Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς μπροστά στην απεργία

Σε βήμα για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη μετέτρεψαν τη χτεσινή 3ωρη στάση εργασίας τα ταξικά συνδικάτα «οργώνοντας» τους χώρους δουλειάς ανοίγοντας συζητήσεις με τους εργαζόμενους.

Μια τέτοια δραστηριότητα ανέπτυξαν η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων που οργάνωσαν συζητήσεις στα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου, όπως η SOFTEX, η ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ και μια σειρά από εκτυπωτικές επιχειρήσεις. Μέσα από τις συζητήσεις και τις συνελεύσεις, οι εργαζόμενοι στον κλάδο ενέκριναν ψήφισμα στο οποίο ανάμεσα στα άλλα τονίζεται η ανάγκη «να βάλουμε εμπόδια και να ματαιώσουμε αντεργατικά μέτρα και νόμους, να μην περάσουν στη ζωή. Διεκδικούμε αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, σε ανυπακοή, απειθαρχία, ρήξη και ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, ανοίγοντας την άλλη προοπτική».

Ανάλογη πρωτοβουλία πήραν και τα στελέχη της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων Ποτών στην Αττική. Από το πρωί, περιόδευσαν σε δεκάδες χώρους εργασίας, προχώρησαν σε μαζικές συσκέψεις και συνελεύσεις. Με εξορμήσεις στα περισσότερα εργοστάσια της Αττικής (ΓΙΩΤΗΣ, CRETA FARM, TASTY, ΦΑΓΕ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΚΑΝΑΚΗΣ, ΝΟΥΝΟΥ, ΜΕΒΓΑΛ, ΗΛΙΟΣ, ΥΦΑΝΤΗΣ), οι ταξικές δυνάμεις συζήτησαν με τους εργάτες για την εντεινόμενη εργοδοτική επιθετικότητα, σε έναν κλάδο με υψηλή κερδοφορία, ακόμη και στην περίοδο της κρίσης. Ταυτόχρονα προχώρησαν σε συσκέψεις με εργαζόμενους στα δύο εργοστάσια της ΕΒΓΑ, στη ΝΟΥΝΟΥ και στην COCA - COLA, όπου στην τελευταία, η εργοδοσία έχει κάνει δεκάδες απολύσεις.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία πήρε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Στη διάρκεια της χτεσινής στάσης εργασίας, στελέχη του συζήτησαν με τους εργαζόμενους σε εργοτάξιο στη Βουλιαγμένη. Οι εργαζόμενοι σταμάτησαν την εργασία και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου τους να συζητήσουν για τις πρόσφατες εξελίξεις αλλά και την ανάγκη να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης. Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής προχώρησαν σε εξορμήσεις και συζητήσεις στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως είναι η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, η ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ και ο ΦΕΙΔΑΣ. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», έκανε εξορμήσεις στη μεταλλουργική επιχείρηση ΓΕΜΚΟ, καλώντας τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην πρόθεση της εργοδοσίας να επιβάλλει την 6ωρη εργασία. Αντίστοιχα, ομιλίες, συζητήσεις και ενημέρωση των εργαζομένων έγινε και στα εργοστάσια του ΜΑΛΤΕΖΟΥ και στην ΕΑΣ Υμηττού.

Να σπάσει το κλίμα της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας και να προχωρήσει αποφασιστικά η οργάνωση των εργαζομένων, είχαν σαν στόχο οι παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Φαρμάκου σε μια σειρά εργασιακούς χώρους, όπως στον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, στη ΝΙVΕΑ, στο εργοστάσιο της ΦΑΜΑΡ στην Ανθούσα, στη ΛΑΒΙΦΑΡΜ. Από το πρωί οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου με εξορμήσεις και συζητήσεις «άνθρωπο τον άνθρωπο», καλούσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην στάση εργασίας, αλλά και να οργανωθούν για την επιτυχία της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη. Εργαζόμενοι ανέδειξαν την ανάγκη να γίνουν συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις για τη συμμετοχή στην απεργία, αλλά και για τα προβλήματα του κλάδου, όπως είναι οι απολύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ