Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η παρέμβαση της ΚΝΕ στους νέους εργαζόμενους στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό στην Κρήτη

Ο κλάδος του Τουρισμού και Επισιτισμού είναι κομβικός συνολικά για την αστική τάξη της χώρας μας και ιδιαίτερα για την περιοχή της Κρήτης. Πρόκειται για έναν κλάδο - «είσοδο» των νέων στην εργασιακή ζούγκλα, όπου διαμορφώνει συνείδηση επομένως και στάση που επιδρά στον νέο σε όποιον κλάδο και αν συνεχίσει. Ο κλάδος συγκεντρώνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους εργαζόμενους σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κλάδους (με βάση τα στοιχεία του ΣΕΤΕ από το 2012 έως το 2015 αυξήθηκε η συνολική απασχόληση μόνο στον Τουρισμό από 20% έως 59% ανάλογα το μήνα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2012, έναντι 6% στους υπόλοιπους κλάδους). Από το 2015 έως το 2018 μόνο οι τουριστικές επιχειρήσεις αύξησαν τα κέρδη τους κατά 51,6%. Ο Τουρισμός μόνο στην Κρήτη ξεπέρασε το 2017 - 2018 τους περίπου 8 εκατ. τουρίστες σε ένα νησί με περίπου 600 χιλιάδες κατοίκους, ενώ στα ταμεία των ξενοδόχων έμειναν τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ γι' αυτήν την περίοδο.

Τα νούμερα από μόνα τους μπορεί να είναι εντυπωσιακά, ωστόσο μαζί με την προπαγάνδα από κοινού ξενοδοχειακού κεφαλαίου - μέσω των εργοδοτικών ενώσεων στο νησί - και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περί «ανάπτυξης» και «μεταμνημονιακής εποχής» που θα τις νιώσουν ο λαός και η νεολαία στο πετσί τους, για μια μερίδα νέων εργαζομένων λειτουργούν και ως «σανίδα σωτηρίας» απέναντι στη φτώχεια, στη μισοανεργία - μισοδουλειά και μάλιστα κακοπληρωμένη. Είναι πολύ μεγάλο το κομμάτι των νέων της κατάρτισης και μαθητείας, των αποφοίτων, ακόμα και σπουδαστών των ΤΕΙ, αλλά και μαθητών, που βρίσκουν δουλειά στον κλάδο κάθε χρόνο. Σχεδόν οι μισές οικογένειες στο Ηράκλειο, για παράδειγμα, έχουν έναν ξενοδοχοϋπάλληλο.


Οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι επισιτιστικές αλυσίδες συγκεντρώνουν μεγάλο κομμάτι της νεολαίας που έχει αντικειμενικά συμφέρον από την πολιτική του ΚΚΕ. Η πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι ζωντανή απόδειξη για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στην ποδιά της οποίας σφάζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Είναι ενδεικτικό ότι σε μία βδομάδα δουλειάς γίνονται εισπράξεις εκατομμυρίων ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνονται μετά βίας 600 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, καλλιεργείται στους χιλιάδες νέους εργαζόμενους μία μεγάλη γκάμα αντιλήψεων από στελέχη των επιχειρήσεων, όπως:

-- Η λογική του ατομικού δρόμου για τη δυνατότητα εξέλιξης και καριέρας σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

-- Χαμηλές απαιτήσεις αφού «στον κλάδο τουλάχιστον έχουμε πάντα δουλειά».

-- Η λογική του «μικρότερου κακού» αφού μπορεί για 6 μήνες να εξαντλούνται οι εργαζόμενοι στη δουλειά, «αλλά τους άλλους 6 μήνες τουλάχιστον ξεκουράζονται».

Από αυτήν τη σκοπιά, σημαντική πλευρά της δουλειάς μας είναι η οικοδόμηση γερών ΟΒ στους κλάδους, ειδικά στον Τουρισμό και Επισιτισμό, δουλειά που μπορεί να δώσει συνολικά ώθηση στην προσπάθειά μας για την ανασύνταξη του κινήματος σήμερα, στην οικοδόμηση του Κόμματός μας αύριο.

Το σχέδιο για την οικοδόμηση και ανάπτυξη της ΚΝΕ μέσα στα ξενοδοχεία είναι βήμα στη δουλειά αυτή. Απαιτεί διάταξη δυνάμεων, τροφοδότηση που πρέπει να ξεκινάει από την οικοδόμηση στις τουριστικές σχολές και σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, δημόσιες και ιδιωτικές. Απαιτείται από κάθε καθοδηγητικό όργανο κλαδικό, εδαφικό, αντιστοίχηση του σχεδιασμού με τις κατευθύνσεις της ΚΝΕ, ικανότητα να αφομοιώνονται αυτές γρήγορα αλλά και να εναρμονίζεται η καθοδηγητική δουλειά με τα συλλογικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δράση της ΚΝΕ πανελλαδικά. Είναι διαρκής η ανάγκη να αναβαθμίζουμε με μέθοδο και μελετημένα την παρέμβασή μας. Με βάση την ένταση της εκμετάλλευσης στα ξενοδοχεία, τις απαράδεκτες καθημερινά συνθήκες δουλειάς, με την κατακόρυφη αύξηση στα εργατικά ατυχήματα, ακόμα και δυστυχήματα στον κλάδο, όπως της πρακτικάριας από το ΔΙΕΚ της Πάτρας που βρέθηκε για την πρακτική της σε ξενοδοχείο στα Χανιά, των δύο πλέον νεκρών εργαζομένων ντελίβερι επίσης στα Χανιά, απαιτείται από εμάς καλή συγκρότηση, γρήγορη παρέμβαση, στενός συντονισμός Κόμματος - ΚΝΕ. Με στόχο να εκπληρώνουμε τον πρωτοπόρο ρόλο μας μέσα στη σεζόν, εκεί που αυξάνονται κατακόρυφα τα εξαντλητικά ωράρια χωρίς ρεπό, που και οι δικές μας δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν. Απαιτούνται σταθερή ενασχόληση, συζήτηση και ουσιαστικός έλεγχος, τροφοδότηση των οργάνων και των ΟΒ παράλληλα με την καθημερινή αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», ώστε να μπορούν όλα τα μέλη της ΚΝΕ - ακόμα και αν απέχει 2 ώρες το ένα ξενοδοχείο από το άλλο όπου βρίσκονται οι δυνάμεις μας - να ξεδιπλώσουν την καρδιά του Προγράμματος του Κόμματος, ανά πάσα ώρα και στιγμή να είναι αποκούμπι σε κάθε εργαζόμενο συνάδελφο.

Ο Επισιτισμός και ο Τουρισμός είναι κλάδοι στους οποίους δεν μπορεί να λείπει το ειδικό σχέδιο για την ένταση της οργανωμένης πάλης των εργαζομένων με επίκεντρο την ξενοδοχειακή μονάδα ή και συγκρότημα, την επισιτιστική αλυσίδα. Βασικό καθήκον για την ΚΝΕ είναι η δουλειά για την ένταξη νέων, μαχητικών δυνάμεων, εργαζόμενων και ανέργων, πρακτικάριων και μαθητευόμενων στο εργατικό κίνημα. Με ιδιαίτερη ευθύνη, που απαιτεί στήριξη και φροντίδα, στην ένταξη νέων γυναικών, εργαζόμενων κι ανέργων, στην πόλη και στην ύπαιθρο. Ετσι ώστε να μπορεί να στηρίζει και να βοηθάει το ρίζωμα της ΚΝΕ σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, που μπορεί να γίνεται πιο δυνατό με την πρωτοπόρα δράση των μελών και των φίλων της Οργάνωσης μέσα στις μαζικές οργανώσεις και τους φορείς που μπορούν να ενεργοποιούν, να συσπειρώνουν νεολαία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Ολοκληρωμένο σχέδιο που να στοχεύει στην οργάνωση των εργαζομένων απέναντι στους μεγαλοξενοδόχους, ενάντια στις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, για τη βελτίωση των αρνητικών συσχετισμών.

Κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα των εργαζομένων στη βάρδια, στην επιχείρηση, στο πόστο, αν δένεται με την πάλη για ΣΣΕ στα μέτρα τα δικά μας, μπορεί να κερδίζει περισσότερους νέους και νέες στον συλλογικό αγώνα. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα νέων συναδέλφων στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου, που μετά από τη δική μας καταγγελία για την κατάπτυστη Σύμβαση που εφαρμοζόταν αυτό το καλοκαίρι στα ξενοδοχεία του νομού - και μάλιστα διαφημιζόταν από τους ίδιους τους διευθυντές ως μεγάλη χάρη προς τους εργαζόμενους -, πείσμωσαν και μπήκαν στη μάχη από κοινού με τις δυνάμεις της ΚΝΕ για διεκδίκηση ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες μας! Αλλα τόσα, που μετά από την απόλυση συναδέλφου που διεκδίκησε τα αυτονόητα ρεπό και υπερωρίες, μπήκαν στο σωματείο και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη για αλλαγή του συσχετισμού στις πρόσφατες αρχαιρεσίες. Οπως και τα παραδείγματα νέων που πρώτη φορά γνώρισαν και εμπιστεύτηκαν το σωματείο του επισιτισμού στα Χανιά, όταν από τα μέσα της φετινής σεζόν οργανώθηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες και πλατιά ενημέρωση για τη διεκδίκηση μέτρων ασφαλείας στο χώρο δουλειάς.

Η παραπάνω πείρα μπορεί και πρέπει να γενικευτεί. Είναι προσπάθεια που μας ανοίγει δρόμους γύρω από τον βασικό προβληματισμό που βάζουν οι Θέσεις του ΚΣ, το καθήκον που έχουμε όλα τα στελέχη και μέλη της ΚΝΕ να ανοίγουμε δρόμο με περισσότερες νέες και νέους, ώστε να προβληματίζονται, να αφουγκράζονται και εντέλει να παίρνουν πάνω τους τον αγώνα για διεκδίκηση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και όχι με βάση τα κέρδη των λίγων. Η οργάνωση της διεκδίκησης των εργαζομένων, η προσπάθεια για μικρές και μεγάλες εστίες αντίστασης απέναντι σε απολύσεις, εργατικά «ατυχήματα», απληρωσιά, όπου καταφέρνουμε να την συνδέσουμε με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στο σωματείο ή το συνδικάτο, πέραν του ότι είναι πραγματικά ο φόβος και ο τρόμος για τους ξενοδόχους - ειδικά στις τουριστικές περιοχές - είναι μία καλή βάση, που με επιμονή στη δουλειά της ΟΒ, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σεζόν, με σχέδιο ουσιαστικής εμβάθυνσης των πολιτικών και ιδεολογικών δεσμών, μπορεί να αποδίδει καρπούς στο ανέβασμα της συμμετοχής της νεολαίας στις μαζικές διαδικασίες ενός σωματείου, στις αρχαιρεσίες, στη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, μαζί με τους κομμουνιστές που πρωτοστατούν εκεί.

Υπάρχει δυνατότητα, την έχει εκτιμήσει η Οργάνωση σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία, κάθε ΟΒ να βρεθεί σύντομα με περισσότερες δυνάμεις. Δεν είναι μία δυνατότητα θεωρητική καθώς καταγράφουμε ήδη ορισμένα αποτελέσματα. Είναι ανάγκη τώρα κάθε ΟΒ, πριν από την έναρξη της σεζόν, να δυναμώσει τη συζήτηση με τους συναδέλφους για τα συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα, από τη στάση της εργοδοσίας και των άλλων δυνάμεων, να φωτίσει πολύπλευρα την ανάγκη να δυναμώσουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήμερα - εδώ και τώρα - απέναντι στους καπιταλιστές, στις κυβερνήσεις και τις ενώσεις τους, που κλέβουν τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη, κλέβουν και στερούν το δικαίωμα της νέας βάρδιας των εργαζομένων στη δουλειά με δικαιώματα, στη μόρφωση, στις διακοπές, στη ζωή που μας αξίζει. Χρειάζεται να δυναμώσει η ιδεολογική και πολιτική δουλειά σε όλους αυτούς τους νέους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σήμερα, δειλά δειλά αλλά καθόλου αμελητέα, κάνουν τα πρώτα τους βήματα απέναντι στους εργοδότες, βάζουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες, αναγνωρίζουν τη στάση των κομμουνιστών μέσα στο χώρο δουλειάς, να δυναμώσει η συζήτηση για την εργατική - λαϊκή εξουσία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Είναι δουλειά που πολλές φορές μοιάζει κοπιαστική, αργή και βασανιστική, είναι αυτή όμως που διαμορφώνει τους νέους κομμουνιστές και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε αυτήν την υπόθεση. Αυτόν τον «καλό» μας εαυτό τον βρίσκουμε μέσα από την ιστορική πείρα, την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ και την 50χρονη δράση της ΚΝΕ!

Εχουμε όλα τα όπλα από την Οργάνωση και το Κόμμα μας, έχουμε και την πεποίθηση ότι μπορούμε να καταφέρουμε τους αισιόδοξους στόχους που βάζει το 12ο Συνέδριό μας!


Της
Νικολέττας ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ*
*Η Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ