Τρίτη 29 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινά δημοσιεύματα περί «ρήγματος» με ΗΠΑ

IΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σειρά διαρροών σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στις ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις κατέκλυσε, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τον ισραηλινό Τύπο, μόλις μία βδομάδα πριν τη μετάβαση στην Ουάσιγκτον του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Haaretz» και «Yediot Aharonot», ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ περιέγραψε την κατάσταση με εξαιρετικά μελανά χρώματα, μιλώντας για «τεκτονικό ρήγμα».

Ο Μίκαελ Ορεν εκτίμησε ότι η νυν αποκατάσταση «είναι μόνο επιφανειακή», συμπληρώνοντας ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα «αντιμετωπίζει με ψυχρό βλέμμα τις ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις και προωθεί με άλλον τρόπο τα συμφέροντα των ΗΠΑ». Βέβαια, αναρωτιέται κανείς για τη χρονική επιλογή διαρροής των συγκεκριμένων πληροφοριών και για την απώτερη σκοπιμότητά τους, με δεδομένη και την ένταση που επικρατεί στον Περσικό Κόλπο με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Επανέρχεται η Τουρκία

Απαγορεύτηκε, χτες, σε ισραηλινή στρατιωτική πτήση, που μετέφερε Ισραηλινούς αξιωματούχους στην Πολωνία για επίσκεψη στο Αουσβιτς, να περάσει από τον τουρκικό εναέριο χώρο. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι πρόκειται για «μέτρο που λήφθηκε μετά την επίθεση στη νηοπομπή βοηθείας στη Γάζα», διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για απόλυτη απαγόρευση, αλλά ότι εξετάζεται κάθε περίπτωση χωριστά. Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για στρατιωτικές πτήσεις και ότι θα επανεξεταστεί, αν το Ισραήλ «ζητήσει συγνώμη».

  • Σχετικά με την υπόθεση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που είναι από το 2006 αιχμάλωτος της «Χαμάς», η οικογένειά του ξεκινάει πορεία προς την Ιερουσαλήμ και σκοπεύουν να κατασκηνώσουν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία ωσότου απελευθερωθεί ο γιος τους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ