Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε μία αυστηρή κριτική προς τους δύο ηγέτες προχωρά ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην Εκθεσή του σχετικά με το Κυπριακό, με έμμεσα χρονοδιαγράμματα. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ εκφράζει την ανησυχία του για το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, αυτή την περίοδο, λόγω των κοινοβουλευτικών εκλογών το Μάη του 2012 αλλά και τις εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνη, θέτοντας έμμεσο χρονοδιάγραμμα υποστηρίζοντας ότι «αν ουσιαστική συμφωνία για όλα τα κεφάλαια δεν μπορεί να ολοκληρωθεί προ του εκλογικού κύκλου, οι συνομιλίες μπορούν να μπουν σε εκκρεμότητα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις να πληγούν θανάσιμα».

Επίσης, σημειώνει ότι στη συνάντηση της Γενεύης τον ερχόμενο Γενάρη οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να είναι «πλήρως προετοιμασμένοι με ένα πρακτικό σχέδιο για το ξεπέρασμα των σημαντικών σημείων διαφωνίας που απομένουν. Τους ζητώ να αφιερώσουν σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου». Οσον αφορά το περιουσιακό, ο Μπ. Μουν καταγράφει λεπτομερώς τις διαφορές των δύο πλευρών, μεταξύ των οποίων και τις διαφωνίες για τη διασύνδεσή του με άλλα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, όπως το εδαφικό, ενώ σημειώνει ότι για «τη Συνθήκη Εγγυήσεως, οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία επιμείνουν όπως ότι η Συνθήκη παραμένει, ενώ οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να τερματιστεί».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «η κυβέρνηση πολύ προσεκτικά θα μελετήσει σε βάθος την Εκθεση, θα την αξιολογήσει και ανάλογα θα ενεργήσει», χαρακτηρίζοντας θετικό ότι στην έκθεση «διατυπώνεται η βάση λύσης του Κυπριακού», ως «λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται σε σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ