Σάββατο 5 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Απροκάλυπτη κοροϊδία για τις αιτίες της κρίσης

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ επιδόθηκαν χτες στη Βουλή σε μια δημαγωγική διαμάχη για το ποιος μπορεί να βάλει κανόνες στις καπιταλιστικές αγορές!

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να παρουσιάσουν τις αγορές σαν κάτι αυτονομημένο από το σύστημα της καπιταλιστικής αγοράς, τα συμφέροντα της οποίας από κοινού υπηρετούν με τη στρατηγική τους

ASSOCIATED PRESS

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να παρουσιάσουν τις αγορές σαν κάτι αυτονομημένο από το σύστημα της καπιταλιστικής αγοράς, τα συμφέροντα της οποίας από κοινού υπηρετούν με τη στρατηγική τους
Σε μία ακόμα αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση επιδόθηκαν χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, αναγορεύοντας ως υπαίτιο της κρίσης την «αδιαφάνεια» και τη διαφθορά στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να πείσουν το λαό ότι η εμφάνιση και το ξεπέρασμα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης είναι θέμα χρηστής ή μη διαχείρισης, αντάλλαξαν κατηγορίες για τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας αντιλαμβάνεται το θεσμικό πλαίσιο των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η ίδια ακριβώς συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στο σύνολο της ΕΕ, όσο και στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου στη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών της κρίσης, παρά τις μεταξύ τους ισχυρές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς.

Μόλις πρόσφατα, η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε «κανόνες» στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ στην ΕΕ προωθούνται μέτρα «ελέγχου» των καπιταλιστικών αγορών, οι οποίες σκόπιμα παρουσιάζονται αυτονομημένες δήθεν από το συνολικό σύστημα της εκμετάλλευσης και τη στρατηγική που το υπηρετεί.

Αφορμή για τη χτεσινή συζήτηση αποτέλεσε Ερώτηση του προέδρου της ΝΔ για τις αλλαγές στην αγορά παραγώγων (κρατικών ομολόγων), που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας. Αναπτύσσοντας την Ερώτηση, ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αύξηση από 3 σε 10 μέρες στις προθεσμίες εξόφλησης για τις αγοραπωλησίες κρατικών ομολόγων, υποστηρίζοντας ότι αυτή η πρακτική «διευκολύνει τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις. Δηλαδή, την κερδοσκοπία επί των τίτλων».

Αντιπαράθεση σε βολικό ταμπλό

Οπως είπε, «κάποιοι μπορούν να πωλούν συστηματικά τίτλους που δεν έχουν. Να προκαλούν, έτσι, υπερπροσφορά τίτλων, να ρίχνουν τις τιμές τους, να καθυστερούν να τους παραδώσουν και, τελικά, να τους προμηθεύονται από την αγορά και να τους παραδίδουν πολύ αργότερα, αποκομίζοντας μεγάλες "υπεραξίες". Γιατί οι τιμές θα έχουν, στο μεταξύ, πιεστεί κι άλλο προς τα κάτω».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σαν πολιτική «την προώθηση προτάσεων, ώστε να ρυθμιστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, να αντιμετωπιστούν ανορθολογισμοί που προκύπτουν από τη λειτουργία των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης και να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία που σημειώνεται σε βάρος ολόκληρων χωρών και λαών».

Οπως είπε, «υπογράψαμε κοινή επιστολή με την κυρία Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί και τον κ. Γιούνγκερ, προς τον κ. Μπαρόζο, για την αποτροπή κερδοσκοπικών ενεργειών που προκαλούν αβεβαιότητα στις αγορές και τη βελτίωση της διαφάνειας στις αγορές των παραγώγων».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ, λέγοντας πως «ουδέποτε πήρατε ως κυβέρνηση, έστω και μία σχετική πρωτοβουλία, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, πόσο μάλλον σε ευρύτερο, διεθνές επίπεδο», προσθέτοντας ότι ευθύνες για την ελληνική κρίση έχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο είναι ενταγμένη η ΝΔ. Οσον αφορά το θέμα των παραγώγων, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι τα ισχύοντα «όχι μόνο είναι αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά αποφασίστηκαν και δρομολογήθηκαν από την άνοιξη του 2009».

Ανέγγιχτες οι πολυεθνικές

Θέμα διαφάνειας είναι και η ακρίβεια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, που απάντησε χτες στη Βουλή, σε σχετική Ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κρύβοντας ότι οι πολυεθνικές επιδιώκουν το μέγιστο κέρδος και ελέω της ελεύθερης αγοράς διαμορφώνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές, την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις εξανεμίζονται.

Ο Γ. Παπανδρέου, αν και παραδέχθηκε την ύπαρξη και λειτουργία «καρτέλ» στα προϊόντα, υποστήριξε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι «δεν υπάρχει διαφάνεια. Και εδώ είναι ζήτημα διαφάνειας. Δεν υπάρχει διαφάνεια στην τιμολόγηση των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι. Δηλαδή, δεν είναι ξεκάθαρη ποια είναι η λεγόμενη "καθαρή τιμή", ποιο είναι το πραγματικό κόστος και η τιμή ενός προϊόντος».

Ως «απάντηση» στο πρόβλημα της ακρίβειας παράθεσε την παρατήρηση των τιμών. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «ένα πολύ βασικό ήταν να λειτουργήσει το Παρατηρητήριο Τιμών. Και αυτό λειτούργησε το Δεκέμβριο του 2009 - υπήρχε 11 χρόνια και 11 χρόνια δεν είχε λειτουργήσει - παρέχοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παρακολουθεί πάνω από 1.000 προϊόντα σε 9 σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας πως «δεν ελέγχει τις εταιρείες για το αν συμμορφώνονται στις αποφάσεις, τις επιχειρήσεις για το αν συμμορφώνονται στις αποφάσεις όταν πιστοποιούνται παραβάσεις». Επίσης, σχετικά με τα καύσιμα, ανέφερε πως «η Επιτροπή Ανταγωνισμού και εσείς μπορεί να μη βλέπετε καρτέλ εκεί, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι σίγουρα θα βλέπετε κάποια εταιρεία που έχει δεσπόζουσα θέση και βεβαίως κάνει κουμάντο επί της ουσίας».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org