Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2004
Είχαν σε επιφυλακή ΝΑΤΟικά στρατεύματα!

Η ελληνική κυβέρνηση και οι «σύμμαχοί» της στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς συνυπέγραψαν μνημόνιο για στρατιωτική επέμβαση αν προέκυπτε «ανάγκη»

Στρατό κατοχής του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων ζητούσαν οι Αμερικανοί και άλλοι «σύμμαχοι» της Ελλάδας, κάτι που δείχνει ότι συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς την εκθέτει σε επικίνδυνες καταστάσεις. Μάλιστα, είχε υπογραφεί και σχετικό μνημόνιο, ότι αν υπάρξει «ανάγκη», τότε η χώρα μας θα ζητούσε βοήθεια από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης!

Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή κατάθεση του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο «ΖΗΜΕΝΣ». Μάλιστα, κατέθεσε στην Επιτροπή και διαβαθμισμένο έγγραφο της διεθνούς άτυπης Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας, από το οποίο προκύπτει η ΝΑΤΟική εμπλοκή.

Ο Γ. Βουλγαράκης ανέλαβε το Μάρτη του 2004 υπουργός Δημόσιας Τάξης. Στην Εξεταστική περιέγραψε αναλυτικά το κλίμα που επικρατούσε την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είπε ότι η Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα - μετείχαν με πράκτορές τους και εκπροσώπους η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, το Ισραήλ, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιταλία - από την πρώτη στιγμή, στο όνομα της αντιμετώπισης του κινδύνου της «τρομοκρατίας», ζητούσε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ξέφραγο αμπέλι από πράκτορες

Αποσπάσματα από το διαβαθμισμένο έγγραφο, όπου προκύπτει η ΝΑΤΟική εμπλοκή στην «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων
Αποσπάσματα από το διαβαθμισμένο έγγραφο, όπου προκύπτει η ΝΑΤΟική εμπλοκή στην «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων
Αυτή η Ομάδα - την οποία ο Γ. Βουλγαράκης χαρακτήρισε «διεθνές διευθυντήριο επιτηρητών» - σε άτυπο κείμενο (non paper) έλεγε χαρακτηριστικά: «Δεν είστε έτοιμοι από άποψη ασφαλείας και θα πρέπει η Ελλάδα να υποβάλει άμεσο αίτημα παρουσίας στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα όπως είχε υποδειχθεί και στον υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη». Μάλιστα ζήτησε επιτακτικά «να κατατεθεί αμέσως αίτημα στο ΝΑΤΟ και αναζητηθεί επίσημα η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα η οποία κρίνεται απαραίτητη».

Οπως κατέθεσε ο Γ. Βουλγαράκης, τον Ιούνιο του 2004 ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ Τ. Μίλερ σε έγγραφό του προς τον υπουργό έλεγε ότι «για να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα ειδικά τμήματα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, βατραχάνθρωποι, η αντιτρομοκρατική σε συγκεκριμένα μέρη για να εγγυηθούν τη διεξαγωγή των αγώνων». Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, είπε, ζητούσαν επίμονα να φέρουν δικούς τους πράκτορες και φρουρούς για τις ομάδες τους.

Η απαίτηση, συνέχισε, ήταν να υπάρχουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ, «δηλαδή στρατός κατοχής» όπως είπε, στην Ελευσίνα, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, τη Λάρισα, το Ηράκλειο και αλλού!

Παρά τους λεονταρισμούς του Γ. Βουλγαράκη ότι ο ίδιος δε δέχθηκε να έρθει το ΝΑΤΟ, σε ερώτηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη αποκάλυψε ότι «υπογράφηκε μνημόνιο ανάμεσα στο διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, της ΕΛ.ΑΣ. και του ΓΕΕΘΑ ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι στη διάθεσή μας στο στρατηγείο της Νάπολι και εφόσον εμείς χρειαστούμε αυτές τις δυνάμεις θα κληθούν να βοηθήσουν». Μάλιστα, στο μνημόνιο περιγράφονταν και κανόνες εμπλοκής.

Συνευθύνη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Αναφερόμενος στο διαβόητο σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I είπε ότι «όλο αυτό το πράγμα το οποίο πήραμε και κόστισε 300 εκατομμύρια ευρώ δεν χρειαζόταν και αν ήμουν εγώ υπουργός (σ.σ. παραγγέλθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ) δεν θα το έπαιρνα ποτέ». Δήλωσε ότι η τότε κυβέρνηση της ΝΔ το παρέλαβε για «προσωρινή χρήση» γιατί λίγο πριν τους Αγώνες δεν μπορούσε να εκπέμψει το μήνυμα ότι δεν υπήρχε σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Mετά το τέλος της κατάθεσης Βουλγαράκη, ο Θ. Παφίλης σε δήλωσή του τόνισε πως «αποδεικνύεται έμπρακτα ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν καίριες πολιτικές ευθύνες για την πρόσδεση της χώρας σε ΝΑΤΟικούς και άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς με πολιτικό αλλά και οικονομικό κόστος».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org