Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα πρόκληση με αιχμή τον 25ο Μεσημβρινό

Μια ακόμα τουρκική ενέργεια έμπρακτης εφαρμογής της γραμμής διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό, εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν τουρκική φρεγάτα, που πραγματοποιούσε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου, επιχείρησε να ασκήσει έλεγχο σε ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, καθώς και σε ελληνικά μαχητικά F-16, που πετούσαν στην περιοχή. Το επεισόδιο έγινε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λέσβου, ανατολικά της Σκύρου και νότια του Αϊ Στράτη, δηλαδή στα διεθνή ύδατα ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, όπου όμως αποτελεί περιοχή του ελληνικού FIR (έλεγχος των πτήσεων).

Το συμβάν κρατήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μακριά από τη δημοσιότητα για περίπου ένα εικοσιτετράωρο, προφανώς για να μη χαλάσει το σκηνικό της επίσκεψης Ερντογάν αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα. Τελικά, το ΓΕΕΘΑ αναγκάστηκε να εκδώσει μια καθυστερημένη ανακοίνωση. Ουσιαστικά, το ΓΕΕΘΑ επιβεβαιώνει ότι η τουρκική φρεγάτα επιχείρησε να ασκήσει κυριαρχικό ρόλο, δηλαδή να ελέγξει στρατιωτικά μια περιοχή που υπάγεται στο ελληνικά FIR και είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα του ελληνικού χώρου, αφού παρεμβάλλεται μεταξύ των ελληνικών νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Μάλιστα το ΓΕΕΘΑ, προφανώς καθ' υπαγόρευση της πολιτικής ηγεσίας, εκτιμά ότι «το περιστατικό δεν αξιολογείται, από στρατιωτικής πλευράς, ως ιδιαίτερης βαρύτητας, επειδή η κλήση πραγματοποιήθηκε λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στην περιοχή, αφ' ενός μεν, ελληνικών αεροσκαφών και, αφ' ετέρου δε, τουρκικών πολεμικών πλοίων που μετείχαν στην άσκηση». Εδώ, βέβαια, προκύπτει ένα σοβαρό θέμα, δηλαδή όποτε συνυπάρχουν σε μια περιοχή που είναι ελληνικής αρμοδιότητας (!) ελληνικά και τουρκικά στρατιωτικά μέσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι φυσιολογικό τα τουρκικά να ελέγχουν τα ελληνικά!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org