Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρνητικές εκθέσεις και πιέσεις για Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι Παλαιστίνιοι που ζουν στη ζώνη Γ των κατεχόμενων εδαφών της Δυτικής Οχθης ζουν υπό χειρότερες συνθήκες από ό,τι οι συμπατριώτες τους στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό υποστηρίζει έρευνα της οργάνωσης «Save the Children», που κατακεραυνώνει την ισραηλινή κατοχή. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υποτίθεται ευαισθητοποιήθηκε από το δράμα του παλαιστινιακού λαού. Στόχος, βεβαίως, είναι να προωθήσει τα δικά της σχέδια στην περιοχή, πράγμα που δυσκολεύει η άτεγκτη στάση του Ισραήλ.

Η ζώνη Γ είναι περίπου το 70% της Δ. Οχθης, που παραμένει υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο. Οι δυνάμεις κατοχής δεν επιτρέπουν τη διενέργεια κανενός έργου υποδομής ή επιδιόρθωσης στις υποδομές, με αποτέλεσμα να μην υφίστανται σχεδόν καθόλου υδροδότηση, αποχέτευση και οδικό δίκτυο, ενώ τίθενται διαρκώς εμπόδια στην ανάπτυξη της γεωργίας ή κάποιου άλλου είδους οικονομικής δραστηριότητας. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα φτωχότερα στρώματα που ζουν εκεί δεν έχουν πρόσβαση καν σε πόσιμο νερό και στερούνται της αναγκαίας τροφής σε ποσοστό 79%. Η κατάσταση, καταλήγει η έκθεση, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και η ευθύνη βαραίνει το στρατό κατοχής.

Πιέσεις

Τη γνωστή υποκριτική ...δυσφορία εξέφρασε και η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, αναφερόμενη στα σχέδια κατεδάφισης 22 παλαιστινιακών σπιτιών στη συνοικία Σιλουάν της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η Κάθριν Αστον τόνισε ότι πρέπει ν' αρχίσει «διάλογος για το τελικό καθεστώς της πόλης που προορίζεται να είναι η πρωτεύουσα δύο κρατών» και κάλεσε το Ισραήλ «ν' αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες».

Η ισραηλινή αδιαλλαξία στο Παλαιστινιακό και το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα αναμένεται να είναι το βασικό θέμα της συνάντησης που θα έχει, σήμερα, στο Λευκό Οίκο, ο Σαουδάραβας βασιλιάς με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο Αμπντουλάχ, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, θα ζητήσει από τον Ομπάμα μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στους Παλαιστινίους, προειδοποιώντας ότι αυτό μόνο σε γενικευμένη έκρηξη μπορεί να οδηγήσει. Επίσης, αναμένεται να ζητήσει δημοσιοποίηση στοιχείων για το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα τονίζοντας στον Ομπάμα ότι δεν μπορεί να επιβάλλονται κυρώσεις στο Ιράν και το Ισραήλ να αποκρύπτει τα πάντα.

Εξελίξεις με την έρευνα για τη νηοπομπή

Τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της επιτροπής που διερευνά την αιματηρή επίθεση του ισραηλινού στρατού στη νηοπομπή βοήθειας στις 31 του Μάη φέρεται να εξετάζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά από πιέσεις του ίδιου του προέδρου της επιτροπής. Ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας Γιαακόβ Τιρκέλ, που προΐσταται της επιτροπής, απείλησε με παραίτηση αν δεν του δοθεί η δυνατότητα να ανακρίνει και ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους και να εισηγηθεί κυρώσεις σε βάρος τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ