Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αγχος οι χρυσαυγίτες για τα ... λαμόγια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για ευνοημένους από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχτές όσους «παράνομα κατέχουν πλούτη» και για τα «λαμόγια που εκθέτουν το πολιτικό σύστημα» με τη στάση τους, μίλησε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλ. Παναγιώταρος στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Αυτή είναι έτσι κι αλλιώς η βασική τους γραμμή.

Πολύ λογικό. Η Χρυσή Αυγή είναι γέννημα - θρέμμα του συστήματος, συστημικοί μέχρι το μεδούλι και άρα αγχώνονται για τις ...«στρεβλώσεις» του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν. Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ενάντια στα συμφέροντα του λαού, των εργαζομένων. Γιατί τους εργαζόμενους τούς καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση το ίδιο σάπιο σύστημα που δημιουργεί λαμόγια, το ίδιο σάπιο σύστημα που, ακόμα και χωρίς λαμόγια, πίνει το αίμα των εργατών και καταδικάζει τους συνταξιούχους ασθενείς να αργοπεθαίνουν, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν για γιατρούς και φάρμακα.

Η Χρυσή Αυγή θέλει ένα άλλο αστικό πολιτικό σύστημα που θα εξακολουθεί να χτυπά τα δικαιώματα των εργατών και μάλιστα να τους έχει φιμωμένους, χωρίς διεκδικητικούς αγώνες για τα δικαιώματά τους. Και που οι ίδιοι θα λειτουργούν σαν προμετωπίδα σε αυτό το χτύπημα...

Τα αντι-ΠΑΜΕ γυαλιά της ΑΥΓΗΣ...

Βλέπουν παντού το ΠΑΜΕ, ακόμα και όταν δεν είναι εκεί που κοιτάνε. Τόσο μεγάλη είναι η μανία τους να χτυπήσουν ό,τι πρεσβεύει, να χτυπήσουν τη γραμμή της αταλάντευτης ταξικής σύγκρουσης με τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, με τα μονοπώλια. Ο λόγος για τους επίδοξους διαχειριστές του καπιταλισμού, την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τα όργανά της.

Εξαιρετικό δείγμα του αντι-ΠΑΜΕ πάθους τους είναι το προχτεσινό δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ, στο οποίο υποστηρίζει τα εξής: «Χτες το μεσημέρι (σ.σ. εννοεί της περασμένης Τετάρτης), όπως σημειώσαμε, κατά τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, η Αυτόνομη Παρέμβαση κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, που αποκρούστηκε, ωστόσο, από τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΜΕ (!) περιορίζοντας τις αγωνιστικές παρεμβάσεις στο συλλαλητήριο της Κυριακής για τον προϋπολογισμό».

Για όσα υποστηρίζει η ΑΥΓΗ επισημαίνουμε μόνο δύο πράγματα:

Πρώτον: Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, την οποία επικαλείται η ΑΥΓΗ, αλλά και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» δεν έγινε ποτέ. Εκτός αν έγινε στα μουλωχτά, χωρίς να ειδοποιηθούν οι εκπρόσωποι των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο.

Δεύτερον: Αφού οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ δεν ήταν εκεί δε θα μπορούσαν να απορρίψουν την πρόταση της «Αυτόνομης Παρέμβασης». Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει στο ακέραιο η ίδια η «Αυτόνομη Παρέμβαση» που, στη σχετική ανακοίνωσή της, λέει ότι στη συνεδρίαση της ΕΕ (που ισχυρίζεται ότι έγινε) την πρότασή της «δυστυχώς οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αρνήθηκαν». Για το ΠΑΜΕ δεν αναφέρει ούτε μία λέξη.

Αυτό, λοιπόν, το μέγιστης «εγκυρότητας» δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ αναδεικνύει το μέγα αντι-ΠΑΜΕ πάθος που τους τυφλώνει τόσο πολύ, ώστε να κάνουν το άσπρο - μαύρο, λέγοντας ψέματα. Αρκεί αυτό να υπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλίων.

... και η υπονόμευση της κλιμάκωσης

Κατά τα άλλα, το κάλεσμα της «Αυγής» και γενικά του ΣΥΡΙΖΑ για κλιμάκωση του αγώνα μόνο αληθινό δεν είναι. Από τη μία πλευρά, γιατί οι ίδιοι οι αγώνες που δήθεν αποφασίζουν, για να πετύχουν δε χρειάζονται απλά... προκήρυξη, αλλά οργάνωση και προετοιμασία τέτοια, για την οποία αυτές οι δυνάμεις μόνο υπονομευτικά λειτουργούν. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την ασφαλιστική εταιρεία στην οποία η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την ψήφο των εργαζομένων καταθέτοντας προτάσεις για... το πώς θα κυριαρχήσει η εταιρεία στον κλάδο. Είναι ή δεν είναι υπονόμευση των αγώνων των εργαζομένων, το να τους λες πως θα σωθούν αν σωθεί η εργοδοσία τους;

Επειτα, δε λειτουργεί σε βάρος των αγώνων, το να βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονές πανελλαδικής απεργίας και να ρίχνει γενικό σύνθημα για «εκλογές», στρέφοντας την προσοχή των εργαζομένων στο ζήτημα της κυβερνητικής εναλλαγής; Καλλιεργώντας ακόμα περισσότερο την αυταπάτη στο λαό πως δε χρειάζεται να παλεύει για τα προβλήματά του, αφού θα λυθούν όταν αλλάξει το κόμμα στην κυβέρνηση και όχι ο ιδιοκτήτης του κοινωνικού πλούτου, που ενώ ανήκει στους εργάτες, τον λυμαίνονται τα μονοπώλια; Κατά τα άλλα, κλίνουν την κλιμάκωση σε όλες τις πτώσεις...

Ο λαός να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή

Τετάρτη, στη Βουλή, στη συζήτηση για το «Μνημόνιο ΙΙΙ», ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νικόλαος Μιχαλολιάκος εμφανίστηκε φίλος του λαού. Κατήγγειλε πολιτικούς, καταψήφισε τα προτεινόμενα. Τι αντιπρότεινε; Μέτρα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, μέτρα εξωραϊστικά που ίσως του προσδίδουν μιαν επίφαση δικαιοσύνης απέναντι στις καταπιεζόμενες μάζες, αλλά δεν ανατρέπουν την εκμετάλλευσή τους από το μεγάλο κεφάλαιο, τη βαρβαρότητα που πηγάζει εξ αυτής: εφαρμογή πόθεν έσχες, περιστολή δαπανών, οικονομικός απολογισμός Ολυμπιακών Αγώνων, αναδρομική εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Συν λόγια ενάντια στους «παγκόσμιους τοκογλύφους που θέλουν να λεηλατήσουν την χώρα»... Επιλεκτική και ψευδεπίγραφη η εναντίωσή τους στα μονοπώλια. Λίγες ώρες νωρίτερα, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, χρυσαυγίτες βουλευτές ζητούσαν και νέα «κίνητρα» στους «πλοιοκτήτες» (βλ. νέες επιδοτήσεις στους εφοπλιστές με χρήμα του λαού). Και «εθνικοποίηση των χρεοκοπημένων τραπεζών», άρα ο λαός να αναλάβει (και) τα χρέη τραπεζιτών.

Αυτά στα λόγια. Στην πράξη κι ενώ ο λαός είναι στους δρόμους, στο εσπερινό ΕΠΑΛ Γιαννιτσών στις 17/10 χρυσαυγίτης προσπάθησε με απειλές να εμποδίσει εξόρμηση του ΠΑΜΕ για την πανεργατική απεργία της επομένης. Την προηγούμενη βδομάδα απείλησαν οικοδόμους στην Καλλιθέα, προκειμένου να πλασάρουν φτηνούς εργάτες σε υπεργολάβο. Αντιπροχτές, Τετάρτη (ανήμερα όσων φιλολαϊκών έλεγε ο Μιχαλολιάκος στη Βουλή) χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε ΚΝίτες που έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά καλούσαν εκπαιδευτικούς και μαθητές στην απεργία και συγκέντρωση. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Είναι ένας ύπουλος αντικομμουνιστικός και τρομοκρατικός μηχανισμός, που στηρίζεται από το σύστημα και χρησιμοποιείται ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα και στους νέους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους ενάντια στην ΕΕ και τους εκμεταλλευτές καπιταλιστές.

Στα παραπάνω, οι χρυσαγίτες έλαβαν πρέπουσα απάντηση από μαθητές και εργάτες. Στο Λαγκαδά οι απεργοί της ΑΓΝΟ έσπευσαν και τους απομόνωσαν άμεσα. Λαός και νεολαία μπορούν να τους αποκαλύψουν, απομονώσουν, αντιμετωπίσουν. Πολιτικά, μέσα από το ίδιο το εργατικό, λαϊκό κίνημα, τις δομές και τους φορείς του, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Οχι μέσα από κραυγές για «αντιφασιστικό μέτωπο» όπου σε αυτό μετέχουν διάφοροι που ουσιαστικά υπερασπίζονται τα ίδια με τους χρυσαυγίτες συμφέροντα, και ψάχνουν ευκαιρία να «ξεπλυθούν» στα μάτια του λαού. Διόλου τυχαία (και) από τέτοιους κύκλους αναπαράγεται η συστημική προπαγάνδα για ανάγκη «εναντίωσης ενάντια στα άκρα, τη βία από όπου και αν προέρχεται». Δεν έχει καμία σχέση ο αγώνας του εργάτη, η απεργία, η διαδήλωση, η κατάληψη, με τις επιθέσεις και τους τραμπουκισμούς των ναζιστών χρυσαυγιτών. Δύο άκρα πράγματι υπάρχουν, είναι κεφάλαιο και εργασία. Αυτών των άκρων συγκαλύπτουν την ύπαρξη διάφοροι «ανησυχούντες δημοκράτες», προπαγανδίζοντας «συναίνεση», υποταγή της εργασίας στο κεφάλαιο.

Η Χρυσή Αυγή πρέπει να πάρει οργανωμένη μαζική πολιτική απάντηση από το λαϊκό κίνημα. Καμία ενέργειά τους αναπάντητη. Είτε δέρνουν μετανάστες, είτε παρελαύνουν, είτε επιτίθενται σε εργαζόμενους. Είτε ντύνονται θρησκευόμενοι φιλάνθρωποι, είτε «ράμπο». Με μαζική καταδίκη από συνελεύσεις εργατών, σωματείων, εργατικών κέντρων, συλλόγων κάθε είδους, προσφυγή και στη δικαιοσύνη για εγκληματικές πράξεις. Με βαθιά απομόνωσή τους. Αποκάλυψη στη νεολαία με ιδεολογικά, ιστορικά επιχειρήματα του ρόλου του φασισμού, των ταγμάτων εφόδου. Περιφρούρηση και επαγρύπνηση παντού.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Σπουδή για να εφαρμοστεί η βαρβαρότητα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ μέτρα του μεσοπρόθεσμου αλλά βιάζονται να τα εφαρμόσουν κιόλας. Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, κάλεσε τους προέδρους των Ταμείων και των Οργανισμών που εποπτεύει και τους είπε να εφαρμόσουν τις μειώσεις συντάξεων τις επόμενες βδομάδες.

Τι να γίνει, είναι τόσοι που περιμένουν βλέπετε να ...λάβουν από αυτή την ιστορία. Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι φοροαπαλλαγές των εφοπολιστών; Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Τα «επενδυτικά κίνητρα» για τις μεγάλες εταιρείες;

Οντως λοιπόν, έχουν δίκιο όσοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «παινεύουν» την κυβέρνησή μας. Δείχνει όντως αποφασιστικότητα...

Η ΚΑΝΟΥΡΙΑ ΑΤΑΚΑ της κυβέρνησης: «Η Ελλάδα έκανε αυτό που πρέπει, τώρα η Ευρώπη πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει». Πολύ ...«πρέπει» από ό,τι καταλάβατε.

Ομως δε χρειάζεται να ανησυχούν οι κυβερνώντες. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση ανταποκρίνεται πάντα στα «πρέπει» που έχει προκαθορίσει.

Κι αφού πρόκειται για την ενίσχυση εταιρειών και πολυεθνικών, για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τη δημιουργία ενός «επενδυτικού παράδεισου» στην Ελλάδα ...θα ξηλωθεί.

Μόνο που δεν πρόκειται να χάσει λεφτά, ούτε να χαρίσει ρευστότητα, ούτε να βοηθήσει, ούτε να «επιδείξει αλληλεγγύη» όπως μας λένε με κάθε τρόπο.

Απλούστατα, για μία ακόμη φορά θα επενδύσει υπέρ των συμφερόντων που εκπροσωπεί, που δεν είναι άλλα από αυτά του πολυεθνικού κεφαλαίου. Και τα λεφτά της θα τα πάρει πίσω διπλά και τρίδιπλα.

Πώς θα γίνει αυτό από μια χώρα υπερχρεωμένη και χωρίς δημοσιονομική ισορροπία όπως η Ελλάδα; Ε, ας είναι καλά ο ελληνικός λαός που τον «φεσώνουν» όλο και περισσότερο. Αυτός -σχεδιάζουν- να πληρώσει ξανά, και ξανά, και ξανά...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τι έχει να απαντήσει η κυβέρνηση;

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο χτεσινός «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε ρεπορτάζ με τον τίτλο «Ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Συρία;». Σ' αυτό αποκαλυπτόταν επίσκεψη - αστραπή στην Αθήνα, στην Κύπρο και την Αίγυπτο ειδικής ομάδας που έχει συστήσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για την Ανατ. Μεσόγειο, με στόχο να συντονίσει την αμερικανική εμπλοκή στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η στρατιωτική εμπλοκή δε θα εξελιχθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά θα στηριχθεί σε διμερείς συμφωνίες των ΗΠΑ με πρόθυμους συμμάχους, «ικανούς» να φέρουν σε πέρας το εγχείρημα. Αυτός φαίνεται πως είναι και ο λόγος της επίσκεψης των Αμερικανών στην περιοχή. Ο «Ριζοσπάστης» έγραφε ακόμα ότι το βάρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα αναλάβουν δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Τουρκία και το Κατάρ, ενώ άμεση συμβολή στην επιχείρηση θα έχει και η Ελλάδα, με τις εγκαταστάσεις που διαθέτει και τις διευκολύνσεις που παρέχει συστηματικά στους ιμπεριαλιστές συμμάχους. Γι' αυτό το σκοπό, μεγάλο μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στις πολεμικές αποστολές έχουν ήδη αναπτυχθεί σε σημεία όπως οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και η αμερικανική βάση της Σούδας, από τα οποία μπορούν άμεσα να αναλάβουν δράση. Οι πληροφορίες αυτές «δένουν» με όσα δημοσίευσε την Τρίτη ο «Ριζοσπάστης» για αναβαθμισμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη βάση της Σούδας και με διαρροές του αμερικανικού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πρόβλεψης (Stratfor) ότι, από τις 13 Σεπτέμβρη, έχει ενισχυθεί η αμερικανική παρουσία στη Σούδα. Δύο 24ωρα μετά το δημοσίευμα και ενώ όλα τα στοιχεία παραπέμπουν σε πολεμική προετοιμασία με ελληνική εμπλοκή, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα δεν έχουν πει κουβέντα. Τι έχει να απαντήσει η συγκυβέρνηση στα δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και πότε έχει σκοπό να ενημερώσει το λαό;

Επικίνδυνος αποπροσανατολισμός

«Οι Ευρωπαίοι καθυστερούν τη δόση» («Καθημερινή») - «Παιχνίδια με τη δόση» (ΝΕΑ) - «Παρατείνεται η αγωνία για τη δόση - Στις 26 Νοέμβρη οι αποφάσεις για την Ελλάδα» («Εθνος»)... Ενα κύμα «οργισμένου αντιευρωπαϊσμού» έχει πυροδοτήσει η καθυστέρηση (άγνωστο για πόσο) στην εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης των 31,5 δισ. Ο «αντιευρωπαϊσμός» αυτός, εν πολλοίς κατευθυνόμενος όπως προκύπτει από τα παραπάνω πρωτοσέλιδα του αστικού Τύπου, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, αλλά με τη μάχη που δίνει η εγχώρια πλουτοκρατία να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία. Ενδεικτική η βδομαδιάτικη έκθεση της ALPHA Bank που ζητά να εκταμιευτούν «άμεσα και όχι σε δόσεις τα 90 δισ. που δεν έχουν εκταμιευτεί από το πακέτο διάσωσης». Ο λαός δεν πρέπει να τσιμπήσει και να πέσει στην παγίδα να στοιχηθεί πίσω από τα συμφέροντα της μιας ή της άλλης μερίδας της πλουτοκρατίας, αποδεχόμενος, ταυτόχρονα, να κάνει θυσίες δίχως τέλος για χάρη τους. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνά ότι πλουτοκρατία και ξένοι δανειστές και εταίροι συμπίπτουν απολύτως στην άγρια σφαγή των δικαιωμάτων του και την υπερεκμετάλλευσή του μέχρις εξαθλίωσης. Είναι η κοινή στρατηγική τους, που προωθούν από κοινού για να ανακάμψει και θωρακιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Μαζί συναποφασίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια διαρκείας. Εξάλλου, από τη δόση στο λαό δε θα πάει ούτε ένα ευρώ, όπως δεν πήγε από τις προηγούμενες. Αντίθετα, κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας και τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) χρησιμοποιούσαν τις δόσεις ως όπλο στον κρόταφο, για να δέχεται ο λαός τα βάρβαρα μέτρα. Ο λαός, λοιπόν, πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά στο δρόμο που υπηρετεί τα δικά του συμφέροντα και ανάγκες παλεύοντας, για να βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική, ο οποίος περνάει υποχρεωτικά από την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και λαϊκή εξουσία. Ολα τα άλλα είναι παραμύθια.

Μαντάτα από την Αργεντινή

Ο τρόπος διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που ξέσπασε (1998 - 2001) στην Αργεντινή έγινε σημαία από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλοντας να σύρει τον ελληνικό λαό να υπερασπίζεται αιτήματα τμημάτων της αστικής τάξης, φρόντισε να κρατήσει στο σκοτάδι το γεγονός ότι η κρίση στην Αργεντινή ξεπεράστηκε για τους αστούς όχι όμως για το λαό, που παρέμεινε βυθισμένος στην εξαθλίωση. Το κίνημα που αναπτύχθηκε τότε, παρά τις ανεβασμένες μορφές πάλης, τη μαζικότητά του, δεν είχε πολιτικούς στόχους ρήξης - ανατροπής, χειραγωγήθηκε στην επιδίωξη της κυβερνητικής εναλλαγής και ενσωματώθηκε, ηττήθηκε.

Χτες, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες και των άλλων μεγάλων πόλεων της Αργεντινής, στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική κινητοποίηση της τελευταίας δεκαετίας». Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι κινητοποιούνται άνθρωποι του μόχθου για τον καλπάζοντα πληθωρισμό (που οικονομικοί αναλυτές τοποθετούν στο 25%), την ανεργία, την τεράστια φτώχεια.

Σημειώνουμε ότι η ανάπτυξη που «έτρεχε» με 8% μέχρι σήμερα, αναμένεται να πέσει τουλάχιστον στο 4% φέτος, επιβεβαιώνοντας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη ούτε για πάντα ούτε για όλους είναι. Ο λαός δεν ωφελήθηκε απ' αυτήν, φάνηκε καθαρά ότι κανένα μείγμα της αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματά του.

Να γιατί λέμε ότι οι λαοί πρέπει να κλείνουν τα αυτιά τους σε δυνάμεις που λένε ότι θέλουν έναν «καλύτερο καπιταλισμό», σέρνοντάς τους στο κυνήγι μιας χίμαιρας. Ο λαός της Αργεντινής και όλοι οι λαοί πρέπει να σκύψουν στην εμπειρία τους, να διδαχτούν απ' αυτήν, να κατανοήσουν ότι σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές πρέπει να είναι καθαρό το «ποιος ποιον» και να ξεχωρίζει η ήρα απ' το στάρι. Διαφορετικά συνεχίζεται και εντείνεται η εκμετάλλευση, και το κίνημα πισωγυρίζει με βαριές ήττες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγώνας για ακτοπλοΐα υπέρ του λαού

Η «αναδιάρθρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, με γνώμονα την ενίσχυση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, απειλεί ευθέως τα νησιά με απομόνωση, που σημαίνει υπονόμευση της δημόσιας υγείας, διαρκή μείωση του πληθυσμού και σταδιακή εγκατάλειψη. Για τους ναυτεργάτες, αποτελεί κατά μέτωπο επίθεση στο σύνολο των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενώ ισχυρό θα είναι το χτύπημα και σε ό,τι έχει σχέση με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας και αποτελεί τη βάση του «κοινωνικού διαλόγου», είναι επί της ουσίας οι αξιώσεις των εφοπλιστών και προβλέπει την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαμόρφωση του οποίου συνέβαλαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως κυβερνήσεις και υποστήριξε ο ΣΥΝ.

Aυτό που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ναυτεργάτες και οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες των νησιών ενδεικτικά είναι:

-- Ο τεμαχισμός του ακτοπλοϊκού δικτύου σε 5 ζώνες εκμετάλλευσης, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο και ραγδαία τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με νησιά να απειλούνται ευθέως να μείνουν χωρίς καράβι.

-- Η κατάργηση της υποχρεωτικής δεκάμηνης δρομολόγησης και επάνδρωσης των πλοίων, ώστε οι εφοπλιστές, με βάση βέβαια τα κέρδη τους, να καθορίζουν από τη συχνότητα των δρομολογίων τις τιμές των εισιτηρίων, μέχρι τον αριθμό του πληρώματος και τις εργασιακές σχέσεις.

-- Πλοία - γαλέρες δηλαδή, που, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ακτοπλόοι εφοπλιστές για τη «μείωση του κόστους» αντικαθιστούν πλοία καινούργια με υπέργηρα κα υπερήλικα (χαρακτηριστικό το παράδειγμα της αντικατάστασης του «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» με το 40χρονο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» στη γραμμή Ικαρίας, Σάμου), θα είναι πλωτές «βόμβες» για την ανθρώπινη ζωή.

Σε αυτά, αν προστεθεί η απόφαση της συγκυβέρνησης, για ιδιωτικοποίηση λιμανιών, μαρίνων, η παραχώρηση αιγιαλών των νησιών, η κατάσταση γίνεται άκρως επικίνδυνη.

Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που δεν αφήνουν περιθώρια αναμονής. Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με τα Εργατικά Κέντρα, Λέσβου, Σάμου, Β. Δωδεκανήσου εκπέμπουν το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού σε νησιά, καράβια, λιμάνια, προειδοποιώντας ότι: «Το μέλλον των νησιών μας προδιαγράφεται ζοφερό, η διαβίωση σ' αυτά πολύ δύσκολη, η επικοινωνία των κατοίκων τους, μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα επίσης, η ακτοπλοϊκή πρόσβαση σε επισκέπτες - τουρίστες προβληματική και η αεροπορική σύνδεση πανάκριβη. Η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη αν δεν αντιδράσουμε άμεσα».

Το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα Σάββατο, οπότε και στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ συνδικαλιστικοί, μαζικοί φορείς από τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και φτωχούς αγρότες των νησιών, λαϊκές επιτροπές, γυναικείοι Σύλλογοι, θα καθορίσουν το κοινό πλαίσιο πάλης που θα έχει μπούσουλα ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών. Συντονισμός που καλείται να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη αγωνιστικών πρωτοβουλιών και στην οργάνωση του λαού για ακτοπλοϊκό δίκτυο ασφαλές και σύγχρονο, αντίστοιχο των σύγχρονων αναγκών νησιωτών, ναυτεργατών, όλων των λαϊκών - εργατικών οικογενειών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org