Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αλλεπάλληλα αντιλαϊκά πακέτα στα κράτη - μέλη

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα αξιοποιούνται για την τρομοκράτηση του λαού και την υποταγή στο νέο γύρο φιλομονοπωλιακών αλλαγών

Πρόγραμμα περικοπών συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, με προπαγανδιστικό στόχο να μειωθεί το έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ μέχρι το 2016, αποφάσισε χτες το υπουργικό συμβούλιο της γερμανικής κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσαν η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στα έξοδα του Δημοσίου, στις εκπτώσεις φόρων, σε επιδόματα τέκνων, σε κοινωνικό βοήθημα και επιβολή νέων έκτακτων φόρων, δείχνοντας πως η στρατηγική του κεφαλαίου σε κάθε χώρα της ΕΕ είναι ενιαία σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους αντιθέσεις στο μοίρασμα της ενδοϊμπεριαλιστικής πίτας.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, μέσα στο 2011 θα γίνουν περικοπές ύψους 11,2 δισ. ευρώ στη Γερμανία, και θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, ώστε να φτάσουν συνολικά τα 80 δισ.

Πακέτο σκληρών μέτρων αναμένεται και στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ελλάδας, για να ανακοινώσει στο βρετανικό λαό την προώθηση νέων σκληρών μέτρων με την αιτιολογία ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας είναι χειρότερα απ' ό,τι είχε προβλεφθεί.

«Με βάση τους υπολογισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, μέσα σε πέντε χρόνια ο τόκος που θα πληρώνουμε για το χρέος μας, μόνον ο τόκος, προβλέπεται ότι θα είναι περίπου 70 δισ. στερλίνες. Αυτό είναι υπερβολικό ποσό (...) Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε θα πλήξουν όλους στη χώρα μας. Και οι συνέπειές τους θα διαρκέσουν για χρόνια, ίσως και για δεκαετίες» είπε ο Ντ. Κάμερον, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει το λαό, ώστε αδιαμαρτύρητα να προχωρήσει στις βάρβαρες περικοπές.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 22 του Ιούνη αναμένεται η ανακοίνωση ενός έκτακτου προϋπολογισμού και τότε αναμένεται ότι θα δοθούν και περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα λιτότητας.

Και η Λετονία θα περικόψει 440 εκατ. λατς (730 εκατ. δολάρια) από τον προϋπολογισμό του 2011, προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές της (ΔΝΤ - ΕΕ - Παγκόσμια Τράπεζα - Σουηδία), οι οποίοι τη δάνεισαν το 2008 με 7,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών «θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για περικοπές ύψους 395 έως 440 εκατομμυρίων λατς (3,1-3,5% του ΑΕΠ) για να μην ξεπερνάει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 6% του ΑΕΠ».

Πιέζουν για να σφίξει κι άλλο η θηλιά

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το ΔΝΤ πιέζει για βάθεμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη - μέλη και απευθύνεται στους υπουργούς οικονομικών του Γιούρογκρουπ, τονίζοντας: «Η σημερινή κρίση στην ευρωζώνη προκύπτει από μη βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές σε ορισμένες χώρες, καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ανεπαρκή πρόοδο στην επιβολή της αναγκαίας πειθαρχίας και ευελιξίας που είναι αναγκαίες για μια λειτουργία χωρίς δυσκολίες της νομισματικής ένωσης, και μια ανεπαρκή διακυβέρνηση της ευρωζώνης».

Αναφερόμενος στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, ο Ολι Ρεν ξεκαθάρισε πως «αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι η ταχύτητα της εξέλιξης παρά το επίπεδο» της ισοτιμίας και επισήμανε ότι η σημερινή κατάσταση καθιστά ακόμη πιο σημαντικά τα μέτρα που εξετάζει η ευρωζώνη για να ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία των κρατών - μελών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι οικονομολόγοι του «City» και δημοσιεύτηκε στην «Sunday Telegraph», μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το ευρώ θα αποτελεί παρελθόν. Τέλος, η σύνοδος των υπουργών οικονομικών του G20 δεν ενέκρινε την πρόταση της Γερμανίας για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές αγορές ώστε να συμμετέχουν με αυτόν τον τρόπο στο κόστος μελλοντικών κρίσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ