όπως δήλωσε, «αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον τους» για την επένδυση στον Αστακό, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, θα γίνει με «νέους όρους». Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι συναντήσεις του δεν αφορούσαν στο Ελληνικό, αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι οι Αραβες ενδιαφέρονται για επενδύσεις στον τομέα των τουριστικών ακινήτων.

Σε διατεταγμένη υπηρεσία

Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι άθλιες επιθέσεις του στους εργαζόμενους και στο κίνημα αποτελούν επίσημη κυβερνητική γραμμή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, είπε χτες ότι «δεν υπάρχει καμία διαφωνία με την κυβέρνηση». Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Θ. Πάγκαλος διέψευσε όλα τα σενάρια για παραίτηση ή αποπομπή του.

«Δεν φεύγω από μια κυβέρνηση με την οποία συμφωνώ σε όσα κάνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγω από μια κυβέρνηση που κάνει πράγματα που έλεγα εγώ εδώ και 20 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά. Δίνοντας συνέχεια στην πρόκληση και αναφερόμενος στο χαρακτηρισμό «κοπρίτες» που απέδωσε στους δημοσίους υπαλλήλους, υποστήριξε ότι το χρησιμοποίησε για τις περιπτώσεις εκείνες που «οι διορισμοί έγιναν με πολιτικό ρουσφέτι» και με φαιδρό τρόπο συμπλήρωσε: «Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω διαφορετικούς χαρακτηρισμούς γι' αυτές τις περιπτώσεις, όπως "τεμπέλης" ή "ανίκανος"»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ