Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2010 - αριθ. φύλλου: 10689

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Σκληρή λιτότητα διαρκείας για τους λαούς της ΕΕ

ΚΚΕ: Μόνο ο ξεσηκωμός του λαού και η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων μπορεί να διασφαλίσει ότι θα πληρώσουν τα μονοπώλια και όχι για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι.


ΣΕΛ.  9

ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ το μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ
  • Οι αντιδραστικές αλλαγές της συμφωνίας είναι μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζονται πολύ πριν από την κρίση, υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και επιφέρουν βαριές συνέπειες για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα
  • Επιμένει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του μνημονίου και στην επιβολή των σκληρών ταξικών μέτρων που προβλέπει

Η εφαρμογή του μνημονίου, το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, έχει οδυνηρές συνέπειες για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, αφού κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και επιβάλλει, εκτός από την ονομαστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Λόγω της ανεργίας και της υποαπασχόλησης είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν 40 χρόνια υπηρεσίας και μάλιστα με 300 ένσημα κατ' έτος, για πλήρη σύνταξη ή για να συγκεντρωθούν θα απαιτηθεί να δουλέψει ο εργαζόμενος και πέραν των 70 χρόνων. Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά βοηθήματα. Σ' αυτό οδηγεί η μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης από 2% σε 1,2% κάθε χρόνο και ο υπολογισμός της σύνταξης στη βάση των μισθών του συνολικού εργάσιμου βίου.


ΣΕΛ.  3,   8

ΠΟΛΩΝΙΑ
Ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει!

Μαχητικά διαδήλωσαν χτες οι κομμουνιστές της Πολωνίας ενάντια στην ενεργοποίηση του αντικομμουνιστικού νόμου (ψηφίστηκε το Νοέμβρη του 2009), που προβλέπει την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων. Στη διαδήλωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από το ΚΚΕ και άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα. Επίσης, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έδωσαν άμεση απάντηση στα αντικομμουνιστικά μέτρα με συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στην πολωνική πρεσβεία στην Αθήνα (φωτογραφία).


ΣΕΛ.  7

Ανήθικη ... ηθική

Τα πορίσματα στην υπόθεση Βατοπεδίου τροφοδότησαν την προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ με εκτιμήσεις έξω από τη γενεσιουργό αιτία των σκανδάλων. Η επιδίωξη να καλλιεργήσουν αυταπάτες στο λαό, περί κοινού πορίσματος από τα αστικά κόμματα για να αποκατασταθεί η «χαμένη τιμή» του πολιτικού συστήματος και να αμβλύνουν τις αντιδράσεις του από τη βία της αντιλαϊκής πολιτικής που του «κάνει το βίο αβίωτο», δεν μπορεί να κρύψει την ουσία του προβλήματος. Που βρίσκεται στη διαπλοκή της αστικής πολιτικής με τους ιδιοκτήτες της μεγάλης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, και στη γη, ακόμη και αν είναι η Εκκλησία. Η ηθική της αστικής πολιτικής, των αστών πολιτικών είναι να υπηρετούν την πλουτοκρατία με κάθε αντάλλαγμα. Αυτό τόνιζε το ΚΚΕ, επιμένοντας, επίσης, να πληρώσουν όσοι ευθύνονται. Στο πόρισμά του, τάσσεται υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης μέσω της «προανακριτικής» επιτροπής, εκτιμώντας ότι επιβεβαιώθηκαν οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των πολιτικών προσώπων - στελεχών τους, που συνέβαλαν στο να ζημιωθεί το Δημόσιο που δήθεν υπηρετούν. Προτείνοντας, ταυτόχρονα, την αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να μπορούν να αποδίδονται ευθύνες, με καθιέρωση της κοινής παραγραφής, την απάλειψη του ορίου για την άσκηση δίωξης, την αποδέσμευση της απόφασης για προκαταρκτική εξέταση από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα.



ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Με νέο «ρεκόρ» 5,4% σαρώνει το λαϊκό εισόδημα

ΣΕΛ.  31
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Σήμερα στις 7 μ.μ. η σύσκεψη του ΠΑΜΕ

ΣΕΛ.  15
ΚΚΕ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Να πληρώσουν οι εμπλεκόμενοι και η πολιτική τους

ΣΕΛ.  11

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ