Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοροϊδεύει για να αποφύγει την κατακραυγή

Με το φόβο της κάλπης, τάζει καλύτερες μέρες στο λαό και περιμένει τις 15 του Νοέμβρη για να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος του

Οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος πρέπει να εκφραστούν και στην κάλπη, για να μπει φρένο στη βάρβαρη πολιτική
Οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος πρέπει να εκφραστούν και στην κάλπη, για να μπει φρένο στη βάρβαρη πολιτική
Να δημιουργήσει κλίμα προσμονής για καλύτερες δήθεν ημέρες επιχειρεί η κυβέρνηση, ώστε να κερδίσει χρόνο μέχρι τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, μετά τις οποίες σχεδιάζει να εξαπολύσει τη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα.

Υπό τον πρωθυπουργό συνεδρίασε χτες το συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης, στο υπουργείο Εσωτερικών και διαμορφώθηκαν οι κεντρικές κατεύθυνσης της προπαγάνδας για το επόμενο διάστημα. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι διαδοχικές συναντήσεις που ακολούθησαν με τους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου, Λ. Κατσέλη και Μ. Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη να αξιοποιήσουν την πτώση των «σπρεντ» και τα «εγκώμια» της ΕΕ και του ΔΝΤ για να «δείξουν» ότι το «κλίμα αλλάζει και επανέρχεται η εμπιστοσύνη στη χώρα».

Στις συσκέψεις επίσης συζητήθηκε η πορεία των εσόδων, η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους στην τρόικα, η έκρηξη της ανεργίας, η ακρίβεια, η κατάσταση της αγοράς, αλλά και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η ραγδαία αύξηση των ανέργων, αλλά και η «υστέρηση» στην πορεία των εσόδων δημιουργούν ανησυχία στην κυβέρνηση, αφού φοβάται την εκδήλωση και τη ριζοσπαστικοποίηση της λαϊκής αγανάκτησης, αλλά και την καταδίκη στις κάλπες των εκλογών.

«Η σωτηρία και η ανάταξη της χώρας έρχονται με ουσιαστικές, βαθιές τομές, ριζικές αλλαγές και αποφάσεις. Με το ξερίζωμα παθογενειών και παρωχημένων νοοτροπιών», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, δίνοντας το στίγμα της έντασης της αντιλαϊκής επέλασης.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς να κοροϊδέψουν το λαό ότι η παράταση της αποπληρωμής των δανείων δε συνδέεται με «νέο μνημόνιο», ώστε τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα τη συνέχιση επί μακρόν της σκληρής λιτότητας και των βάρβαρων μέτρων.

«Υπάρχει αυτό το χρονικό διάστημα μια συζήτηση για την παράταση της αποπληρωμής των δανείων» πρόσθεσε ο Γ. Πεταλωτής και ισχυρίστηκε ότι όταν «υπάρξει τέτοια επίσημη συζήτηση και απόφαση, σαφώς και δεν θα υπάρχουν νέοι όροι, σαφώς και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα».

Για τη στάση της Κομισιόν απέναντι στη συγκεκριμένη συζήτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να πάρει συγκεκριμένη θέση, σημειώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει μία συζήτηση που γίνεται στο ΔΝΤ. Επίσης, υπάρχει μία συζήτηση οικονομικών παραγόντων στις διεθνείς αγορές. Πάντως, εμείς δεν έχουμε υποβάλει τέτοιο αίτημα, ούτε συμμετέχουμε επίσημα σε αυτή τη συζήτηση».

Ανακυκλώνει φτώχεια και ανεργία

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες, ισχυριζόμενος ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο» και ότι δήθεν υπάρχει «φως στο βάθος του τούνελ» που θα έρθει μέσα από την «ανάπτυξη». Η κυβέρνηση, ισχυρίστηκε προκλητικά ο Γ. Πεταλωτής, μεταφέροντας τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, προσπαθεί «την όσο δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των αδύναμων και αυτών που πραγματικά το έχουν ανάγκη και πλήττονται περισσότερο από την κρίση».

Η κυβέρνηση επιχείρησε χτες να εμφανίσει σαν «πρώτα μέτρα στήριξης χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων» τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και τη χορήγηση «σε επιπλέον 8.000 συνταξιούχους του ΕΚΑΣ», σαν «αντιστάθμισμα» στα σκληρά ταξικά μέτρα. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, παρουσίασε σαν «κοινωνική πολιτική» τα ψίχουλα του ΕΚΑΣ που θα δώσει στα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του λαού.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες το παιχνίδι εξαπάτησης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να «κρούουν» δήθεν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση για την ανεργία, τα φοροεισπρακτικά μέτρα και την καθυστέρηση των «προγραμμάτων ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ