Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελάχιστη η απόσταση μεταξύ τοπικών και γενικών εκλογών

-- Ηθελα να ρωτήσω για τις περιφερειακές και τοπικές εκλογές, τι σκέφτεστε κι αν προσανατολίζεστε στο ζήτημα τέλος πάντων των συμμαχιών στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-- Οι τοπικές εκλογές ελάχιστη απόσταση έχουν από τις γενικές πολιτικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή έχουμε 13 περιφέρειες του κράτους και 325 δήμους. Πρόκειται για κρατικό μηχανισμό. Κρατική, τοπική διοίκηση είναι. Εχει άμεση σχέση με το κράτος.

Αυτό δεν αποκλείει σε μας συνεργασίες. Οσοι αγωνιστές συμφωνήσουν να πουν το όχι στον «Καλλικράτη», όχι για τα όρια, αλλά γιατί ακριβώς είναι μία πολιτική ενταγμένη αν θέλετε στην ίδια τη λογική του μνημονίου, δεν έχει σημασία ότι θα γινόταν έτσι κι αλλιώς. Αν λοιπόν συμφωνήσουν ότι η μάχη των τοπικών εκλογών συνδέεται με το πολιτικό ζήτημα της διεξόδου από την κρίση, βεβαίως και έχουν θέση στα ψηφοδέλτιά μας. Αλλά να πάμε να συνεννοηθούμε τι με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, το ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξέρω τι; Με αυτούς δηλαδή οι οποίοι συνέδραμαν στο να γίνει ο «Καποδίστριας» πριν και ο «Καλλικράτης» τώρα, ανεξάρτητα τι ψήφισαν στη βουλή.

Η μάχη των τοπικών εκλογών είναι μάχη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σε συνθήκες συγκέντρωσης δυνάμεων για την αντεπίθεση. Πιστεύουμε ότι σε αυτό που λέμε εμείς μπορεί να συμφωνήσουν πάρα πολλοί και να το τολμήσουν.

Τώρα να σας πω, ε, θα υπάρχουν και τα κόλπα τα γνωστά των τοπικών εκλογών. Θα βγουν οι ανεξάρτητοι που τάχα δεν υποστηρίζονται από τα κόμματα. Την άλλη ημέρα όμως όλοι πάνε μέσα στα κόμματα. Καταρχήν και μόνο που σου λέει ο άλλος «είμαι ουδέτερος» ή χαζός είναι - με συγχωρείτε - και ανίκανος ή απατεώνας. Δεν μπορεί να υπάρχει ουδετερότητα σήμερα. Ξέρετε, στις τοπικές εκλογές γίνεται και το πλασάρισμα της ανανέωσης των πολιτικών προσώπων. Νέες, νέοι, ωραίοι, ωραίες, με μη ξύλινη γλώσσα. Θα αρχίσει και η πασαρέλα αυτών μετά που θα πάνε στις ιεραρχίες των κομμάτων.

Το ΚΚΕ δεν κάνει τέτοια πράγματα. Θα πει: Αυτά τα ψηφοδέλτια θα στηρίξω καθαρά. Θέλουμε ανθρώπους μη κομμουνιστές, ούτε συζήτηση. Θα το επιδιώξουμε, συνεργαζόμενους ανθρώπους που διατηρούν και την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, αλλά στο ζήτημα της διεξόδου από την κρίση και στις σημερινές συνθήκες συμφωνούμε, δεν το συζητάμε. Συμμαχίες όμως που βλάπτουν το κίνημα κι αν θέλετε μας εκθέτουν δεν μπορούμε να τις κάνουμε.

Θα υπάρχει και ενιαία ονομασία. Καθαρά το ΚΚΕ στηρίζει αυτό. Δε θα κατέβουμε ως ΚΚΕ βεβαίως, αλλά θα υπάρχει ενιαίος τίτλος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ