Δεν είδε και δεν άκουσε για τις μίζες και τα «δωράκια» που μοίραζε δεξιά και αριστερά η πολυεθνική
Προκλητικός εμφανίστηκε προχτές στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Ρ. Φίσερ, πρώην «νούμερο δύο» της «Ζήμενς» στην Ελλάδα και διάδοχος του Μ. Χριστοφοράκου, δηλώνοντας άγνοια για το «μαύρο χρήμα» που διακινούσε η γερμανική πολυεθνική στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Παρά το γεγονός ότι ήταν οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, επίμονα υποστήριζε ότι δε γνώριζε τίποτα για τις παράνομες πληρωμές της «ΖΗΜΕΝΣ» ρίχνοντας όλο το βάρος στον πρώην διευθυντή της εταιρείας Μ. Χριστοφοράκο, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έχει καταφύγει στη Γερμανία, όπου και ήρθε σε συμφωνία - συμβιβασμό με τη «ΖΗΜΕΝΣ» σχετικά με τα «μαύρα ταμεία».
Ο Ρ. Φίσερ, που σήμερα είναι οικονομικός διευθυντής στη «ΖΗΜΕΝΣ» Τσεχίας, ισχυρίστηκε ότι δε γνωρίζει αν υπάρχουν δωρεές της εταιρείας σε πρόσωπα και πολιτικούς, ενώ άγνοια δήλωσε και για το εάν λειτουργούσε κρυφό ταμείο στην εταιρεία.
Από τα λίγα πράγματα που παραδέχθηκε, ήταν ότι μετά την αποχώρηση Χριστοφοράκου το 2007 ο ίδιος δε δέχθηκε να εξοφλήσει η «ΖΗΜΕΝΣ» την δαπάνη για τον εξοπλισμό του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ύψους 160.000 ευρώ.
Στον αντίποδα, η πρώην ιδιαιτέρα του Μ. Χριστοφοράκου, Α. Τσακάλου, που κατέθεσε στην Εξεταστική κατ' αντιπαράσταση με τον Ρ. Φίσερ, είπε ότι δεν είναι δυνατόν ο πρώην οικονομικός διευθυντής να επικαλείται άγνοια για τις πληρωμές, αφού, όπως είπε, «πληρωμές δεν γίνονταν ούτε γίνονται χωρίς την υπογραφή του οικονομικού διευθυντή», προσθέτοντας ότι στα μεγάλα ποσά χρειάζονταν δύο υπογραφές, του Μ. Χριστοφοράκου και του Ρ. Φίσερ.
Η Α. Τσακάλου είπε στην επιτροπή ότι ο Ρ. Φίσερ δεν ήταν ένας επισκέπτης στην εταιρεία, αλλά ο τοποτηρητής των Γερμανών «που συνδιοικούσε με τον Χρισφοράκο». Κατέθεσε μάλιστα ότι δεχόταν απειλές για τη ζωής της για να μην αποκαλύψει τα όσα γίνονταν στη «ΖΗΜΕΝΣ», αφήνοντας υπονοούμενα ότι αυτές προέρχονταν από τον Ρ. Φίσερ.
Η Α. Τσακάλου υπερασπίστηκε την εγκυρότητα του ημερολογίου που κρατούσε για τις συναντήσεις του Μ. Χριστοφοράκου, από το οποίο προκύπτει ότι την προηγούμενη οκταετία, το 60% των συναντήσεών του ήταν με την οικογένεια Μητσοτάκη.
Στο μεταξύ, στη Δικαιοσύνη θα λογοδοτήσει όπως όλα δείχνουν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλης. Σύμφωνα με την εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών Κ. Χατζίκου προς το Συμβούλιο Εφετών, δεν τίθεται θέμα παραγραφής του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), για το οποίο κατηγορείται. Ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης από τους εφέτες του δικαστικού συμβουλίου, να επικυρώσουν τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.