Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ - ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους κόντρα σε κυβέρνηση - διοίκηση του ΚΘΒΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο
Σε ένα κακοστημένο - από την κυβέρνηση - σόου εξελίχθηκε η χτεσινή συνάντηση του υπουργείου Πολιτισμού με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και τους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), η οποία έγινε μετά από 4 μήνες συνεχών οχλήσεων από την πλευρά του Σωματείου και ενώ οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ βρίσκονται πάνω από ένα μήνα σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση.

Οπως καταγγέλλει το ΣΕΗ, η υπουργός Πολιτισμού, χωρίς να ενημερώσει το Σωματείο, κάλεσε και το υπουργείο Εργασίας, την εργοδοσία του ΚΘΒΕ, αλλά και δημοσιογράφους, ενώ παράλληλα απαγόρευσε την είσοδο στους εργαζόμενους ηθοποιούς που διαμαρτύρονταν απ' έξω. Ολα τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμα δείγμα της πίεσης που έχουν δεχτεί κυβέρνηση και διοίκηση από τον αγώνα των ηθοποιών του Θεάτρου, που διεκδικούν εδώ και ένα μήνα το αυτονόητο δικαίωμά τους, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οσον αφορά το ζήτημα της υπογραφής Σύμβασης στο Κρατικό, από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού κατατέθηκαν ξανά ως προτάσεις, αυτές που έχουν αρνηθεί οι ίδιοι οι ηθοποιοί του Θεάτρου μέσα από τις μαζικές τους Γενικές Συνελεύσεις. Η απάντηση των ηθοποιών είναι μία: Υπογραφή της ίδιας με την προηγούμενη Σύμβαση, χωρίς όρους και αστερίσκους, που στην ουσία καταργούν την ίδια τη Σύμβαση.

Για την υπουργό Πολιτισμού, Μ. Ζορμπά, η απαίτηση των ηθοποιών για υπογραφή Σύμβασης, που θα τους εξασφαλίζει το δικαίωμα στη ζωή αλλά και στις απαιτήσεις της τέχνης τους είναι ότι ζητάνε... «παντεσπάνι»! Η Μ. Ζορμπά το πήγε και ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας κυνικά: «Η πρότασή μας είναι αυτή γιατί αλλιώς υπάρχουν και χειρότερα». Τα παραπάνω σημειώνονται σε ανακοίνωση του ΣΕΗ που προσθέτει:

«Ηταν λοιπόν εξαρχής φανερή η πρόθεση της κυβέρνησης για μια ακόμη φορά χέρι χέρι με την εργοδοσία. Για μια ακόμη φορά καμία απάντηση, καμιά προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα, για μια ακόμη φορά κλειστές οι πόρτες στους εργαζόμενους.

Ρωτάμε τους κ. Αναστασάκη και Στυλιανού: Αυτή είναι η γνώμη που έχουν για τους ηθοποιούς του θεάτρου που διοικούν; Οτι είναι αμόρφωτοι και χαζοί; Γι' αυτό μας προτείνουν με 2 προτάσεις απλά να υπογράψουμε κάτι που θα εξασφαλίσει μια νίκη τους ενάντια στους ηθοποιούς στο δικαστήριο;

Ρωτάμε την υπουργό Πολιτισμού: Αυτό είναι το ενδιαφέρον για το Κρατικό Θέατρο της χώρας και τη λειτουργία του; Μετά από 1 μήνα κινητοποιήσεων το συμπέρασμά της είναι ότι οι ηθοποιοί ζητούν παντεσπάνι; Τελικά ποιανού είναι ο ρόλος της Μαρίας Αντουανέτας σ' αυτήν την ιστορία;

Και τελικά γιατί δέχτηκε το ραντεβού; Για να επαναλάβει η διοίκηση τις προτάσεις που έχουν ήδη καταψηφιστεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των ηθοποιών και που έχει αποδειχτεί με κάθε τρόπο (ακόμη και από τις δικές τους υπηρεσίες) ότι δεν συνιστούν ουσιαστικά Σύμβαση Εργασίας;

Απαιτούμε το υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σ' ένα κλειστό θέατρο, απέναντι στις ζωές των εργαζόμενων ηθοποιών.

Να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σ' έναν πολιτισμό που μαραζώνει και στους ανθρώπους του που δεν μπορούν να επιβιώσουν απ' αυτόν.

Ο αγώνας των ηθοποιών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους είναι ένας αγώνας για την τέχνη. Ενας αγώνας που θα κερδηθεί, γιατί είναι ένας αγώνας δίκαιος».

Οσον αφορά τη συνέχιση του αγώνα των ηθοποιών του ΚΘΒΕ: Σήμερα Τετάρτη και την Πέμπτη οι σκηνές θα ανοίξουν για να μπορέσουν και με αυτόν τον τρόπο να ενημερώσουν οι ηθοποιοί το κοινό για τον αγώνα τους και να το καλέσουν να σταθεί πλάι τους. Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί και Γενική Συνέλευση των ηθοποιών, για να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ