Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το εφικτό θα το κάνει ο λαός με την πάλη του

-- Επειδή είπατε ότι είναι απαραίτητη μία ανανέωση, αλλά όχι μ' αυτόν τον τρόπο, το ΚΚΕ συζητάει, επειδή μιλήσατε και για κάποια καινούρια στοιχεία, για κάποια ανανέωση ιδεολογική, πολιτική κ.λπ.; Και ποιο είναι το οικονομικό μοντέλο, το εφαρμόσιμο οικονομικό μοντέλο το οποίο προτείνετε;

-- Κοιτάξτε να δείτε, εμείς την ανανέωση δεν την ξεκινάμε το πρωί, να τη συζητάμε μέχρι το βράδυ και μετά ξαναξυπνάμε το πρωί, την ξανασυζητάμε ως το βράδυ. Η ανανέωση γίνεται, δεν προπαγανδίζεται.

Εμείς θεωρούμε ότι τα τελευταία χρόνια, εγώ θα έλεγα σταδιακά, έχουμε εκσυγχρονίσει και το Πρόγραμμα του Κόμματός μας, και τις θέσεις μας, και τις απόψεις μας. Για το σοσιαλισμό, παραδείγματος χάρη: Οταν μιλάμε σήμερα για το σοσιαλισμό, δεν μπορούμε να μιλάμε με τον ίδιο τρόπο που μιλούσαμε πριν από 20 και 30 χρόνια. Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε εκσυγχρονίσει και προσαρμόσει τις θέσεις μας με βάση τις εξελίξεις.

Την πρότασή μας την αναλύσαμε στις 15 του Μάη στη μεγάλη συγκέντρωση. Εχουμε ανανεωμένες θέσεις και σε επιμέρους προβλήματα, και σε καθολικά. Βεβαίως, προσπαθούμε συνεχώς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, γιατί και αυτές τρέχουν και αλλάζουμε και τροποποιούμε τις θέσεις εκεί που χρειάζεται. Δεν είναι αυτοσκοπός η ανανέωση.

Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, το εξής: Εφικτή πολιτική πρόταση. Ποτέ δε σκεφτήκαμε έτσι από το 1918, αλλά πρόταση που συμφέρει το λαό. Πώς θα γίνει, δηλαδή; Τι θα πει εφικτή; Και παλεύουμε, βεβαίως, αυτή η πρόταση που συμφέρει το λαό να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να την κάνει ο λαός εφικτή.

Γιατί με τη λογική αυτή ούτε ο αγώνας του 1821 ήταν εφικτός, ούτε ο αγώνας του 1940, ούτε ο αγώνας κατά της χούντας, ούτε ο αγώνας για τις συλλογικές συμβάσεις είναι εφικτός. Αν εφικτό είναι ό,τι ταιριάζει στο σύστημα, τίποτα δεν είναι εφικτό. Το εφικτό θα το κάνει ο λαός. Οταν θα αποφασίσει ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Βεβαίως, το εφικτό είναι και μέσα σε μιαν ιστορική συγκυρία και διεθνή.

Αλλά εν πάση περιπτώσει τι θα πει εφικτό; Το εφικτό υπάρχει στον τόπο μας. Είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι η Νέα Δημοκρατία, είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. Εχουν πολιτική εφικτή. Δε χρειαζόμαστε εμείς σε αυτό το σκηνικό. Δηλαδή, τι θα πάμε τώρα να παζαρέψουμε; Πάρετε τώρα το Ασφαλιστικό. Λέει 40 χρόνια συνεχούς δουλειάς για να βγεις στη σύνταξη στα 65. Συνεχής δουλειά υπάρχει σήμερα; Τι να παζαρέψουμε;

Εμείς αντιτάσσουμε συγκεκριμένα αιτήματα και είναι ζήτημα συσχετισμού δύναμης. Καθαρά πράγματα. Αν ο συσχετισμός είναι σε βάρος του λαού, οι αποφάσεις θα είναι σε βάρος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ