ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οργιο τρομοκράτησης και εκβιασμών

Συντηρεί τη συζήτηση περί χρεοκοπίας για να παρουσιάσει σαν μονόδρομο τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου

Λεφτά υπάρχουν και είναι στα σεντούκια της πλουτοκρατίας. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον να διεκδικήσουν τον πλούτο που μόνο αυτοί παράγουν
Λεφτά υπάρχουν και είναι στα σεντούκια της πλουτοκρατίας. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον να διεκδικήσουν τον πλούτο που μόνο αυτοί παράγουν
Τη συζήτηση περί χρεοκοπίας, που τροφοδοτούν οι ίδιοι οι κάθε λογής προπαγανδιστές και αναλυτές της πλουτοκρατίας, συντηρεί η κυβέρνηση, συμμετέχοντας με το δικό της μερτικό στην τρομοκράτηση του λαού προκειμένου να περάσουν αδιαμαρτύρητα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Χτες, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης κυβερνητικών στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και αργότερα με δήλωσή του, διέψευσε όλα τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας. Εσπευσε όμως να αξιοποιήσει την ιδεολογική τρομοκρατία που καλλιεργούν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για να εμφανίσει ως αναγκαίο το μνημόνιο, αλλά και την επιβολή των σκληρών ταξικών μέτρων που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.

Η χτεσινή σύσκεψη του «διαθεσμικού οργάνου» υπό τον πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή κυβερνητικών, κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών, αξιοποιήθηκε ταυτόχρονα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να ζητήσει την επιτάχυνση των «διαρθρωτικών ανατροπών» και «απτά αποτελέσματα» από τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στο πεντάμηνο «προκύπτει μείωση του ελλείμματος κατά 40%, σε σχέση με το έλλειμμα του 2009. Οτιδήποτε άλλο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια».

Συντονισμένες «διαψεύσεις»

Λίγο αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε και σε διάψευση δημοσιευμάτων γύρω από το ενδεχόμενο αδυναμίας του δημοσίου να επιστρέψει τα ποσά που προκύπτουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων έτους 2010, λέγοντας πως «κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί».

«Αβάσιμη φημολογία και ενδεχόμενες ευρύτερες σκοπιμότητες» βλέπει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών σχετικά με τη λεγόμενη «αναδιάρθρωση» του κρατικού χρέους. Το συλλογικό όργανο του τραπεζικού κεφαλαίου επιχειρεί να αξιοποιήσει σε όφελος της πλουτοκρατίας τα περιρρέοντα σενάρια και διαδόσεις προβάλλοντας ως «διέξοδο» την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Χτες το απόγευμα, με δήλωσή του από τη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδωνία», ο πρωθυπουργός διέψευσε «όλα τα σενάρια, τα κακόπιστα σενάρια, τα οποία κυκλοφορούν γύρω από την ελληνική οικονομία. Είμαστε σε δρόμο σίγουρο».

Καθόλου τυχαία, οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται σε μια περίοδο που από τις Βρυξέλλες ζητούνται και πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη των ελλειμμάτων, σαν «απαραίτητη» προϋπόθεση για την «ομαλή καταβολή των δόσεων» από το μηχανισμό δανειοδότησης.

Σ' αυτή τη γραμμή, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υποστήριξε ότι «πρέπει όλοι να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε αν δεν είχαμε τώρα τον μηχανισμό στήριξης (...) που είναι μια ομπρέλα, ένα δίχτυ ασφαλείας», προσθέτοντας ότι «θα προσπαθούσαμε να αναζητήσουμε κάποιο δανεισμό και θα ήμασταν σε ένα κλίμα πανικού».

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός απαίτησε από τους εργαζόμενους να μην εναντιωθούν στα σκληρά ταξικά μέτρα που τσακίζουν το εισόδημα και τις κατακτήσεις τους, στο όνομα του να μη χρεοκοπήσει η χώρα.

Μακρά η λίστα των ανατροπών

Αναφερόμενος στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, παρουσίασε αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων για το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει άμεσα προς ψήφιση το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που διαλύει το χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, και τις «ρυθμίσεις» για τις εργασιακές σχέσεις, που μειώνουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» αλλά και ο νέος εκλογικός νόμος, που η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να ψηφίσει μέσα στο καλοκαίρι.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια της σύσκεψης απαίτησε από τα κυβερνητικά στελέχη η πλειονότητα των διαρθρωτικών ανατροπών «να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου», αποφεύγοντας να αναφερθεί συγκεκριμένα στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έθεσε ενίσχυσαν τη φημολογία για διπλές κάλπες το Νοέμβρη, ενδεχόμενο που απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την έκθεση «Ποσειδωνία», ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση θα του εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της κερδοφορίας του διαλύοντας τα εργασιακά δικαιώματα. «Ανοίγουμε νέους δρόμους, όπως και με την κατάργηση του καμποτάζ», ανέφερε ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στήριξη στα μονοπώλια και στις τράπεζες

Συνάντηση με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών είχε χτες ο Αντ. Σαμαράς

Πλήρη στήριξη στην ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ, πιέζοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη νέων φιλομονοπωλιακών μέτρων.

Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχε χτες ο Α. Σαμαράς με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στη Ρηγίλλης, όπου διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, στο όνομα της στήριξης της «ανάπτυξης» και της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας.

«Κοινό ζητούμενο, κοινή επιδίωξη, είναι η ευρωστία και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος», τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, συνοψίζοντας το περιεχόμενο της συνάντησης.

Η ηγεσία της ΝΔ υπερασπίζεται με πάθος την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου μέσω του πακέτου των 28 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα πετυχημένη» την επιλογή της γαλάζιας διακυβέρνησης να χαρίσει ουσιαστικά τα δεκάδες δισ. στα μονοπώλια. Στο πνεύμα της συναίνεσης κινήθηκε και ο αρμόδιος τομεάρχης Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, καλώντας την κυβέρνηση «να δώσει τον τόνο, κάνοντας συγκεκριμένες διαρθρωτικές τομές», που ήδη έχει προτείνει η ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανος, ανέφερε ότι διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο της ΝΔ πως «το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οι τράπεζες έρχονται αρωγοί στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά»(!). Στο πνεύμα αυτό καθησύχασε τους καταθέτες και τους πελάτες των τραπεζών λέγοντας ότι «δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τελείως αβάσιμες τις φημολογίες περί αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και εξόδου από την ευρωζώνη.

Γενικότερα, η ηγεσία της ΝΔ, με αφορμή και τα τελευταία στοιχεία για την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,3% και την υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού, ασκεί πίεση στην κυβέρνηση να εμπλουτίσει την αντιλαϊκή ατζέντα με μέτρα άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Από την σκοπιά αυτή, επέκρινε το πάγωμα της επιστροφής του ΦΠΑ και τη μη καταβολή κάποιων χρηματικών ποσών στις επιχειρήσεις. Ζήτησε ακόμα να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις.

Την λήψη νέων μέτρων στο όνομα της διάσωσης από τη χρεοκοπία ζήτησε, έμμεσα και ο Κ. Μητσοτάκης με χτεσινές δηλώσεις του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κομμάτων. Ο Κ. Κιλτίδης, τέλος, επικαλούμενος ότι δέχεται κτυπήματα μέσα από το κόμμα του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη ΝΔ ενώ ταυτόχρονα δεν έκρυψε τις στενές σχέσεις του με την Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και τον Γ. Καρατζαφέρη.

Είναι γελασμένοι

Παρουσιάζοντας χτες το ρεπορτάζ για το Βατοπέδι, το δελτίο ειδήσεων του «Μέγκα» είπε για το ΚΚΕ ότι στο πόρισμά του δεν επιρρίπτει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Προσπάθησε με ψέματα να δημιουργήσει εντυπώσεις για τη στάση του Κόμματος απέναντι στα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στα υπαρκτά σκάνδαλα. Αλλά και να συκοφαντήσει την καθαρή θέση του ΚΚΕ ότι δεν αρκεί η απόδοση των όποιων προσωποποιημένων ευθυνών, αλλά πρέπει ο λαός να τιμωρήσει με την πάλη του την πολιτική που παράγει και αναπαράγει τα σκάνδαλα. Μ' αυτές τις ξεκάθαρες θέσεις γράφτηκε το πόρισμα του ΚΚΕ, το οποίο αναφέρει με τα ονόματά τους τους εμπλεκόμενους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, λέγοντας χωρίς περιστροφές: «Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τη θέση του για την ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών των πιο πάνω πολιτικών προσώπων, μέσω της σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης». Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με τη σκουριά της διαστρέβλωσης θα καταφέρουν να θαμπώσουν την καθαρή στάση του ΚΚΕ. Οπως είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι το ΚΚΕ θα τους συνδράμει στην προσπάθεια να δημιουργήσουν την αίσθηση της αυτοκάθαρσης σε ένα σύστημα σάπιο μέχρι το μεδούλι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ