Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Επιμένει στην ονομαστικοποίηση των κουπονιών

Δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα της επιτροπής που θα επεξεργαστεί τις κυβερνητικές θέσεις

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ να παραδώσει στις κρατικές υπηρεσίες τα ονόματα των μελών του και όσων το ενισχύουν οικονομικά από το υστέρημά τους, τα στοιχεία των οποίων ούτως ή άλλως δεν καταγράφει (φωτ. από αφίσα του ΚΚΕ για παλιότερη οικονομική εξόρμηση)
Το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ να παραδώσει στις κρατικές υπηρεσίες τα ονόματα των μελών του και όσων το ενισχύουν οικονομικά από το υστέρημά τους, τα στοιχεία των οποίων ούτως ή άλλως δεν καταγράφει (φωτ. από αφίσα του ΚΚΕ για παλιότερη οικονομική εξόρμηση)
Επιμένει η κυβέρνηση στη θέση της για ονομαστικοποίηση των κουπονιών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης. Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τη θέση του ΚΚΕ ότι το Κόμμα δεν πρόκειται να δώσει τα ονόματα των οικονομικών συνδρομητών του, ο υπουργός ανέφερε ότι οι προτάσεις των κομμάτων για το νέο νομοθετικό που θα διέπει το πολιτικό χρήμα θα ληφθούν υπόψη. «Στο τέλος της συζήτησης θα δούμε», είπε και πρόσθεσε: «Πάντως εμείς επιμένουμε στη θέση μας για ονομαστικοποίηση των κουπονιών»...

Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού, η κυβέρνηση προωθεί ακόμα τις εξής αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο:

  • Ριζική αλλαγή της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, με σύσταση νέας, αποτελούμενης κατά βάση από ανώτατους δικαστικούς.
  • Αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων σε βάρος κομμάτων, υποψηφίων, αλλά και τρίτων (που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών), καθώς και αλλαγή των προϋποθέσεων και της διαδικασίας που αφορά την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.
  • Αλλαγή των κανόνων ελέγχου διαχείρισης και δημοσιοποίησης των οικονομικών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών (υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο διαδίκτυο, τήρηση βιβλίων τρίτης κατηγορίας, όπως οι επιχειρήσεις κ.ά.).
  • Αλλαγή του τρόπου ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Η κυβέρνηση κλίνει στην υιοθέτηση της πρότασης ο πρωτοεκλεγμένος βουλευτής να καταθέτει αναλυτική δήλωση «πόθεν έσχες» των περιουσιακών του στοιχείων και στη συνέχεια οι δηλώσεις που θα καταθέτει να αφορούν στις μεταβολές αυτών των στοιχείων.
  • Μείωση του ύψους της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της, αλλά και των ειδικότερων θεμάτων που αφορούν σ' αυτήν.

Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης τα ονόματα της επιστημονικής επιτροπής η οποία θα συντάξει τις θέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ως προς τα οικονομικά των κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

Την επιτροπή απαρτίζουν οι ακαδημαϊκοί Νίκος Αλιβιζάτος, Φίλιππος Σπυρόπουλος, Γιώργος Σωτηρέλης, Γεράσιμος Μοσχονάς, Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Λίνα Παπαδοπούλου, Αθανάσιος Ξηρός και Νίκος Παπασπύρου. Το αργότερο σε ένα μήνα, η επιτροπή θα διαβιβάσει τις προτάσεις της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και κατόπιν θα ακολουθήσει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ