Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Α. ΛΙΜΠΕΡΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αγωγοί και εξοπλισμοί στην ελληνοϊσραηλινή ατζέντα

Σε θέματα συνεργασίας στον ...τουρισμό περιορίστηκαν χτες οι δηλώσεις των δυο ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντησή τους

Από τη χτεσινή συνάντηση Λίμπερμαν - Δρούτσα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Λίμπερμαν - Δρούτσα
Η επιτάχυνση της αποκαλούμενης «στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδας - Ισραήλ και, κατά συνέπεια, το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τους ενεργειακούς πόρους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολυεθνικών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Α. Λίμπερμαν με τον Ελληνα ομόλογό του, Δ. Δρούτσα.

Ανάμεσα σε άλλα, συζητήθηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης της πρώτης συνόδου του κοινού ελληνοϊσραηλινού υπουργικού συμβουλίου, που θα γίνει τον Απρίλη στο Ισραήλ, σύμφωνα με την απόφαση που ήδη έχουν λάβει οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών. Για το ίδιο θέμα, προηγήθηκε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου - Μπ. Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ στο οικονομικό, στρατιωτικό και ενεργειακό πεδίο. Βασική προτεραιότητα για τους Ισραηλινούς αποτελούν τα ζητήματα της Ενέργειας και ειδικότερα της διέλευσης υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω Ελλάδας, στην Ευρώπη από τα πρόσφατα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.

Οσον αφορά στη στρατιωτική συνεργασία, αυτή ήδη έχει δρομολογηθεί με την παραχώρηση του ελληνικού εδάφους και του εναέριου χώρου για τη διενέργεια επιθετικών ασκήσεων από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, ενώ προωθούνται και άλλες πλευρές πιο άμεσης στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς και συνεργασία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας. Πάντως, χθες, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στις δηλώσεις τους δεν άνοιξαν την ατζέντα και περιορίστηκαν σε αναφορές στο κοινό ελληνοϊσραηλινό υπουργικό συμβούλιο και στη «θεσμική θωράκιση» της συνεργασίας.

Ο Δ. Δρούτσας είπε πως η πρώτη σύνοδος θα γίνει στο Ισραήλ και θα ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού, τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης, ενέργειας και υψηλής τεχνολογίας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, σε ερώτηση για τις προοπτικές που ενδέχεται να υπάρξουν στο πεδίο του φυσικού αερίου, απάντησε πως απαιτείται «εμπεριστατωμένη έρευνα» και υπογράμμισε την αξία της οικονομικής συνεργασίας που θα αποτελέσει «την πρόκληση των ερχόμενων ετών» και η οποία «θα πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό».

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Μισιέλ Χαράρι, το Ισραήλ θα αποφασίσει στο επόμενο τρίμηνο πότε θα ξεκινήσει την άντληση φυσικού αερίου. Οπως είπε, «στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες θα οριστικοποιήσουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ