Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στον Πάιατ το είπε;

«Τέλος, αυτή η συμφωνία είναι αντιιμπεριαλιστική και είναι αντιιμπεριαλιστική, κυρίες και κύριοι, για να μην ακούμε ό,τι θέλουμε, γιατί όταν δημιουργείται, όταν γίνεται μία συμφωνία, η οποία δημιουργεί ρωγμές σε αυτό που θέλουν οι μεγάλες δυνάμεις, στους ανταγωνισμούς τους, μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις, και εκεί δημιουργείται μία νησίδα συνύπαρξης, φιλίας και συνανάπτυξης, αυτό είναι ρωγμή στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών προθέσεων». Αυτά έλεγε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή η Σία Αναγνωστοπούλου, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, και δεν ξέρεις πραγματικά αν πρέπει να εξοργιστείς ή να γελάσεις! Τελικά, μόνο οι ΣΥΡΙΖΑίοι θα μπορούσαν να έχουν τόσο θράσος ώστε να παρουσιάζουν ως «αντιιμπεριαλιστική» μια καραμπινάτη αμερικανοΝΑΤΟική συμφωνία, που υπηρετεί έναν από τους πλέον στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια, δηλαδή την «ευρωατλαντική» τους «ολοκλήρωση», για να ανακοπεί η επιρροή της Ρωσίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα, με το ρόλο της στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, γίνεται μεντεσές των ΗΠΑ στην περιοχή και ταυτόχρονα στόχος και μαγνήτης κινδύνων, αφού εμπλέκεται βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Πάντως, μιας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τέτοια έμπνευση σε επιχειρήματα υπεράσπισης της συμφωνίας των Πρεσπών, μήπως θα ήταν καλύτερα πριν τα δοκιμάσουν δημόσια, να τα υποβάλουν στην έγκριση της πρεσβείας; Θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να μαθαίναμε τι λέει ο Πάιατ για την ...αντιιμπεριαλιστική συμφωνία των Πρεσπών.

Στεγνό καθάρισμα

Τα σενάρια της εκλογικής σύμπραξης Καμμένου - Μπαλτάκου δεν είναι μόνο αποκαλυπτικά για τις διεργασίες που τεκταίνονται στο αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά φανερώνουν ταυτόχρονα πόσο κάλπικο είναι το «αντι-ακροδεξιό», «προοδευτικό» μέτωπο που λέει ότι θέλει να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι ο Μπαλτάκος ήταν ο «σύνδεσμος» της κυβέρνησης Σαμαρά με τη Χρυσή Αυγή και μετέπειτα συνομιλητής του Καρατζαφέρη, από τους πρωτεργάτες στις διεργασίες «ενοποίησης» του ακροδεξιού χώρου. Το εθνικιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ, αφού ξεπλύθηκε στη συγκυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», αναλαμβάνει τώρα πρωτοβουλίες για μια πιο συγκροτημένη και ενιαία έκφραση του ακροδεξιού χώρου στην Ελλάδα, με συνεργασίες όπως αυτή με τον Μπαλτάκο. Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη μνημονιακή και τη «μεταμνημονιακή» περίοδο για να δικαιολογήσει εκ των υστέρων τη συνεργασία με τον Καμμένο, η αλήθεια είναι όμως ότι πέρασε από «στεγνό καθάρισμα» τους ΑΝΕΛ επί τέσσερα χρόνια και μαζί όλες τις ρατσιστικές, εθνικιστικές, ακροδεξιές απόψεις τους, που εκφράζονται κι από άλλους χώρους, μεταξύ άλλων και από τη Χρυσή Αυγή. Μετά λοιπόν από τα «αλά μπρατσέτα» με τους ακροδεξιούς, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει βουρ για σοσιαλδημοκρατικής κοπής «προοδευτικά μέτωπα»...

Επικίνδυνο

Ενα από τα επιχειρήματα που «φοριούνται» πολύ αυτές τις μέρες από την κυβέρνηση και τους «κοσμοπολίτες» υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών, στον κάλπικο καβγά τους με τους εθνικιστές, είναι κι αυτό της «αυτοδιάθεσης», που σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να επιβάλει σε έναν λαό (στην προκειμένη περίπτωση στους κατοίκους της ΠΓΔΜ) το πώς θα αυτοπροσδιορίζονται και επομένως δικαιούνται να ονομάζονται όπως επιλέξουν. Ολοι όσοι αποθεώνουν το δικαίωμα στον «αυτοπροσδιορισμό», κρύβουν ότι στις σημερινές συνθήκες του ιμπεριαλισμού, των ανταγωνισμών και των σκληρών αντιθέσεων ανάμεσα σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, οι διακηρύξεις περί «αυτοδιάθεσης» αξιοποιούνται κατά κόρον και ανάλογα με την περίσταση για να υπηρετηθούν ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, με την αναμόχλευση εθνικισμών και αλυτρωτισμών, την ανακίνηση πραγματικών ή μη μειονοτικών ζητημάτων. Ετσι, για παράδειγμα, με το επιχείρημα του «αυτοπροσδιορισμού» προωθείται η τελωνειακή ένωση Αλβανίας - Κοσσόβου, που αποτελεί καρπό του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού. Τα ίδια πάνω - κάτω λέει και η κυβέρνηση Ερντογάν για τα Κατεχόμενα και το ενδεχόμενο της ένωσης με την Τουρκία, αν δεν υπάρξει διευθέτηση. Ενώ, αντίθετα, η προσάρτηση της Κριμαίας, που έγινε από τη Ρωσία με την επίκληση της «αυτοδιάθεσης» των κατοίκων της, καταγγέλλεται από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ως «παράνομη» ενέργεια και «αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο». Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι είναι τουλάχιστον υποκριτικό και επικίνδυνο το επιχείρημα της «αυτοδιάθεσης», καθώς αφήνει σκόπιμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί και στη γειτονιά μας σε σχεδιασμούς ενάντια στον ελληνικό και τους γείτονες λαούς.

Μη σου τύχει

Οπως στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, έτσι και με τους γιατρούς και νοσηλευτές, η κυβέρνηση κάνει αλχημείες με τα νούμερα των προσλήψεων που ανακοινώνει κατά καιρούς, για να δημιουργείται τάχα η αίσθηση ότι κάτι αλλάζει προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη και δεν χωράει εξωραϊσμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατοι θάνατοι ασθενών με γρίπη, που δεν βρήκαν κρεβάτι ΜΕΘ για να νοσηλευτούν. Παρά το γεγονός ότι οι ελλείψεις και τα προβλήματα είναι γνωστά εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα το τετράχρονο που πέρασε για να λειτουργήσουν τα 150 κρεβάτια ΜΕΘ που παραμένουν κλειστά σε όλη την Ελλάδα λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ και σε αυτά που λειτουργούν, η αναλογία ασθενών - νοσηλευτών απέχει πολύ από τις επιστημονικές προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να αυξάνουν οι κίνδυνοι για τους νοσηλευόμενους και η εξάντληση για το προσωπικό των ΜΕΘ. Πώς απαντάει η κυβέρνηση; Με μισόλογα, δικαιολογίες, μετάθεση των ευθυνών στους προηγούμενους και αόριστες εξαγγελίες για προσλήψεις, που δεν φτάνουν να αντικαταστήσουν όσους συμβασιούχους απολύονται τους επόμενους μήνες, ούτε βέβαια τους γιατρούς και νοσηλευτές που συνταξιοδοτούνται. Η «κανονικότητα» της «μεταμνημονιακής» εποχής έχει όλα τα χαρακτηριστικά της μνημονιακής περιόδου για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που βλέποντας την κατάσταση αυτή στην Υγεία, δικαιολογημένα σκέφτονται «μη σου τύχει να αρρωστήσεις...».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1783 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Μαρί Ανρί Μπέιλ (Σαντάλ).

1870 Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί ένα ακόμα έγκλημα κατά των ιθαγενών Αμερικανών, δολοφονώντας 173 γυναικόπαιδα σε καταυλισμό στον ποταμό Μαριάς («Σφαγή του Μαριάς» στη Νεβάδα).

1898 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν. Εργα του η «Απεργία», «Θωρηκτό Ποτέμκιν», «Οκτώβρης», «Ιβάν ο Τρομερός» κ.ά.

1910 Γεννιέται ο Βέλγος Ρομά κιθαρίστας της τζαζ Τζάνγκο Ράινχαρντ.

1912 Γεννιέται ο Σοβιετικός διευθυντής όπερας Μπόρις Ποκρόφσκι, διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι από το 1943 έως το 1982.

1933 Η χωροφυλακή στη Νάουσα ανοίγει πυρ κατά των 3.000 εργατών που πέταξε ο Λαναράς στους δρόμους και των οικογενειών τους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν μπροστά στο δημαρχείο. Ως αποτέλεσμα, 4 εργάτες έπεσαν νεκροί και 20 τραυματίστηκαν. Τα γεγονότα ξεσήκωσαν κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα.

1943 Οι δυνάμεις της 8ης Στρατιάς του Μοντγκόμερι καταλαμβάνουν την Τρίπολη της Λιβύης που κατείχαν οι δυνάμεις του Αξονα.

1944 Πεθαίνει ο Νορβηγός συμβολιστής ζωγράφος Εντβαρντ Μουνκ.

1968 Το αμερικανικό κατασκοπευτικό σκάφος «Πουέμπλο» με 83μελές πλήρωμα καταλαμβάνεται από περιπολικά σκάφη της ΛΔ Κορέας.

1968 Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Θεοδόσης Πιερίδης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ