Σάββατο 5 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΝΗΟΠΟΜΠΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Κατακραυγή και νέες απειλές από το Ισραήλ

Με «υποβάθμιση των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων στο χαμηλότερο δυνατό βαθμό» απειλεί η τουρκική ηγεσία

Από χτεσινή διαδήλωση στο Μπαχρέιν
Από χτεσινή διαδήλωση στο Μπαχρέιν
TEΛ ΑΒΙΒ - ΑΓΚΥΡΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Την άσκηση πιέσεων για την άμεση άρση του εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ζήτησε ο Αραβικός Σύνδεσμος από τον ΟΗΕ. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ΓΓ του Οργανισμού είχε επανέλθει στο θέμα τασσόμενος, εκ νέου, υπέρ του τερματισμού του αποκλεισμού. Μετά την Τουρκία, τη Νικαράγουα (τη Βενεζουέλα και τη Βολιβία από τις αρχές του 2009 και την Κούβα το 1973) χτες και το Εκουαδόρ ανακάλεσε τον πρέσβη του από το Ισραήλ, καταγγέλλοντας την πολιτική του απέναντι στον παλαιστινιακό λαό.

Για το Σαββατοκύριακο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ διοργανώνει σε πολλές πόλεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης με την απαίτηση για άμεση άρση του αποκλεισμού της Γάζας και για το δικαίωμα των Παλαιστινίων σε βιώσιμη και ανεξάρτητη πατρίδα.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, και ένας από τους αντιπροέδρους της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», απέρριψε και χτες τα αιτήματα διεξαγωγής διεθνούς έρευνας για την αιματηρή επίθεση, αιτήματα φυσικά που προέρχονται από δυνάμεις που στηρίζουν κατά τ' άλλα, είτε έμμεσα είτε άμεσα, την ισραηλινή βαρβαρότητα.

Από την πλευρά της η αμερικανική ηγεσία με τον Πρόεδρο Ομπάμα προσπαθεί πιεστικά να προωθήσει τα σχέδια «αναθέρμανσης» των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων, έστω και για λόγους εντυπωσιασμού. Στην περιοχή βρίσκεται, ήδη, από την Τετάρτη, ο ειδικός απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος είχε επαφές με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Ο Μίτσελ επανέλαβε σχεδόν αυτολεξεί τη δήλωση Ομπάμα: «Η τραγωδία που συνέβη στη νηοπομπή θα πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός επιτάχυνσης της επίτευξης προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία, της οποίας η αναγκαιότητα αναδείχτηκε με τον πλέον εμφανή τρόπο». Να τηρήσει ισορροπίες προσπάθησε και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζ. Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε «τραγωδία» την επίθεση, αναγνωρίζοντας και το δικαίωμα στην ασφάλεια του Ισραήλ!

Ανεβάζει τους τόνους η Αγκυρα

Για «παράβαση της εντολής της Παλαιάς Διαθήκης: ου φονεύσεις» κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ υπογράμμισε ότι «οι ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις δε θα είναι ποτέ πια ίδιες».. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, προειδοποιούσε, για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά, με «σημαντικό περιορισμό και υποβάθμιση στο χαμηλότερο δυνατό σημείο των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και της αμυντικής βιομηχανίας» στην περίπτωση που η ισραηλινή ηγεσία επιμείνει στην πολιτική της τόσο απέναντι στα πλοιάρια βοήθειας όσο και απέναντι στον αποκλεισμό της Γάζας.

Την ίδια ώρα, πλήθος κόσμου μετέτρεψε σε αντιισραηλινή διαδήλωση την κηδεία του δημοσιογράφου Τζεβντέτ Κιλιτσλάρ στην Κωνσταντινούπολη, ενός από τους εννιά νεκρούς της επίθεσης στη νηοπομπή. Ενας από τους εννιά είναι και ο 19χρονος Αμερικανός υπήκοος, τουρκικής καταγωγής, Ναμίκ Ταν, για τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε ότι θα επιμείνει στη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του.

Τέλος, χτες, στο Ισραήλ έφτασαν τρία τουρκικά αεροσκάφη για να παραλάβουν τους τελευταίους πέντε Τούρκους τραυματίες.

Αλλαγή τακτικής;

Σε ό,τι αφορά στη νέα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της κίνησης Free Gaza με το υπό ιρλανδική σημαία πλοίο Rachel Corrie, που πλησιάζει προς τη Γάζα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατέστησε σαφές ότι «η ισραηλινή πολιτική ως προς το θέμα δεν έχει αλλάξει καθόλου» και ότι ο θαλάσσιος χώρος της Λωρίδας της Γάζας παραμένει για το Ισραήλ «κλειστή στρατιωτική ζώνη». Ομως, πρόσθεσε ότι κάλεσε τον ισραηλινό στρατό ν' αντιμετωπίσει τους συμμετέχοντες σε αυτό το πλοίο με «προσοχή και ευγένεια».

Στο πλοίο, το οποίο χτες το μεσημέρι βρισκόταν στα 100 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Γάζας, δηλαδή περίπου στο σημείο όπου η νηοπομπή της οργάνωσης δέχθηκε την ισραηλινή επίθεση τα ξημερώματα της Δευτέρας και θεωρητικώς αναμένεται στη Γάζα σήμερα τα ξημερώματα, επιβαίνουν 20 άτομα, στην πλειοψηφία τους Ιρλανδοί αλλά και Μαλαισιανοί. Μεταξύ των επιβαινόντων συγκαταλέγονται ο πρώην επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ για το, προκατοχικό Ιράκ, «πετρέλαιο έναντι τροφίμων», Ντένις Χάλιντεϊ, και η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας Μέρι Μακ Γκουάιρ, η οποία, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι όλοι οι επιβαίνοντες έχουν συμφωνήσει να μην προβάλουν καμία αντίσταση στις ισραηλινές αρχές αν εκδηλωθεί ισραηλινή επιχείρηση.

Η εκπρόσωπος της κίνησης, Γκρέτα Μπέρλιν, από την Κύπρο, υποστήριζε ότι το πλοίο στοχεύει να φτάσει κατευθείαν στη Γάζα, απορρίπτοντας τις νέες ισραηλινές προσκλήσεις να ελλιμενιστεί στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ και από εκεί οι ισραηλινές αρχές να μεταφέρουν τη βοήθεια, 1.000 τόνων, που μεταφέρει στη Γάζα, με εξαίρεση, βέβαια, τα υλικά ανοικοδόμησης, που απαγορεύονται στο πλαίσιο του εμπάργκο. Η Μπέρλιν απάντησε και στις κατηγορίες Ισραηλινών αξιωματούχων που υποστήριξαν, και χτες, ότι η οργάνωση και οι συμμετέχοντες στις αποστολές έχουν σχέση με το Ιράν, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη προσφέρθηκε να δώσει χρήματα και βοήθεια, αλλά η προσφορά της απορρίφθηκε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο οι όροι για μια «επεξεργασία πολιτικής λύσης»(2023-11-28 00:00:00.0)
«Δε θα φτάσει στη Γάζα» προειδοποιεί ο ισραηλινός στρατός(2010-07-13 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις σταθερής συμμαχίας από Ομπάμα - Νετανιάχου(2010-07-07 00:00:00.0)
Ισραηλινά δημοσιεύματα περί «ρήγματος» με ΗΠΑ(2010-06-29 00:00:00.0)
Σταθερά τεταμένες οι ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις(2010-06-16 00:00:00.0)
Τακτικισμοί Ομπάμα, «παζαρεύει» το Ισραήλ(2010-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ