Ευθύνες στην ΕΕ καταλόγισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας για «εξώθηση της Αγκυρας προς ανατολάς»
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Παλαιστινιακής Αρχής συναντήθηκαν χτες |
Υπέρ της υιοθέτησης «ενός νέου πλαισίου αρχών» για τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι «αφόρητη για τον πληθυσμό» τάχθηκε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποδεχόμενος τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο στο Λευκό Οίκο. Ο Ομπάμα, επιμένοντας στην εξισορροπιστική τακτική που ακολουθεί στο πλαίσιο της τακτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην ευρεία περιοχή της Μέσης Ανατολής, απέφυγε επιμελώς να καταδικάσει την ισραηλινή επίθεση, την περασμένη βδομάδα, στη νηοπομπή βοήθειας, χαρακτηρίζοντάς την απλώς «τραγωδία» και φυσικά δεν ανέφερε λέξη ούτε για την κατοχή, ούτε για τα έωλα επιχειρήματα στα οποία έχει στηριχθεί το φονικό εμπάργκο σε βάρος της Λωρίδας.
Επιμένοντας, όμως, και στην προσπάθεια κατευνασμού της παλαιστινιακής, αραβικής, αλλά και διεθνούς οργής, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε επιπλέον βοήθεια 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Γάζα. Επίσης, ζήτησε «εντατικοποίηση των προσπαθειών διαλόγου, περιορισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, ισραηλινή συνεργασία με όλους και έλεγχο των επιθετικών ενεργειών από την παλαιστινιακή πλευρά», καταλήγοντας με την «αισιόδοξη» νότα ότι «μέχρι το τέλος του 2010 μπορεί να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αμπάς, σε αυτές τις αρχικές δηλώσεις, αρκέστηκε να χαρακτηρίσει «θετικό βήμα» τη νέα βοήθεια προς τη Γάζα.
Λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης στο Λευκό Οίκο, η ισραηλινή ηγεσία προχωρούσε σε μια ακόμη κίνηση «εντυπωσιασμού». Ανακοίνωνε «μερική χαλάρωση» του αποκλεισμού, καθώς πλέον θα επιτρέπεται η είσοδος ορισμένων επιπλέον ειδών, όπως σνακ, αναψυκτικά, χυμοί, μαρμελάδα, πατατάκια, μπισκότα, καραμέλες και κρέμα ξυρίσματος.
Η ανακοίνωση προκάλεσε γενική θυμηδία, αρχής γενομένης από την ισραηλινή οργάνωση «Gisha», που μίλησε για «κοροϊδία», αφού οι βασικές ελλείψεις του παλαιστινιακού πληθυσμού αφορούν οικοδομικά υλικά και συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ειρωνική ήταν και η αντίδραση του κορυφαίου αξιωματούχου του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, Μάξγουελ Γκάιλαρντ, ο οποίος υπογράμμιζε ότι «οι ισραηλινές ανακοινώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα του πληθυσμού της Λωρίδας. Χρειάζεται θεμελιώδης αλλαγή, άμεσα...».
Αναλυτές συνέδεαν τους ισραηλινούς ελιγμούς τόσο με τη συνάντηση Ομπάμα - Αμπάς στο Λευκό Οίκο, αλλά και, κυρίως, με την οργή που έχει προκληθεί διεθνώς από την ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή βοήθειας την περασμένη βδομάδα. Η ισραηλινή ηγεσία διαρρέει ανεπισήμως ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση του αποκλεισμού στη Γάζα (πέραν των εντυπωσιασμών), αρκεί να αποκλιμακωθεί η διεθνής πίεση για διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την επίθεση στη νηοπομπή.
Χτες, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επιβεβαίωνε ότι η ισραηλινή πλευρά βρίσκεται σε επαφή «με πολλές πλευρές και συμμάχους», προκειμένου να καταλήξει στον «τρόπο και στο πλαίσιο διεξαγωγής μιας έρευνας» για την επίθεση. Διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι το Τελ Αβίβ επιδιώκει να διεξαχθεί έρευνα υπό ισραηλινή εποπτεία με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών, κάτι που φέρεται να συζητά με την Ουάσιγκτον, η οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχει συναινέσει, προσπαθώντας, από την πλευρά της, να ισορροπήσει τις αντιδράσεις.
Την «έντονη ανησυχία» του Λευκού Οίκου για τη «διαρκή χειροτέρευση των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων» εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Ο Ρόμπερτ Γκέιτς τόνισε ότι οι σχέσεις αυτές «είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και σήμερα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μπορεί να επηρεάσουν όλη την περιοχή». Προχώρησε δε περαιτέρω, επικρίνοντας την ΕΕ, λέγοντας πως «η άρνηση ορισμένων εντός ΕΕ να προχωρήσουν σε σύσφιγξη των σχέσεων με την Τουρκία ώθησε την Αγκυρα προς ανατολάς», καλώντας «ορισμένες ηγεσίες στην Ευρώπη ν' αναρωτηθούν γιατί υπήρξαν αυτές οι εξελίξεις και να δουν τι μπορούν να κάνουν γι' αυτό». Η δήλωση αυτή πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμάν Μπαγκίς τόνισε ότι «δεν υφίσταται καμία σχέση μεταξύ των δύο αυτών θεμάτων». Τους ισχυρισμούς Γκέιτς απέρριψε και η Κάθριν Αστον, εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις της ΕΕ είναι «εξίσου καλές τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ».
Ο Μπαγκίς συμπλήρωσε, προφανώς όχι τυχαία, ότι «η διαφύλαξη της διόδου παροχής βοήθειας μπορεί να γίνει και από ΝΑΤΟικό στόλο», δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της Αγκυρας.