Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Κινήσεις εντυπωσιασμού και κλίμα συμψηφισμού

Προεόρτια διαγραφών και εκατέρωθεν καταγγελίες, με στόχο να φτιαχτεί ασπίδα προστασίας στην ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική και το αστικό πολιτικό σύστημα

Εσωκομματικές εντάσεις προκαλούν στο ΠΑΣΟΚ τα δημοσιεύματα και οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή στελεχών του στο σκάνδαλο με τη «μονή Βατοπεδίου», την ίδια ώρα που συνεχίζεται αμείωτος ο αποπροσανατολιστικός καβγάς για τα σκάνδαλα.

Σε κάθε περίπτωση, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιδιώκουν να εμφανίσουν σαν μεμονωμένες περιπτώσεις διαφθοράς τα «κανόνια» που σκάνε το ένα μετά το άλλο, με σαφή στόχο τον συμψηφισμό και την αθώωση συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος, της αντιλαϊκής στρατηγικής που υπηρετούν από κοινού.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, εμφανίζονται αποφασισμένοι να απαλλαχθούν από «καμμένα» στελέχη τους που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα, οικοδομώντας - στο μέτρο που μπορούν - ασπίδα προστασίας στην πολιτική που ανέθρεψε και αναπαράγει τη διαφθορά, τη διαπλοκή με το κεφάλαιο.

Χτες η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Ακ. Τσοχατζοπούλου. Μετά από δυο ώρες ακρόασης, δεν «πείστηκε» από τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρώην υπουργός για τον τρόπο που απέκτησε τη μεγάλη περιουσία του, αλλά και για τα δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν να έχει δοσοληψίες με «οφ σορ» εταιρείες που διαχειρίζονταν οικήματα για λογαριασμό της Μονής Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, η παραπομπή του θέματος από την Επιτροπή Διαφάνειας στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ, με την υποσημείωση της «αναστολής της κομματικής ιδιότητας μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», φωτογραφίζει την αποπομπή του Α. Τσοχατζόπουλου από το ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος, με δηλώσεις του υποστήριξε ότι «δέχεται συντονισμένη επίθεση από κέντρα που αποσκοπούν στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος» και επιδιώκουν «την πολιτική, ηθική και φυσική» του εξόντωση. Πρόσθεσε ακόμα ότι θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Αργότερα, με επιστολή του, ζήτησε ο ίδιος την «αναστολή της κομματικής ιδιότητας μέχρι να λάμψει η αλήθεια».

Το ΣΔΟΕ συνεχίζει την έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του Ακ. Τσοχατζοπούλου, ενώ ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Π. Αδάμης, αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή των δικαστικών Αρχών των ΗΠΑ, για να διαπιστωθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τις off shore εταιρείες, που εμπλέκονται στην υπόθεση των αγοραπωλησιών των ακινήτων του Ακη Τσοχατζόπουλου. Αιτήματα δικαστικής συνδρομής έχει την πρόθεση να αποστείλει ο εισαγγελέας και σε άλλες χώρες, που εμπλέκονται στις σχετικές εταιρείες.

Αναταραχή με Ξυνίδη

Δυσκολότερη ως προς τη διαχείρισή της από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως είναι η εμπλοκή - βάσει δημοσιευμάτων - του ονόματος του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, με την παραχώρηση χερσαίου τμήματος του λιμένος Πόρτο Λάγος στην μονή και η παραδοχή από τον ίδιο ότι πράγματι υπέγραψε τα σχετικά έγραφα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο Σ. Ξυνίδης υπέγραψε, το 2001, με την ιδιότητα του μέλους της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους και ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, έγγραφο με το οποίο η Επιτροπή συναινούσε να «αποχαρακτηρισθούν και να αποδοθούν στη μονή Βατοπεδίου εκτάσεις που είχαν δεσμευτεί για το λιμένα του Πόρτο Λάγος».

Με διαδοχικές ραδιοφωνικές συνεντεύξεις αλλά και με μακροσκελή ανακοίνωση, ο Σ. Ξυνίδης, αφού αποδέχτηκε ότι υπέγραψε το σχετικό έγγραφο, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ισχυριζόμενος ότι η έγκριση που έδωσε για την παραχώρηση της έκτασης «επήλθε ως επακόλουθο της αναγνώρισης της ιδιοκτησίας της Μονής με την απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ».

Ουσιαστικά, ο Σ. Ξυνίδης ομολόγησε ότι το σκάνδαλο είναι διαχρονικό και φέρει τις υπογραφές των υπουργών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ που παραχώρησαν χιλιάδες στρέμματα δημόσιας περιουσίας στη Μονή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα απασχόλησε το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού ο Σ. Ξυνίδης αποτελεί προσωπική του επιλογή για τη θέση του γραμματέα, κάτι που αξιοποίησε και η ΝΔ στη δικομματική αντιπαράθεση. Η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, οδήγησε τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει χτες στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, όπου υποστήριξε ότι η εμπλοκή του αφορά δευτερεύοντα νομικό ρόλο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ