Τρίτη 29 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ωρα μεγάλης ευθύνης

Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ευθύνης. Για κάθε εργάτη και εργάτρια, για κάθε άνθρωπο του μόχθου. Η απόφαση του δικαστηρίου του Πειραιά να κρίνει παράνομη και τη σημερινή απεργία των ναυτεργατών, είναι ευθεία βολή ενάντια σε ολόκληρο το εργατικό λαϊκό κίνημα, από την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, τη μεγαλοεργοδοσία. Είναι το προμήνυμα έντασης της επίθεσης στο εργατικό όπλο της απεργίας. Του δικαιώματος που έχει κατακτήσει η εργατική τάξη με αίμα. Η απαγορευτική απόφαση της αστικής Δικαιοσύνης, δε χτυπά μόνο τους ναυτεργάτες. Αφορά κάθε προοδευτικό, τίμιο άνθρωπο, που βλέπει την περιστολή θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων να κλιμακώνεται, με διακηρυγμένο στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα μιας χούφτας καπιταλιστών.

Το δικαστήριο αποφάσισε χτες ότι οι ναυτεργάτες δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, την οποία εκτός από τα ταξικά τους σωματεία, κήρυξαν το ΠΑΜΕ, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Με άλλα λόγια, η αστική Δικαιοσύνη κατάργησε χτες με μια μονοκοντυλιά το δικαίωμα των ναυτεργατών στην απεργία. Το ίδιο μπορεί να κάνει αύριο για οποιονδήποτε κλάδο, για οποιονδήποτε χώρο δουλειάς. Αρκεί μια μήνυση της μεγαλοεργοδοσίας και η καλλιέργεια κλίματος καταστολής από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ, για να στερηθεί η εργατική τάξη το δικαίωμα στην απεργία. Κανείς εργατοϋπάλληλος δεν πρέπει να επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Πολύ περισσότερο να αφήσει τα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου να περάσουν χωρίς καθολική αντίσταση, γιατί η εργατική τάξη θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Το κίνημα μπορεί να καταδικάσει τα σχέδια της τρόικας και τα κόμματα που στηρίζουν το μνημόνιο, κλιμακώνοντας πολιτικά τους αγώνες.

Ολοι αυτοί είναι υπόλογοι απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό. Πρέπει να πληρώσουν. Οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμπορες και τα κόμματά τους είναι εχθροί των ναυτεργατών, των εκατομμυρίων απεργών που διαδηλώνουν σήμερα σε όλη τη χώρα. Είναι εχθροί των νησιωτών, που ζουν στην απομόνωση εξαιτίας της πολιτικής που θέλει τις θάλασσες εφοπλιστικό τσιφλίκι. Καμιά σχέση δεν έχει η πρεμούρα τους να σπάσει η απεργία με το δικαίωμα - όπως λένε - των ταξιδιωτών να κινηθούν ελεύθερα, να «σωθεί» δήθεν ο τουρισμός. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η τσέπη τους και το τσάκισμα του δικαιώματος στην απεργία. Συγκεντρώνουν τα πυρά τους σ' έναν κλάδο που έχει δοκιμαστεί στο καμίνι της ταξικής πάλης. Εχει κερδίσει μάχες. Εχει κουρελιάσει το φιρμάνι της επιστράτευσης που δυο φορές υπέγραψαν σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο αγώνας που δίνεται σήμερα στο λιμάνι, είναι αγώνας όλων μας. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να κλείσει τα μάτια μπροστά στο έγκλημα που επιχειρεί η κυβέρνηση για λογαριασμό μιας δράκας παράσιτων, που θέλουν εργάτες και ναυτεργάτες δούλους, για να αβγαταίνουν τα κέρδη τους. Που στοιβάζουν ταξιδιώτες και νησιώτες σε καράβια - πλωτές βόμβες, επιβαρύνοντας με υπέρογκα ναύλα το τσακισμένο από την κυρίαρχη πολιτική δικαίωμα στην αναψυχή και τις διακοπές. Σήμερα, η θέση όλων μας είναι στο πλευρό των ναυτεργατών. Για να πάρουν την απάντηση που πρέπει τα κάθε είδους τσιράκια των εφοπλιστών. Του πιο σκληρού κομματιού μιας αστικής τάξης που παλεύει ενιαία, με νύχια και με δόντια, να νομιμοποιήσει το Μεσαίωνα σε στεριά και θάλασσα.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ