Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Χρειάζεται γενναία κρατική επιχορήγηση

Στη συνέλευση των εργαζομένων του ΚΘΒΕ παραβρέθηκε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μαζί με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και την Σοφία Μωυσίδου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος μιλά στη συνέλευση των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ
Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος μιλά στη συνέλευση των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ
Στο πλευρό των εργαζομένων του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ), που αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παραπέρα μείωση του προϋπολογισμού του Θεάτρου, βρέθηκε και χτες αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μαζί με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης Δημήτρη Ζερβουδάκη και την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Σοφία Μωυσίδου παραβρέθηκαν στην κοινή συνέλευση των εργαζομένων (ηθοποιοί και πάσης φύσεως προσωπικό) του ΚΘΒΕ, που έγινε χτες το μεσημέρι προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση της κυβέρνησης και να καθοριστούν οι μορφές αντίδρασής τους.

Ο προϋπολογισμός του ΚΘΒΕ για το 2010 προέβλεπε 8,1 εκατ. ευρώ, έναντι 9 εκατ. ευρώ το 2009. Στο μεταξύ με υπουργική απόφαση ανακοινώθηκε ότι από τον ήδη περιορισμένο προϋπολογισμό, θα κοπούν ακόμη 900.000 ευρώ από τις μηνιαίες τακτικές χρηματοδοτήσεις για τους μήνες Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Επίσης το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε νέα περικοπή 30% για το 2011. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εργαζομένων, αυτό σημαίνει ότι το ΚΘΒΕ θα κληθεί να λειτουργήσει το 2011 με προϋπολογισμό περίπου 5 εκατ. ευρώ αφού στο μεταξύ θα έχει υποστεί συνολικά για το 2010 και το 2011 περικοπές της τάξης του 40%-50%.

Παράλληλα, ήδη υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στη μηνιαία καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ υπάρχουν και πολλοί εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι μέχρι και 4 μήνες.

Ηθοποιοί και εργαζόμενοι των άλλων ειδικοτήτων εκτιμούν ότι αυτή η πολιτική περικοπών, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων, των παραστάσεων, των δραστηριοτήτων και του τεχνικού προσωπικού. Θα θέσει σε αμφισβήτηση και αυτήν ακόμη τη λειτουργία του ΚΘΒΕ.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μιλώντας στους εργαζόμενους, σημείωσε πως «αυτοί που στο όνομα της κρίσης κόβουν την επιχορήγηση στον πολιτισμό δεν το κάνουν γιατί τον θεωρούν περιττό. Γι' αυτούς, ο πολιτισμός είναι επικίνδυνος, γιατί μπορεί να ανοίξει τα μάτια του λαού ώστε να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του». Πρόσθεσε πως «όσο ο λαός θα καταπιέζεται οικονομικά και πνευματικά, όσο ο πολιτισμός θα αποτελεί εμπόρευμα και πεδίο πλουτισμού και κερδοσκοπίας, οι ηθοποιοί, οι εργαζόμενοι θα νιώθουν ολοένα πιο ασφυκτικά το άγχος της επιβίωσης και τη στέρηση της δημιουργικότητάς τους». Ξεκαθάρισε πως «το κράτος οφείλει να χρηματοδοτεί γενναία τα θέατρα και τον πολιτισμό συνολικότερα», ότι «το πολιτιστικό προϊόν πρέπει να αναβαθμιστεί, να παράγεται όχι μόνο για όσους μπορούν να πληρώσουν, αλλά να έχουν σ' αυτό πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα». Και κατέληξε τονίζοντας ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα παλέψει ώστε «αυτός ο πολιτισμός να νικήσει τον "πολιτισμό" του "Big Brother", της τσόντας και των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών που θα γεμίσουν τις γειτονιές κάθε πόλης της χώρας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους κόντρα σε κυβέρνηση - διοίκηση του ΚΘΒΕ(2019-01-23 00:00:00.0)
Προβλήματα στο ΚΘΒΕ(2012-11-10 00:00:00.0)
Να ενισχυθούν γενναία τα κρατικά θέατρα(2010-10-13 00:00:00.0)
Κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα στο ΚΘΒΕ(2009-02-12 00:00:00.0)
Συνάντηση με νέους δημιουργούς(2004-02-18 00:00:00.0)
Αγωνία και προβληματισμοί για το μέλλον του(2003-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ