Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Ομολογίες για πιέσεις των ΗΠΑ σχετικά με το C4i

Για να κλείσει η δουλειά με το ελληνικό δημόσιο, απειλούσαν να μη στείλουν την εθνική τους ομάδα στους Ολυμπιακούς

To κλίμα των πιέσεων, που ασκούσαν οι ΗΠΑ, προκειμένου η Ελλάδα να προμηθευθεί το σύστημα ασφαλείας C4I για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, περιέγραψε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας.

Στην κατάθεσή του είπε χαρακτηριστικά ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα λειτουργούσε σαν εμπορικός αντιπρόσωπος, προκειμένου η Ελλάδα να προμηθευτεί ένα «πανάκριβο και θεωρητικά υψηλής τεχνολογίας σύστημα», όπως το χαρακτήρισε.

Ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης «αγόρασε ειρήνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ο Β. Πολύδωρας και ανέφερε ότι υπήρχε κορύφωση των πιέσεων για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά μετά το 2003 που υπογράφηκε η συμφωνία για την προμήθεια του C4I επικράτησε «απόλυτη νηνεμία».

Σε ερώτηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη τι εννοεί με την έκφραση «αγόρασε ειρήνη ο Σημίτης», είπε ότι τότε οι ΗΠΑ απειλούσαν να μη στείλουν για λόγους ασφαλείας την ομάδα τους στους Ολυμπιακούς, αλλά μετά την υπογραφή για το C4I άλλαξαν τελείως στάση. Στην παρατήρηση του Θ. Παφίλη ότι τελικά μας έγδαραν οικονομικά για ένα σύστημα που ήταν γνωστό ότι δε θα λειτουργούσε ο Β. Πολύδωρας είπε ότι τα πράγματα «είναι κάπως έτσι».

Ο πρώην υπουργός ανέφερε στην Εξεταστική ότι τον Ιούνη του 2004 απέτυχε η γενική δοκιμή του συστήματος ασφαλείας, αλλά τον επόμενο μήνα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την προσωρινή του παραλαβή για χρήση και λειτουργία. Εκανε λόγο για «τεράστιο αμερικανικό ενδιαφέρον» για τη συνέχιση της συμφωνίας παρά την αποτυχία της δοκιμής του και είπε ότι εάν αυτό δεν παραλαμβάνονταν το πιθανότερο είναι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να έλεγε ότι θα πάνε οι αγώνες σε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκης στην Επιτροπή έφτασαν από την Δικαιοσύνη έξι φάκελοι με λογαριασμούς του επιχειρηματία Μ. Κάτσικα. Το περιεχόμενο των φακέλων δεν είναι ακόμα γνωστό. Σήμερα, στην επιτροπή θα προσέλθει ο επικεφαλής του πρώην ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, προκειμένου να κοινοποιήσει τα αποτελέσματα έρευνας που έγιναν σε λογαριασμό της ΖΗΜΕΝΣ που προορίζονταν για την αποστολή δώρων σε πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελλάκο να απευθυνθεί στην Ολομέλεια Εφετών Αθήνας για να οριστεί επίκουρος ανακριτής στην υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ. Επίσης, η πρώην γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου, Αικ. Τσακάλου, ζήτησε για την προσωπική της ασφάλεια «τη λήψη ιδιαίτερων μέτρων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ