Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Κοινή αγωνία για το αστικό πολιτικό σύστημα

Ασφαιρη και αποπροσανατολιστική δημαγωγία χτες στη Βουλή, με αφορμή τις προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ

Το κεφάλαιο και τα κόμματά του συγκροτούν ενιαίο μέτωπο σε βάρος του λαού. Η διάσωση του αστικού πολιτικού συστήματος είναι κοινή τους αγωνία

Eurokinissi

Το κεφάλαιο και τα κόμματά του συγκροτούν ενιαίο μέτωπο σε βάρος του λαού. Η διάσωση του αστικού πολιτικού συστήματος είναι κοινή τους αγωνία
Σφιχτά τη σκυτάλη του αποπροσανατολισμού κρατούν τα αστικά κόμματα στη Βουλή, προσπαθώντας να ξεγελάσουν τη λαϊκή αγανάκτηση για τη βάρβαρη επίθεση, την οποία από κοινού εκπονούν και συντονίζουν.

Σε χτεσινή συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον τίτλο «εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία» και με αφορμή τις προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να εμφανίσει εαυτό ότι βάλλεται από «επιχειρηματικά συμφέροντα, ΜΜΕ και διαλυτικές δυνάμεις», γι' αυτό και προωθεί αλλαγές στη δομή του αστικού πολιτικού συστήματος, επιδιώκοντας επί της ουσίας τη θωράκισή του.

Πιέζοντας για ταχύτερες και βαθύτερες αντιλαϊκές ανατροπές και με δεδομένη την αξίωση από τα κόμματα του κεφαλαίου να στέκονται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι στις λαϊκές αντιδράσεις, ο Δ. Δασκαλόπουλος είπε προχτές, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ότι πρέπει να «ξαναγίνουμε λαός επιχειρηματιών» και πως τα κόμματα περνούν κρίση, «καθώς το σύστημα που εξέθρεψαν για να τα εκτρέφει, αποσυντίθεται», γι' αυτό «είναι προφανής σήμερα η απροθυμία όλων των κομμάτων να κόψουν το κλαδί στο οποίο κάθονται».

Στο διά ταύτα, ο πρόεδρος των βιομηχάνων επανέλαβε το σύνολο των μέτρων που ζητάει το ντόπιο κεφάλαιο, για να αποκαλυφθεί ότι οι αξιώσεις του ΣΕΒ (εφαρμογή του «Καλλικράτη», νέος εκλογικός νόμος, ολοκλήρωση της απελευθέρωσης όλων των αγορών, άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, νέος νόμος για την προώθηση ελληνικών και ξένων επενδύσεων κ.ά.), ταυτίζονται επί της ουσίας με τα μέτρα που προωθεί σε βάρος του λαού το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Με άλλα λόγια, αυτοί που συντονισμένα και διαχρονικά υπηρετούν τα συμφέροντα των βιομηχάνων και των άλλων τμημάτων της ντόπιας πλουτοκρατίας, προσπάθησαν χτες στη Βουλή να παρουσιαστούν σα θύματα των επιχειρηματικών συμφερόντων, ομνύοντας στην «ανάγκη» να θωρακιστεί το αστικό πολιτικό σύστημα.

Ξεπερνώντας μάλιστα κάθε όριο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, κατέφυγε σε νουθεσίες προς το ΚΚΕ να σέβεται το Σύνταγμα! Προκλητικότερος όλων ήταν, για μια ακόμη φορά, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος καταφέρθηκε δημαγωγικά ενάντια στους επιχειρηματίες, όταν δεν υπάρχει πρόταση και θέση του κόμματός του που να μην υπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Για ξεκάθαρη προσπάθεια, ώστε να φύγει η προσοχή του λαού από την επίθεση που δέχεται έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι διαπλοκή - διαφθορά είναι η σύμπλευση των πολιτικών που ασκούνται με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Στο στόχαστρο βρίσκεται ο λαός

Χαρακτηριστική της αποπροσανατολιστικής προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ ήταν η αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, που σημείωσε ότι «όσοι ζητούν την αντικατάσταση του πολιτικού κόσμου από κάποιον άλλον εφευρέτη προσβάλλουν τη δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούν να κρίνουν την πολιτική επιχειρηματίες βουτηγμένοι στη διαπλοκή και τώρα ανακάλυψαν πως η ελεύθερη οικονομία μπορεί να δώσει τη λύση του προβλήματος».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «η πολιτική πρέπει να αλλάξει και να γίνει ξανά γοητευτική, επειδή θα το κάνουμε εμείς. Εγκαθιδρύοντας κανόνες για εμάς πριν ζητήσουμε κανόνες για τους πολίτες».

Κρύβοντας ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι αυτή που διαχρονικά εξέθρεψε τα προνόμια του κεφαλαίου και πως δικό τους είναι το ιδεολόγημα ότι «επιχειρήσεις χωρίς επιχειρηματίες δεν μπορούν να υπάρξουν», ο Χ. Καστανίδης σχολίασε την ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ με την παροιμία «χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιλέκο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, λέγοντας πως «αδιαφορούν όσοι καλλιεργούν κλίμα απόρριψης και άκρατο λαϊκισμό για τους κινδύνους που γεννιούνται για την ποιότητα λειτουργίας θεσμών και δημοκρατίας και οδηγούν στον κίνδυνο διάλυσης της κοινωνίας, μετατρέποντας το λαό σε μάζα και τον σκεπτόμενο πολίτη σε ένα αγανακτισμένο άτομο. Γίναμε μάρτυρες για συνθήματα έξω από το κοινοβούλιο "κάψτε τη Βουλή"».

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, μίλησε για «γαϊτανάκι λαϊκισμού στην αξία της κοινοβουλευτικής ιδιότητας και του κοινοβουλευτισμού», προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία στη χώρα μας δεν μπορεί να αποδεχτεί βουλευτές υπαλλήλων των κομμάτων ή των επιχειρήσεων». Μάλιστα, έκανε επίθεση και στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι «οι απόψεις του θα πρέπει να συνάδουν με το Σύνταγμα της χώρας και το αξιακό πλαίσιο που εμείς εδώ υπηρετούμε».

Ολοι τους, με ένα στόμα έσπευσαν να υπερασπιστούν το αστικό πολιτικό σύστημα που εξέθρεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και το οποίο τώρα προσπαθούν να αναμορφώσουν για να ενσωματώσουν τη δίκαιη λαϊκή οργή. Την ίδια ακριβώς σκοπιμότητα υπηρετεί και η ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος ξέρει ότι η διαπλοκή και η αδιαφάνεια είναι συστατικό στοιχείο της συνδιαλλαγής του κεφαλαίου με τα κόμματά του.

Από αυτήν τη σκοπιά, οι εκατέρωθεν άσφαιρες καταγγελίες, μόνο τον αποπροσανατολισμό του λαού υπηρετούν, προκειμένου να κρυφτεί η ουσίας ενός συστήματος που αναπαράγει την εκμετάλλευση και να μη στοχοποιηθεί από τη λαϊκή αγανάκτηση.

Είναι, άλλωστε, οι ίδιοι που σπρώχνουν ανώριμες πολιτικά μάζες να αντιδράσουν με συνθήματα όπως «να πληρώσουν οι κλέφτες», για να δημιουργήσουν το υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα εκτονώσουν τη λαϊκή οργή με κινήσεις εντυπωσιασμού και θα θεσμοθετήσουν ακόμα αυστηρότερο πλαίσιο ενάντια στους λαϊκούς αγώνες και τη λαϊκή πρωτοπορία τους.

«Γνωριζόμαστε όλοι σ' αυτόν τον τόπο»

Σχολιάζοντας τη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε πως «συνεχίζεται ο πολιτικός αποπροσανατολισμός συνειδητά διότι γίνονται συνεχώς προτάσεις τις τελευταίες μέρες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, λες και αυτό θα είναι το φάρμακο για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση. Για να μη συζητά ο κόσμος το τι θα πληρώσει, τι θα γίνει με τη σύνταξη και να συζητάμε για το πόθεν έσχες και για μια σειρά άλλα ζητήματα. Οχι ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν, να αντιμετωπιστούν, αλλά δεν είναι το κύριο ζήτημα που θα μας λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας».

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Σκυλλάκος ήταν σαφής: «Ξέρω ότι ενοχλούνται από τους αγώνες, ενοχλούνται από ορισμένες μορφές πάλης. Μήπως είναι δικαιολογίες όλα αυτά για να παρθούν και άλλου είδους μέτρα; Αστυνομικού χαρακτήρα εννοώ».

Ειδικά για το θέμα της διαφθοράς, ο Α. Σκυλλάκος αναρωτήθηκε ρητορικά: «Ποιοι κάνουν διαπλοκή; Μόνοι τους οι πολιτικοί; Δεν υπάρχει και η άλλη πλευρά που δωροδοκεί, που δίνει χρήματα για να πάρει τα λεφτά;». Σχολιάζοντας, μάλιστα, και τις διατάξεις του νομοσχεδίου περί αυστηροποίησης των ποινών στους δημόσιους λειτουργούς (ψηφίστηκε μόνο από το ΠΑΣΟΚ), είπε χαρακτηριστικά πως «όποιος κλέβει, κρύβει επιμελώς τις κλεψιές του. Και με την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και με την ανωνυμία στις μετοχές και στους τίτλους δεν μπορεί καμία Επιτροπή και κανένας νόμος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλου ότι «ήταν φανερή η επίθεση που έκανε στους εργατικούς αγώνες, αλλά έκανε και επίθεση στο Κόμμα μας. Μίλησε για "εξαλλοσύνη" και "υπόθαλψη τυφλής βίας", συνδέοντάς τα με το δικό μας Κόμμα, όταν ξέρουμε όλοι ότι το ΚΚΕ δεν χρησιμοποιεί ούτε τυφλή βία, ούτε έξαλλο είναι. Γνωριζόμαστε σ' αυτό τον τόπο».

Ο Α. Σκυλλάκος αναφέρθηκε και στις περικοπές στις βουλευτικές αποδοχές, τονίζοντας ότι «εμείς έχουμε αποδεχτεί τις περικοπές στους βουλευτές στη Διάσκεψη των Προέδρων και παλιότερα και τώρα. Αυτή όμως η συμφωνία μας δεν εντάσσεται στην καμπάνια που γίνεται, να είναι παράδειγμα η Βουλή, ώστε να δεχτεί ο κόσμος να βάζει συνέχεια το χέρι στην τσέπη του. Δε συμμετέχουμε και είμαστε εντελώς αντίθετοι στην καμπάνια να γίνονται αποδεκτά τα μέτρα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org