Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και την ενίσχυση του κεφαλαίου

Τα όσα αποφασίστηκαν στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο απαιτείται να απαντηθούν από το εργατικό - λαϊκό κίνημα ανοίγοντας το δρόμο της ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων

Αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την προώθηση των αντεργατικών και αντιλαϊκών διαρθρωτικών ανατροπών ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, να καλεί σε επιτάχυνση των ρυθμών της βάρβαρης επέλασης.

Φανερώνοντας το σκληρό ταξικό πρόσωπο της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να επιδείξουν «αποφασιστικότητα» στην επιβολή των μέτρων και των αναδιαρθρώσεων που προβλέπονται στο μνημόνιο και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και να «συγκρουστούν» με οποιονδήποτε αντισταθεί στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Δεν «έχουμε ούτε μια μέρα για χάσιμο», ήταν το σύνθημα του πρωθυπουργού, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα εποπτεύει «προσωπικά» την αντιδραστική επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και απαίτησε από τους υπουργούς να του παραδώσουν μέχρι σήμερα το «χρονοδιάγραμμα» των νομοσχεδίων που θα καταθέσουν το επόμενο διάστημα.

Η επέλαση της κυβέρνησης θα γίνει σε δύο κύματα, με το πρώτο να αφορά στην ψήφιση και την κατάθεση νομοσχεδίων μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη και το δεύτερο μέχρι το τέλος Φλεβάρη ενόψει της έλευσης του κλιμακίου της τρόικας για την έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, για τον καλύτερο συντονισμό της σκληρής επίθεσης εναντίον του λαού θα οριστεί για κάθε υπουργείο «γενικός διευθυντής οικονομικών», ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για την προώθηση και την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομικών, τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο. Ο ορισμός γενικού διευθυντή υπαγορεύεται από το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα.

Οι στόχοι της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες κινούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

α) Μείωση των μισθών και σάρωμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέσω της κατάργησης των Συλλογικών και Κλαδικών Συμβάσεων.

β) Προώθηση σαρωτικών ανατροπών στις ΔΕΚΟ και στο δημόσιο τομέα με μετατάξεις και απολύσεις προσωπικού, μείωση μισθών και αύξηση των τιμολογίων των παρεχόμενων υπηρεσιών.

γ) Δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων για την Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια.

δ) Πολύπλευρη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου που, στο όνομα της «ανάπτυξης», του προσφέρει νέες γενναίες επιδοτήσεις, τμήμα της δημόσιας περιουσίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και τη θέσπιση ακόμα πιο ευνοϊκής νομοθεσίας.

Προϊδεάζοντας για τη βαρβαρότητα των μέτρων που θα ακολουθήσουν ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Προχωράμε τολμηρά. Εχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δεύτερο ημίχρονο (...) Η φύση των αλλαγών είναι πολύ διαφορετική από το προηγούμενο έτος και πρέπει να προχωρήσουμε με κάποιες συγκρούσεις που θα πρέπει να γίνουν (...) αν οι αλλαγές που θα κάνουμε συναντήσουν αντιστάσεις».

Δίνοντας το στίγμα της αντιλαϊκής βούλησης που πρέπει να επιδείξουν οι υπουργοί ο πρωθυπουργός εκθείασε τη στάση του Ιρλανδού πρωθυπουργού, ο οποίος δεν παραιτήθηκε από τη θέση του αλλά προωθεί ένα «πρόγραμμα» διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις!

Ετοιμάζουν σαρωτικές ανατροπές

Στη διάρκεια του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσίασε τα μέτρα που απορρέουν από το μνημόνιο και το πρόγραμμα της κυβέρνησης και ανέφερε τα νομοσχέδια που - κατά υπουργείο - πρέπει να είναι έτοιμα τους επόμενους μήνες. «Θέλω την ιεράρχηση όλων των θεμάτων, ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε ένα νέο χρονοδιάγραμμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Η αντεργατική και αντιλαϊκή λίστα περιλαμβάνει:

1) Εργασιακές σχέσεις (υπουργείο Εργασίας): Κατάθεση νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει την «αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα», με τις «επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων», την «τροποποίηση του πλαισίου διαιτησίας», την «ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας». Στόχος, η μείωση των μισθών και η κατακρεούργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

2) Μείωση ελλειμμάτων ΔΕΚΟ (με νομοσχέδια του υπουργείου Μεταφορών): Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ με μετατάξεις και μείωση προσωπικού, μειώσεις μισθών και ιδιωτικοποίηση γραμμών. Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ με κατάργηση δρομολογίων, αύξηση των εισιτηρίων, μείωση του μισθού των εργαζομένων και μετατάξεις προσωπικού.

3) Μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα (υπουργείο Εσωτερικών): Κατάρτιση του «ενιαίου μισθολογίου», με το οποίο, μέσω της περικοπής πλήθους επιδομάτων, θα υπάρξει δραστική μείωση μισθών. Στη λίστα βρίσκονται οι μαζικές απολύσεις συμβασιούχων καθώς και οι απολύσεις και μετατάξεις προσωπικού για οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

4) Αποκρατικοποιήσεις (υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών): Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ. Στο σφυρί θα βγουν λιμάνια της χώρας. Χτες στο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει την «ομαδοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας», μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα υπάρξει η παραχώρηση χρήσης ορισμένων από αυτά σε ιδιώτες.

5) Απελευθέρωση επαγγελμάτων (θα συνεργαστούν πολλά υπουργεία): Στόχος, το άνοιγμα πλήθους κλειστών επαγγελμάτων (φαρμακοποιοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κ.ά.) προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο επιχειρηματικών ομίλων σε κερδοφόρους κλάδους.

6) Νοσοκομεία - Φάρμακο (υπουργείο Υγείας): Θα παρουσιαστεί σχέδιο δραστικών περικοπών στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και περικοπών που αφορούν στο φάρμακο.

7) Απελευθέρωση Ενέργειας (υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Στο επίκεντρο βρίσκεται η ΔΕΗ και το ξεπούλημα μονάδων της αλλά και των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο.

8) Επιχειρηματικό περιβάλλον - Ανάπτυξη (υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της επίτευξης των στόχων για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ (ύψους 5 δισ. ευρώ), του νέου αναπτυξιακού νόμου και της προώθησης μέτρων για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Κατάργηση υπηρεσιών και μετατάξεις προσωπικού

Στο πλαίσιο επίσης των ευρύτατων αλλαγών στο δημόσιο τομέα το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χτες την κατάργηση της Αγροφυλακής και τη μετάταξη των υπαλλήλων της σε Δασικές Υπηρεσίες καθώς και τη συγκρότηση υπηρεσιακού συμβουλίου που θα εξετάσει πόσους υπαλλήλους έχει ανάγκη η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη μετάταξη των υπολοίπων σε άλλα υπουργεία.

Επίσης, αποφασίστηκε η μετάβαση των 5.416 εποχικών πυροσβεστών σε καθεστώς πενταετούς θητείας με την επωνυμία «Επικουρικοί Πυροσβέστες», αντί του ισχύοντος μέχρι τώρα καθεστώτος των 8μηνων συμβάσεων. Δεν έγιναν γνωστές όμως παράμετροι της νέας κατηγορίας, ούτε το εργασιακό καθεστώς κάτω από το οποίο θα βρίσκονται οι εργαζόμενοι.

Στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε και το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με το ευρωπαϊκό δίκαιο στα θέματα της θαλάσσιας στρατηγικής.

Για το λεγόμενο μηχανισμό στήριξης

Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου φρόντισε να εγκωμιάσει τη σύσταση του «μόνιμου μηχανισμού στήριξης» που θα υιοθετήσουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη και ουσιαστικά θα οδηγεί τις χώρες που θα προσφεύγουν σ' αυτόν σε καθεστώς «ελεγχόμενης πτώχευσης», αναφέροντας ότι ο μηχανισμός αυτός πρέπει να είναι ένας «έξυπνος μηχανισμός», ώστε «να μπορεί να αντιμετωπίσει την ψυχολογία των αγορών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ