Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαβεβαιώσεις σταθερής συμμαχίας από Ομπάμα - Νετανιάχου

οι Πρόεδροι του Ισραήλ και των ΗΠΑ συναντήθηκαν, προσπαθώντας να ισορροπήσουν τα συμφέροντά τους κόντρα στους λαούς
οι Πρόεδροι του Ισραήλ και των ΗΠΑ συναντήθηκαν, προσπαθώντας να ισορροπήσουν τα συμφέροντά τους κόντρα στους λαούς
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αδιάρρηκτος» είναι ο «δεσμός» μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια των καθιερωμένων δηλώσεων στο Λευκό Οίκο. Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι δε συμμερίζεται τη χρήση του όρου «σχίσμα» για τις ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις, χωρίς όμως να προχωρήσει περαιτέρω για να διαψεύσει την ύπαρξη διαφωνιών μεταξύ των δύο συμμάχων. Αρκέστηκε να επαναλάβει την πάγια αμερικανική θέση περί «αναγνώρισης της μεγάλης απειλής που αντιμετωπίζει το Ισραήλ ως προς την ασφάλειά του» και έσπευσε να χαρακτηρίσει «βήμα προόδου» την πρόσφατη ανακοίνωση χαλάρωσης του αποκλεισμού στη Γάζα μέσα από τη χορήγηση άδειας για να εισέρχονται όλα ανεξαιρέτως τα είδη τροφίμων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως είχε προαναγγελθεί, τάχθηκε, διπλωματικώς πλην σαφώς, υπέρ της επίσπευσης της έναρξης άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, πρόταση που είχε φροντίσει να υιοθετήσει, τις τελευταίες μέρες σε όλες του τις δηλώσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Νετανιάχου, από την άλλη, επανέλαβε λακωνικά και γενικόλογα ότι το Ισραήλ «επιθυμεί ειρήνη με τους Παλαιστινίους και είναι έτοιμο για συνομιλίες». Αλλη άποψη, πάντως, είχαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σε μικρή απόσταση από το Λευκό Οίκο, διαμαρτυρόμενοι για την ισραηλινή πολιτική, χωρίς αυτή τη φορά η αστυνομία να τους απομακρύνει.

Πέραν των επίσημων δηλώσεων, αναλυτές εκτιμούσαν ότι το κλίμα μπορεί να ήταν καλύτερο σε σύγκριση με την προηγούμενη συνάντηση Ομπάμα - Νετανιάχου το Μάρτη, αλλά δεν ήταν τόσο καλό όσο αναμενόταν από την ισραηλινή πλευρά. Ως «αγκάθι» προβάλλει και πάλι, εκτός από το ζήτημα της Γάζας, το θέμα του εποικισμού, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν για παράταση του «παγώματος» στην εποικιστική δραστηριότητα στη Δ. Οχθη, όρο που έχουν θέσει και οι Παλαιστίνιοι για να κάτσουν σε τραπέζι συνομιλιών απέναντι από το Ισραήλ. Ομως, η ισραηλινή πλευρά, διά στόματος χτες της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, διεμήνυε ότι είναι δεδομένη η επανέναρξη των εποικιστικών δραστηριοτήτων το φθινόπωρο.

Επιμένει, σε χαμηλότερους τόνους, η Τουρκία

«Το Ισραήλ οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση στη νηοπομπή βοήθειας και να δώσει αποζημιώσεις στα θύματα» επανέλαβε χτες κατηγορηματικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αποφεύγοντας, όμως, να απειλήσει με διακοπή των ισραηλινο-τουρκικών διπλωματικών σχέσεων. Η δήλωση αυτή έρχεται ένα 24ωρο μετά τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, όπου αναφερόταν ότι ο Νταβούτογλου θεωρούσε σοβαρό ενδεχόμενο τη διακοπή των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν απολογηθεί ή δε δεχτεί διεθνή έρευνα για την επίθεση.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς». Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ χαρακτήρισε «παράλογη» τη συμπεριφορά του Ισραήλ, εκτιμώντας ότι «θα το οδηγήσει σε μεγαλύτερη απομόνωση». Την απέδωσε, δε, στις «εντονότατες διαμάχες που υπάρχουν στο εσωτερικό του ισραηλινού κυβερνητικού συνασπισμού».

Και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών

Αποδέχονται, «επί της αρχής», οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας την πρόσκληση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών να επισκεφτούν τη Γάζα «για να δουν μόνοι τους την κατάσταση». Υποστήριξαν ότι το Ισραήλ «οφείλει να αλλάξει ριζικά την πολιτική του για τη Γάζα», εφαρμόζοντας, πλήρως, την απόφαση 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας που προβλέπει άμεση κατάπαυση πυρός, αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και ελεύθερη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, φυσικά αυτό στα λόγια και ζητώντας και τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής και με απώτερο στόχο την προώθηση των δικών τους συμφερόντων στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ