Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Προβλήματα στο ΚΘΒΕ

Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Αθλητισμού για τα προβλήματα λειτουργίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Μεταξύ άλλων στην Ερώτηση αναφέρεται: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με την ΕΕ και το ΔΝΤ, στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, εξαπολύει ακόμη πιο ληστρική επίθεση σε όλα τα μέτωπα της ζωής του εργαζόμενου. Αυτή η πολιτική πλήττει καίρια και τον πολιτισμό. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στο χώρο του πολιτισμού. Τον υποβαθμίζει και τον μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Το ΚΘΒΕ, εδώ και χρόνια, αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων εξαιτίας της συνειδητής πολιτικής υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των κυβερνήσεων και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Παρ' όλο που στον προϋπολογισμό του 2012 είχε εγγραφεί για το ΚΘΒΕ το ποσό των 8.200.000 ευρώ, αυτό δεν καταβάλλεται έγκαιρα και σε μηνιάτικη βάση, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του θεάτρου, όπως η δυσκολία υλοποίησης της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας. Εως σήμερα δεν έχει καταβληθεί η επιχορήγηση που αντιστοιχεί για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, με αποτέλεσμα, ανάμεσα σε άλλα, να επιβαρύνεται με πρόστιμο από το ΙΚΑ λόγω μη έγκαιρης πληρωμής των ασφαλιστικών του υποχρεώσεων. Οι άνθρωποι που εργάζονται στο ΚΘΒΕ, ηθοποιοί, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, είναι σε απελπιστική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας στην κυριολεξία πρόβλημα επιβίωσης, αφού παραμένουν απλήρωτοι δύο μήνες».

«Την ίδια ώρα, το ΚΘΒΕ είναι υποχρεωμένο στην πληρωμή, υπέρογκων ενοικίων, κυρίως προς τη "Μονή Λαζαριστών", για τις αίθουσες που χρησιμοποιεί. Ταυτόχρονα, το ΚΘΒΕ επιβαρύνεται και με δυσβάσταχτα χρέη από την "Οπερα Θεσσαλονίκης". Επειδή η όπερα δεν ήταν φορολογικά αυτόνομο Ν.Π.Ι.Δ. και δεν είχε δικό της αριθμό φορολογικό μητρώο (Α.Φ.Μ.). Οι όποιες δικαστικές διαφορές υπάρχουν αναφέρονται στο ΚΘΒΕ, που καλείται ν' αντιμετωπίσει πλήθος αγωγών ύψους μέχρι σήμερα περίπου 1.088.050,006 ευρώ».

Ερωτάται ο υπουργός, «τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για: Την επίλυση των αναφερθέντων προβλημάτων, την καταβολή των δεδουλευμένων στους ηθοποιούς, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του ΚΘΒΕ, την εξασφάλιση συνθηκών που να διευκολύνουν την πρόσβαση του κοινού στις παραστάσεις του ΚΘΒΕ (π.χ., δωρεάν εισιτήρια για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, κ.ά.)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ