Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υποκριτική η συζήτηση για διαφθορά και «διαφάνεια»

Ανακοίνωση για το «πόθεν έσχες», τη βουλευτική σύνταξη και τα οικονομικά των κομμάτων

Σε ανακοίνωσή της, για το «πόθεν έσχες», τη βουλευτική σύνταξη και τα οικονομικά των κομμάτων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει :

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει στους εργαζόμενους, στο λαό ότι η συζήτηση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το "πόθεν έσχες" των βουλευτών και τα οικονομικά των κομμάτων στην οποία πρωταγωνιστούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. εντάσσεται σε μια οργανωμένη επιχείρηση που έχει βαθύτερη στόχευση και συμβαδίζει με την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα.

Η συζήτηση αυτή είναι πέρα για πέρα υποκριτική. Αξιοποιείται για τη δρομολόγηση μέτρων που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του αντιλαϊκού χαρακτήρα του αστικού πολιτικού συστήματος. Στοχεύουν στο χτύπημα του ΚΚΕ και των δεσμών που έχει με τις λαϊκές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, μέσα από τη συζήτηση αυτή επιδιώκεται ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων.

1. Είναι υποκριτική. Εάν ήθελαν ο έλεγχος του "πόθεν έσχες" να είναι έστω και στοιχειωδώς ουσιαστικός, τότε θα δέχονταν τις προτάσεις που επανειλημμένα έχει κάνει το ΚΚΕ στην Βουλή:

Να γίνουν ονομαστικές οι ανώνυμες μετοχές των εταιρειών, οι τίτλοι του Δημοσίου και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Σε διαφορετική περίπτωση, όσο οι τίτλοι αυτοί παραμένουν ανώνυμοι, κανένας πραγματικός έλεγχος περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπάρξει. Να γίνεται έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα. Να καταργηθούν το φορολογικό, τραπεζικό, εμπορικό και επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να μπορεί να γίνεται έστω και στοιχειώδης έλεγχος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της διαπλοκής.

Ακόμα, όμως, και αυτά τα ελάχιστα μέτρα που χρόνια τώρα προτείνει το ΚΚΕ τα αρνούνται πεισματικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όλοι όσοι σήμερα σηκώνουν υποκριτικά τη ρομφαία της κάθαρσης. Ούτε και αυτά τα ελάχιστα, που παρεμβάλλουν εμπόδια στη δράση του κεφαλαίου και μπορούν ενδεχομένως να αποκαλύψουν τη διαπλοκή, δε γίνονται αποδεκτά.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει αυτές τις προτάσεις ενημερώνοντας το λαό ότι η διαφθορά και η διαπλοκή έχουν συγκεκριμένες αιτίες. Είναι φαινόμενα σύμφυτα με το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα, συμβαδίζουν με την κυριαρχία του κεφαλαίου και το κυνήγι του κέρδους.

2. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, για μια ακόμα φορά, επισημαίνει την ανάγκη να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, τη δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση όλων των αμοιβών για συμμετοχή σε συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής και τις άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες.

3. Με πρόσχημα τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων επιδιώκουν τον έλεγχο στη λειτουργία και τη δράση του ΚΚΕ. Με πρόσχημα τα οικονομικά, θέλουν τα ονόματα των μελών, των φίλων, των οπαδών του Κόμματος. Θέλουν τα ονόματα όλων εκείνων που ακόμα και αν δεν το ψηφίζουν στις εκλογές, το στηρίζουν οικονομικά και με τη συνδρομή τους, αναγνωρίζοντας τον αναντικατάστατο ρόλο του στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται στο φως της ημέρας 90 και πλέον χρόνια για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η δράση του είναι πέρα για πέρα διαφανής μπροστά στο λαό. Αυτό δεν μπορούν να δεχτούν αυτοί που έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Τα αστικά πολιτικά κόμματα, ούτε στιγμή δε θα πάψουν να στηρίζουν και να στηρίζονται από την πλουτοκρατία, με όλους τους τρόπους, είτε πάνω είτε κάτω από το τραπέζι. Γι' αυτό και τα φαινόμενα της διαφθοράς όχι μόνον δεν περιορίζονται, αλλά, αντίθετα, διευρύνονται παρά τους νόμους που ψηφίζονται όλα αυτά τα χρόνια.

4. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, για μια ακόμα φορά, επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής του νόμου "περί ευθύνης υπουργών", ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που οδηγούν στην ατιμωρησία (αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων περί παραπομπής, ώστε να μην μπορεί η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να μπλοκάρει την παραπομπή, να ισχύσει η κοινή παραγραφή όπως για όλους τους πολίτες).

5. Μέσα από την επιχείρηση κατά της διαφθοράς επιδιώκεται η εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης και ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων. Επιδιώκεται να συγκαλυφθεί ότι για το χρέος και τα ελλείμματα η πρώτη και κύρια αιτία είναι οι παροχές προς τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις με τις συνεχείς φοροαπαλλαγές και τις συνεχείς ενισχύσεις, με τα διάφορα κίνητρα, τα κοινοτικά κονδύλια, τις συμπράξεις με τις επιχειρήσεις, τα γνωστά ΣΔΙΤ κ.λπ.

Μέσα σε αυτό το αλισβερίσι, με τα δεκάδες δισ. ευρώ κάθε χρόνο εκτρέφονται και τέτοια φαινόμενα με "μαύρο χρήμα", μίζες κ.λπ. Ταυτόχρονα, συγκαλύπτονται οι πραγματικές αιτίες για τη σημερινή κατάσταση που είναι η βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, που επιδιώκει την έξοδο από την κρίση με την ολομέτωπη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα για να ρίξει την τιμή της εργατικής δύναμης και να στηριχτεί η κερδοφορία του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org