Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΟΧΙ στο «μνημόνιο» της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Την ώρα που η κυβέρνηση εξαπολύει επίθεση χωρίς τέλος στα δικαιώματα των εργαζομένων, οι φοιτητές και οι σπουδαστές έχουν να αντιμετωπίσουν το νέο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν πρόκειται για δύο «μέτωπα», αλλά για ένα και μοναδικό. Τα σχέδια για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι άρρηκτα δεμένα με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, για να γίνουν ακόμα περισσότερο φθηνοί και ευέλικτοι οι αυριανοί εργαζόμενοι. Παράλληλα, πρόκειται για ένα ισχυρό χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των σημερινών και αυριανών φοιτητών και σπουδαστών, στην εξέλιξη της επιστήμης, την οποία θέλουν να υποτάξουν πλήρως στα επιχειρηματικά σχέδια, ενώ μπαίνουν νέα ταξικά τείχη, αφού όλο και περισσότεροι νέοι από λαϊκά στρώματα δε θα καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Τα κυβερνητικά μέτρα έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση: Διοικήσεις ιδρυμάτων από μάνατζερ επιχειρήσεων, υποβαθμισμένα πτυχία - «μενού» που θα «προσφέρουν» κατάρτιση για τους πολλούς, ταξικό φίλτρο μετά το πρώτο έτος και νέα έξοδα για φροντιστήρια, στέγαση και σίτιση στους ιδιώτες, έδρες «Coca - Cola» (με χορηγία) και καθηγητές συμβασιούχοι για χρόνια, γνώση με κριτήρια προσφοράς και ζήτησης. Αυτά και πολλά άλλα καταργούν ό,τι έχουν κατακτήσει μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι για τα παιδιά τους, διαλύουν ό,τι έχει απομείνει απ' τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η επίθεση της κυβέρνησης στην Ανώτατη Εκπαίδευσης, που έχει ως βάση όλες τις αναδιαρθρώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν αφήνει περιθώρια για απάντηση, μόνο, από το χώρο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Διαλύουν το αύριο και αυτό αφορά τους φοιτητές και τους σπουδαστές και τους γονείς τους, δηλαδή τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, που έχουν δώσει τα πάντα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και τώρα τους αφαιρείται κάθε δικαίωμα. Δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο και δε θα «λυπηθούν» τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), το προηγούμενο διάστημα έδωσε δεκάδες μάχες για τα δικαιώματα των σπουδαστών, χωρίς, όμως, να σπέρνει αυταπάτες για «συμμαχίες» με τις πρυτανείες και τους καθηγητές - επιχειρηματίες, που διαμαρτύρονται γιατί χάνουν απ' το νέο μοίρασμα της πίτας. Με λίγα λόγια, δεν απευθύνθηκε σε εκείνους που έχουν συνδιαμορφώσει τη σημερινή κατάσταση, αλλά στους πανεπιστημιακούς που αντιστέκονται στα σχέδια για πανεπιστήμια ΑΕ και αντιλαμβάνονται ότι ο ακαδημαϊκός τους ρόλος δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται με χορηγίες και «πακέτα».

Προχτές, μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της χώρας ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, αλλά και στο διαρκές μνημόνιο, που συνεχώς «ανανεώνεται» με νέα μέτρα. Κάλεσε σε μαζική απάντηση, μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, για να μην περάσει ο νόμος - πλαίσιο, χωρίς να σπέρνει, όμως, τις αυταπάτες ενός «ξεχωριστού αγώνα», μακριά απ' τη συνολική επίθεση της κυβέρνησης.

Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ δε σταματούν τη δράση τους και καλούν σε οργάνωση της πάλης φοιτητών και σπουδαστών, με επόμενο σταθμό το συλλαλητήριο την 1η του Δεκέμβρη, μαζί με τους μαθητές. Η αντίδραση το επόμενο διάστημα μπορεί και πρέπει να είναι μαχητική, μαζική, σε πλήρη αντίθεση με τους πρόθυμους συνομιλητές της κυβέρνησης.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ