Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και η υποκρισία

«Η διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους εργολάβους και υπεργολάβους της ΔΕΗ ΑΕ αποτελεί για την επιχείρηση ύψιστη ευθύνη. Πρακτικές εργασιακού μεσαίωνα είναι απαράδεκτο να υπάρχουν και σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το μοντέλο που εμείς προωθούμε». Τα παραπάνω σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Α. Ζερβός (σε πρόσφατη διημερίδα με θέμα «Αναπτυξιακό πρόγραμμα ΔΕΗ και τοπική κοινωνία»), προσπαθώντας να ξεπλύνει τις ευθύνες που κατάντησε το ρεύμα πανάκριβο και τους χώρους εργασίας της ΔΕΗ επικίνδυνους για όλο και περισσότερους εργαζόμενους. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «ένα καλό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, η πάγια καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τους εργολάβους καθώς και η σωστή αμοιβή για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και εργατοώρες δεν αποτελούν αντικείμενο προς διαπραγμάτευση».

Την υποκρισία αναδεικνύει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) που με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Οι εργολαβίες και υπεργολαβίες στη ΔΕΗ, οι δίμηνες και 8μηνες συμβάσεις που η ΔΕΗ προωθεί όλα αυτά τα χρόνια είχαν σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι με μόνιμη και σταθερή δουλειά στη ΔΕΗ για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας να μειωθούν στις 5.000 από τις περίπου 10.000 που ήταν το 1997.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι καλό και ασφαλές περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει στις δίμηνες και 8μηνες συμβάσεις, στο δουλεμπόριο και τις εργολαβίες, στα 12ωρα και 16ωρα δουλειάς για τους μόνιμους και έκτακτους εργαζόμενους. Στα 10ωρα και 12ωρα δουλειάς για 6 και 7 μέρες την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στους εργολάβους. Σωστή αμοιβή δεν είναι οι άθλιοι μισθοί πείνας των 600 και 900 ευρώ για τους εργαζόμενους στους εργολάβους». Εξάλλου, προσθέτει, τους διαψεύδει η πραγματικότητα. «Σήμερα, 150 εργαζόμενοι στους ΑΗΣ Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας είναι απλήρωτοι από τον Δεκέμβρη του 2009, ενώ στους περισσότερους εργαζόμενους δεν αναγνωρίζονται οι 3ετίες»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ