Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ
Εμπαιγμός και εντυπωσιοθηρία από την κυβέρνηση

Ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να παρέμβει στη Χάγη για το Δίστομο, ενώ η ίδια μπλόκαρε δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν τα θύματα...

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού προχώρησε χτες η κυβέρνηση, με την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα ασκήσει το δικαίωμα της παρέμβασης στη διένεξη μεταξύ της Γερμανίας και Ιταλίας που εκκρεμεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την αποζημίωση των θυμάτων στη σφαγή του Διστόμου.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα και το θόρυβο που ξεσήκωσε η επικείμενη εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς η κυβέρνηση είχε προθεσμία μέχρι αύριο για να δηλώσει την παρουσία της στη Χάγη. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επιδιώκει να θολώσει τα νερά για το γεγονός ότι, αν και πέρασαν σχεδόν 70 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το ελληνικό κράτος ποτέ δεν έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Εγείροντας αποσπασματικά τα θέμα της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, η κυβέρνηση συγκαλύπτει το συνολικό ζήτημα της επιστροφής του κατοχικού δανείου, τα ποσά που προκύπτουν από τη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (το 1946), την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών κλπ.

Σύμφωνα με το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών προς την Ελλάδα», οι συνολικές υποχρεώσεις της Γερμανίας προσδιορίζονται στα 7.100.000.000 δολάρια ΗΠΑ (αγοραστικής αξίας 1938), για καταστροφές στην υποδομή της χώρας, στην επιστροφή του κατοχικού δανείου, σημερινής αξίας 108 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς τους τόκους, στην επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που λεηλατήθηκαν και στις αποζημιώσεις των θυμάτων εξαιτίας της γερμανικής κατοχής.

Ολα αυτά μένουν στα αζήτητα, καθιστώντας προκλητικά τα όσα ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο περί «χρέους αυτονόητου, για να τιμήσουμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα»!

Ακόμα όμως και αυτή η υπόθεση του Διστόμου μεταφέρθηκε στην Ιταλία, μετά την απροθυμία της Ελλάδας, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Γερμανίας, και έτσι οι συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν να γίνει εκτελεστή η απόφαση του δικαστηρίου της Λιβαδειάς σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (στην Ιταλία)! Παρουσιάζεται έτσι το φαινόμενο, η απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς να κηρύσσεται εκτελεστή με απόφαση του Εφετείου Φλωρεντίας!

Η Ιταλία και η Γερμανία συμφώνησαν από τις 18 Νοέμβρη του 2008 να παραπέμψουν την ανακύψασα μεταξύ τους διαφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα θα καταθέσει τώρα αίτημα στη Χάγη για να της επιτραπεί να παρέμβει στην υπόθεση που εκκρεμεί μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας σχετικά με το προνόμιο της ετεροδικίας που απολαμβάνει η Γερμανία, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν να δικάζεται η Γερμανία σε ξένη χώρα για τα εγκλήματα που διέπραξε στο παρελθόν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ