Σάββατο 5 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Πολιτική σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος

Και στη χώρα μας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει το αντιπεριβαλλοντικό έργο της προηγούμενης της ΝΔ, στο όνομα της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», με στόχο βέβαια να διευκολυνθεί η κερδοφόρα δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 8 μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, έχουμε:

  • Το νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που παραχωρεί στο κεφάλαιο δάση και δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα και δρυμούς, παράκτιες περιοχές ακόμη και τη χρήση αιγιαλών, προκειμένου να εγκαταστήσει, κατά παρέκκλιση ακόμη και της υπάρχουσας ψευδεπίγραφης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ανάμεσά τους και μονάδες καρκινογόνου καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • Το νόμο για την υποτιθέμενη προστασία και αναδάσωση των δασών της Αττικής, με τον οποίο δεν καταργούνται στο σύνολό τους οι δασοκτόνοι νόμοι που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δεν εξασφαλίζεται η πλήρης αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων, δεν περιλαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πρόληψη και αντιπυρική προστασία των δασών.
  • Το νόμο για τη δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου ΑΕ» για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων από πόρους που μετακυλίονται στο λαϊκό εισόδημα. Με την ίδια ρύθμιση, ο καθορισμός της περιβαλλοντικής στρατηγικής και διαχείρισης των κονδυλίων για περιβαλλοντικές δράσεις περνά, μέσω εκπροσώπων «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» στην εταιρεία αυτή στα ίδια τα μονοπώλια.
  • Το νόμο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, το «Πρόγραμμα Καλλικράτης», που ανάμεσα στ' άλλα συγκεντρώνει τη διαχείριση του τοπικού πλουτοπαραγωγικού αποθέματος (φυσικό περιβάλλον, ανανεώσιμο ενεργειακό δυναμικό, αγροτογεωργικοί, αλιευτικοί και υδάτινοι πόροι) στις αιρετές Περιφέρειες, προκειμένου αυτό να παραχωρηθεί με συμφερότερους, από πλευράς κερδοφορίας, όρους στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Που εκχωρεί, ειδικότερα για την Αττική και Θεσσαλονίκη, στην Τοπική Διοίκηση τη διαχείριση των ορεινών όγκων των δύο μεγαλουπόλεων.
  • Τη ρύθμιση για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, με την οποία τα λαϊκά στρώματα που δεν έχουν καμία ευθύνη για το πρόβλημα των αυθαιρεσιών στα κτίρια, καλούνται να πληρώσουν το «πράσινο χαράτσι», προκειμένου να έχουν πράσινο, ελεύθερους χώρους κ.λπ. στους δήμους τους, μιας και το κράτος παραιτείται και τυπικά από τη χρηματοδότησή τους, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγαλοκατασκευαστές, που ευθύνονται για το πρόβλημα, μένουν στο απυρόβλητο. Στο ίδιο, μάλιστα, νομοθέτημα περιέχονται ρυθμίσεις για το Φαληρικό Ορμο, μέσα από το αντιδραστικό πλαίσιο των «Μητροπολιτικών Παρεμβάσεων» και γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πλήρη παράδοση της παραλιακής ζώνης στο μεγάλο κεφάλαιο για κερδοφόρες «μπίζνες», αίροντας κάθε περιορισμό στους όρους δόμησης, στα όρια ζωνών κ.λπ. Με τις ρυθμίσεις αυτές η παραλιακή ζώνη μετατρέπεται σε «ξέφραγο αμπέλι» για τις ορέξεις των μονοπωλιακών ομίλων.
  • Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού του Ασωπού και των υγρών αποβλήτων που εκβάλλουν σ' αυτόν - το μόνο μέτρο που έχει πάρει για το μεγάλο αυτό πρόβλημα - και με το οποίο δίνεται παράταση συμμόρφωσης στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν μέχρι το τέλος του 2011. Παράλληλα, ενώ ως μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου στα νερά του Ασωπού καθορίζεται σε 11 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, στο πόσιμο νερό διατηρείται στα 45 μικρογραμμάρια, δηλαδή 4 φορές μεγαλύτερη!
  • Τον επικείμενο νόμο για την τροποποίηση του νόμου για την ανακύκλωση, που διευκολύνει παραπέρα τη διείσδυση του κεφαλαίου στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και ταυτόχρονα εξειδικεύει την αντιλαϊκή κοινοτική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε ένα χωρίς προηγούμενο χαράτσωμα της λαϊκής οικογένειας. Μεθοδεύεται ταυτόχρονα η ιδιωτικοποίηση του συνόλου της καθαριότητας.
  • Το επικείμενο γενικό ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με την οποία παραδίδονται στην εμπορευματοποίηση μερικοί από τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους της Αττικής, όπως αυτός του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, αλλά και το κτήμα Τατοΐου στην Πάρνηθα!
  • Η επικείμενη ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και του συνόλου των επιχειρήσεων ύδρευσης της χώρας, με αποτέλεσμα ο φυσικός πόρος του νερού να μετατρέπεται σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται να μπουν υδρόμετρα στα χωράφια της μικρομεσαίας αγροτιάς.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αφορμή τις τελευταίες δασικές πυρκαγιές(2020-08-26 00:00:00.0)
Μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα(2010-08-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-04-16 00:00:00.0)
Απύθμενη αναλγησία(2009-02-22 00:00:00.0)
Τοξική βόμβα για δημόσια υγεία και περιβάλλον(2008-03-25 00:00:00.0)
«Πράσινη» υποκρισία(2007-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ