ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει!
  • Μαχητικά διαδήλωσαν χτες οι κομμουνιστές της Πολωνίας ενάντια στην ενεργοποίηση του νόμου που απαγορεύει τα κομμουνιστικά σύμβολα και ποινικοποιεί τη δράση του ΚΚ Πολωνίας
  • Στο πλευρό τους αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και άλλα κόμματα και οργανώσεις

Φωτογραφία από παλιότερη κινητοποίηση των κομμουνιστών της Πολωνίας
Φωτογραφία από παλιότερη κινητοποίηση των κομμουνιστών της Πολωνίας
Μαχητικά διαδήλωσαν χτες οι κομμουνιστές της Πολωνίας ενάντια στην ενεργοποίηση του αντικομμουνιστικού νόμου (ψηφίστηκε τον Νοέμβρη του 2009) που προβλέπει την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων. Η διαδήλωση αυτή, με τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚ Πολωνίας που ακλόνητα διαμαρτυρήθηκαν με τις σημαίες και τα λάβαρά τους στο κέντρο της Βαρσοβίας, έδειξε την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις διώξεις και τις απαγορεύσεις.

Ο νόμος αυτός που έχει την ανοιχτή στήριξη της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, κινείται στη γραμμή που προωθούν οι αστικές τάξεις σε κάθε χώρα, για την αμαύρωση της Ιστορίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, την διαστρέβλωση της Ιστορίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, με την απαράδεκτη ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού, ενώ βάζει νέα εμπόδια στη δράση του ΚΚ Πολωνίας.

Τη διεθνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ εξέφρασε αντιπροσωπεία του Κόμματος, αποτελούμενη από τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και τον Βαγγέλη Κατσιάβα, μέλος του Ευρωκοινοβουλευτικού Τμήματος της ΚΕ, που ταξίδεψε στην πολωνική πρωτεύουσα. Επίσης, από το Πορτογάλικο ΚΚ παραβρέθηκαν ο ευρωβουλευτής του Ζάο Περέιρα, ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών ο Νεπαλέζος Γιοκέντρα Σάγκι, ενώ παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από το ΚΚ Ιρλανδίας και από την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας.

Οι αρχές του αστικού κράτους προσπάθησαν να παρεμποδίσουν και να εκφοβίσουν τους διοργανωτές της συγκέντρωσης του ΚΚ Πολωνίας, προβαίνοντας σε εξακρίβωση στοιχείων και ελέγχους, ωστόσο αυτή η προσπάθεια απέτυχε και με παρέμβαση Γ. Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ντε Γκολ, στις 4 το απόγευμα, μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΚΚ Πολωνίας Μάρτσιν Ανταμ, που ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε ότι τα όποια αντικομμουνιστικά μέτρα δεν πρόκειται να λυγίσουν τους κομμουνιστές και θα συνεχίσουν τη δράση τους μέσα στο λαό.

Ο Γ. Τούσσας που επίσης μίλησε στη συγκέντρωση σημείωσε ανάμεσα σε άλλα : «Από το κέντρο της Βαρσοβίας στέλνουμε σαφές μήνυμα μάχης. Οι κομμουνιστές προχωράμε μπροστά. Ο αντικομμουνισμός θα πέσει στο κενό. Η κοινωνική εξέλιξη δε σταματά και κινητήρια δύναμή της είναι η ταξική πάλη. Δυναμώνουμε τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού».

Ακολούθησε επίσης συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή και των διεθνών αντιπροσωπειών, όπου καταγγέλθηκε η προσπάθεια ποινικοποίησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας.


KKE - KNE
Μαχητική διαμαρτυρία στην πολωνική πρεσβεία

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πρεσβεία της Πολωνίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πρεσβεία της Πολωνίας
Αμεση απάντηση στα αντικομμουνιστικά μέτρα που μπήκαν από χτες σε εφαρμογή στην Πολωνία έδωσαν, χτες το πρωί, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στην πολωνική πρεσβεία στην Αθήνα. Οι Ελληνες κομμουνιστές εκφράζουν έτσι την αλληλεγγύη τους στο ΚΚ Πολωνίας καθώς η πολωνική κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ τον αντικομμουνιστικό νόμο, που προβλέπει απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων.

Χτες το πρωί μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Ανθέων, με πορεία στους δρόμους του Π. Ψυχικού, κρατώντας κόκκινες σημαίες και πανό όπου έγραφε «Hands off Communists, Socialism is our future» («Κάτω τα χέρια από τους Κομμουνιστές, ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον μας»), φωνάζοντας συνθήματα, όπως, «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός», «Κάτω τα χέρια απ' τους Κομμουνιστές», «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» και «Ούτε σε εξορίες, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι Κομμουνιστές», έφτασαν ως την πρεσβεία της Πολωνίας. Εκεί αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, εξέφρασαν στον Πολωνό πρέσβη την έντονη διαμαρτυρία τους για τα νέα αντικομμουνιστικά μέτρα, επιδίδοντάς του και ψήφισμα καταγγελίας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, με το οποίο καταδικάζονται τα μέτρα αυτά. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε επίσης ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Το ψήφισμα καταγγελίας

Στο ψήφισμα που επιδόθηκε στην πολωνική πρεσβεία και διαβάστηκε στη συγκέντρωση σημειώνεται: «Οι πολωνικές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν διά νόμου τα κομμουνιστικά σύμβολα, προσθέτοντας έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της αντικομμουνιστικής εκστρατείας που έχει ξεκινήσει στην ΕΕ για την εξίσωση κομμουνισμού - φασισμού. Η επιχείρηση αυτή συνδέεται με τις αδιάκοπες προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, γι' αυτό και επιβάλλει την απαγόρευση σε οτιδήποτε θυμίζει τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Στοχεύει, κυρίως, στις συνειδήσεις της νέας γενιάς, που επιδιώκει να τις εγκλωβίσει στον καπιταλισμό ως δήθεν τη μόνη προοπτική.

Την ίδια ώρα, όμως, αυτή όπως και άλλες απαγορεύσεις, αποκαλύπτει το ψεύδος και την υποκρισία της αστικής δημοκρατίας. Η απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων στις χώρες της ΕΕ φανερώνει ότι οι κυβερνήσεις και οι μηχανισμοί φοβούνται τη νέα αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού και επαναστατικού κινήματος γιατί γνωρίζουν πόσο μεγάλες και ανυπέρβλητες είναι οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, και ότι το μέλλον ανήκει σε μια κοινωνία χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ανήκει στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το σφυροδρέπανο και το κόκκινο αστέρι συμβολίζουν την πάλη για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, συμβολίζουν το αίμα και τη θυσία εκατομμυρίων κομμουνιστών που πρωτοστάτησαν στον αντιφασιστικό αγώνα και στη συντριβή του φασισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμβολίζουν τους ταξικούς πολιτικούς αγώνες για το 8ωρο, την Κοινωνική Ασφάλιση, τη δωρεάν Παιδεία και Υγεία και άλλες κατακτήσεις που πέτυχαν οι εργαζόμενοι με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, χάρη και στην ακτινοβολία που ασκούσε η σοσιαλιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ και σε άλλες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Κατακτήσεις που σήμερα σφαγιάζονται από την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, που δείχνει τα ιστορικά του όρια. Ο αντικομμουνισμός πάει χέρι χέρι με τις επιθέσεις που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι που καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Βλέπουν να καταστρατηγούνται τα εργασιακά και τα πολιτικά τους δικαιώματα, βλέπουν να αυξάνονται οι άνεργοι, οι άστεγοι, να ιδιωτικοποιούνται οι επιχειρήσεις, η Παιδεία, η Υγεία, κ.ά.

Ο στόχος του ιμπεριαλισμού είναι να ξεριζώσει με κάθε τρόπο από τη συνείδηση του πολωνικού και όλων των λαών της Ευρώπης τις επιτυχίες του σοσιαλισμού. Γι' αυτό στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της ΕΕ (όπως στην Εσθονία, στη Λετονία, στη Λιθουανία, στην Ουγγαρία) διώκουν την κομμουνιστική ιδεολογία, γι' αυτό απαγορεύουν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, γι' αυτό και ξεδιάντροπα διαστρεβλώνουν την Ιστορία, συκοφαντούν με τερατώδη ψέματα το σοσιαλισμό και επιχειρούν να επιβάλουν το ανοσιούργημα της ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη συντροφική αλληλεγγύη του στο Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας και σε όλους τους Πολωνούς κομμουνιστές και τους διαβεβαιώνει πως θα βρίσκεται σταθερά και μαχητικά στο πλάι τους, για να αποκρουστούν ο αντικομμουνισμός και η τρομοκρατία όσων αγωνίζονται για το δίκιο και την προοπτική της εργατικής τάξης.

Καταγγέλλει την πολωνική κυβέρνηση και απαιτεί να σταματήσει αμέσως η απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων και κάθε αντικομμουνιστικός νόμος και δίωξη σε βάρος των κομμουνιστών. Το ΚΚΕ καλεί επίσης τον ελληνικό λαό να καταδικάσει την ΕΕ και να απαιτήσει να παρθεί πίσω τόσο αυτή όσο και όλες οι προηγούμενες αντικομμουνιστικές διώξεις και απαγορεύσεις στις χώρες - μέλη της ΕΕ».

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις όπως αυτή της Αθήνας είχαν προγραμματιστεί για χτες στη Λευκωσία, στη Βουδαπέστη, στο Λονδίνο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ