Για να εγκλωβίσει το λαό, βαφτίζει «νέα εθνική προσπάθεια» την έξοδο από το μηχανισμό δανειοδότησης, με επιτάχυνση των ανατροπών
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - κεφαλαιοκράτες χτυπάνε με ενιαία στρατηγική τους εργαζόμενους. Ενιαία, μαζική και ταξική πρέπει να είναι και η απάντηση |
Ο πρόεδρος της ΝΔ επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα του κόμματός του να στηρίξει τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται από κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ, ενώ συνεχίζει να περιφρουρεί το κλίμα συναίνεσης στο αστικό στρατόπεδο προσπερνώντας το «κλίμα μισαλλοδοξίας» που, όπως είπε, καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ.
Ο Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε πανέτοιμος να παρουσιάσει νέα μέτρα και να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες όταν ανακοινωθεί από τον Γ. Παπανδρέου η συμφωνία με το ΔΝΤ, την οποία πλέον θεωρεί αναπόφευκτη, ξεπερνώντας τις όποιες φραστικές και δημαγωγικές ενστάσεις είχε εκφράσει αρχικά.
Τα μέτρα που προτείνει η ΝΔ είναι μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, συμπαρατασσόμενη πλήρως με τη γενικότερη κατεύθυνση κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.
«Η νέα πραγματικότητα, όσο δύσκολη κι ανηφορική κι αν είναι, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε απαισιοδοξία ούτε σε εθνική κατάθλιψη», τόνισε, μιλώντας σε προσυνεδριακή εκδήλωση στην Καλαμάτα, όπου κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα συμμετέχει με ξεκάθαρη γραμμή στη «νέα εθνική προσπάθεια», όπως την αποκάλεσε.
Φρόντισε ταυτόχρονα να δώσει τον πυρήνα της πρότασης διεξόδου του κόμματός του, δηλαδή την ολόπλευρη στήριξη των μονοπωλίων. Στο όνομα της αντιμετώπισης του κορυφαίου, όπως το χαρακτήρισε, προβλήματος, της ανεργίας, ζήτησε «να βοηθήσουμε την ελληνική επιχείρηση», προκειμένου δήθεν «να αποτρέψουμε τα "λουκέτα", να σώσουμε όσες θέσεις εργασίας μπορούμε, να συγκρατήσουμε την άνοδο της ανεργίας». Κρύβει όμως ότι αυτή ακριβώς η πολιτική εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οδήγησε στη σημερινή κρίση.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα επιμείνει στο εξής τρίπτυχο: «-- Μέτρα τόνωσης της οικονομίας, άμεσα, ώστε να μείνει ζωντανή η οικονομία μας σήμερα. -- Μέτρα διαρθρωτικά, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς μας άμεσα, ώστε να μείνει ζωντανή η Οικονομία μας και αύριο. -- Αμεσα μέτρα αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, για να βγούμε από την κρίση υπερδανεισμού μεσοπρόθεσμα και να απαλλαγούμε από την ασφυκτική εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Είναι ευνόητο ότι τα μέτρα που απορρέουν από το παραπάνω «τρίπτυχο», είναι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ και ΔΝΤ.
Στο πλαίσιο του άσφαιρου και αποπροσανατολιστικού δικομματικού καβγά γύρω από τις ευθύνες για την προσφυγή στο δανειοδοτικό μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ, ο Α. Σαμαράς επιμένει ότι «το ΠΑΣΟΚ, του νεοφιλελεύθερου σοσιαλιστή κ. Παπανδρέου παραδίδει την Ελλάδα στο ΔΝΤ», επαναλαμβάνοντας τις γνωστές κατηγορίες, ότι δηλαδή δεν πήρε έγκαιρα τα κατάλληλα (αντιλαϊκά) μέτρα, μετατρέποντας έτσι «μια κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού».
Πάντως, η Ρηγίλλης ήταν ιδιαίτερα φειδωλή για τη συνάντηση, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, που είχε χτες το απόγευμα ο Αντ. Σαμαράς με την τρόικα (ΔΝΤ - Κομισιόν - ΕΚΤ). Φανερή ήταν η προσπάθεια να υποβαθμιστεί η συνάντηση σε «ενημερωτική - τεχνικής φύσεως», κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Φανερή είναι την ίδια στιγμή η προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να προσεταιριστεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να θωρακίσει το αστικό πολιτικό σύστημα. «Το πρόβλημα είναι να αλλάξουμε την εικόνα της παράταξής μας», τόνισε ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος για το σκοπό αυτό δε διστάζει να χρησιμοποιήσει μια σειρά από πυροτεχνήματα, όπως η υποκριτική «συγγνώμη» που ζήτησε για τα σφάλματα της γαλάζιας διακυβέρνησης ή προαναγγελία ότι το συνέδριο θα αποτελέσει την «αφετηρία μεγάλων αλλαγών που θα ξαφνιάσουν». Ταυτόχρονα, προσπάθησε να πείσει ότι η «νέα ΝΔ» δεν ανήκει στο πολιτικό σύστημα που κατηγόρησε ότι απέτυχε, αλλά αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος.
Την ανάγκη πολιτικού εκσυγχρονισμού της χώρας «ακόμα και αν καταστεί ντε φάκτο αναγκαία η αλλαγή του σημερινού πολιτικού και κομματικού συστήματος», επισημαίνει η Ντ. Μπακογιάννη, εκτιμώντας ότι «δεν μπορεί να επιβιώσει το πολιτικό σύστημα όταν το αναπτυξιακό μας μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών έχει χρεοκοπήσει».
Στην κατεύθυνση αυτή ως πρώτο βήμα προτείνει να προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος την επόμενη τετραετία μετά από κοινή πρωτοβουλία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στόχος να «συνταγματοποιηθεί» η καπιταλιστική βαρβαρότητα και τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα του «να καταστεί η Ελλάδα χώρα ελκυστική για ξένες επενδύσεις».